Στις 25 Οκτωβρίου,* μετά από εξάμηνη αναβολή λόγω κορονοϊού, θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα, ουσιώδης διεκδίκηση της μαζικής κοινωνικής εξέγερσης που ξέσπασε τον περασμένο Οκτώβρη (18/10) όταν, παρά την άγρια καταστολή,** εκατομμύρια χιλιάνοι-ες κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες σε όλη τη χώρα για να εκφράσουν τη συσσωρευμένη οργή τόσων χρόνων. Η επέλαση του κορονοϊού και οι επαναλαμβανόμενες ευρείας έκτασης τοπικές καραντίνες που ξεκίνησαν στις 16 Μαρτίου δεν εμπόδισαν παλιότερες οργανωμένες συλλογικότητες (φεμινιστικές, αριστερές, Μαπούτσε) και νέες (επιτροπές γειτονιάς, χώρων εργασίας, κ.λπ.) να είναι ενεργές και να διαμορφώνουν απόψεις σχετικά με τις μορφές παρέμβασης στις διαδικασίες του δημοψηφίσματος.
Καταρχάς, να υπενθυμίσουμε ότι το Σύνταγμα που ισχύει, παρά τις 46 (!) τροποποιήσεις από το 1980, είναι το αντιδημοκρατικό και νεοφιλελεύθερο Σύνταγμα της δικτατορίας του Α. Πινοτσέτ. Η διεκδίκηση του κινήματος είναι ένα νέο δημοκρατικό Σύνταγμα, όπου θα αποτυπώνονται κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα (ελευθερίες, δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, κατοικία κ.λπ) και συνάμα διαδικασίες που θα επιτρέπουν τη συμμετοχή του εξεγερμένου λαού συμπεριλαμβανομένων και των ιθαγενών λαών (μόνο οι Μαπούτσε αποτελούν το 11% του πληθυσμού).
Ο φόβος για ενδεχόμενη διατάραξη του στάτους κβο τόσων χρόνων και η προσδοκία κατευνασμού της διογκούμενης εξέγερσης οδήγησε την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης –εκτός του Κομμουνιστικού Κόμματος στη «Συμφωνία για την Κοινωνική Ειρήνη και νέο Σύνταγμα» (24/11/2019) που αφορούσε αποκλειστικά στις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 26 Απριλίου 2020.
Στην ψηφοφορία θα υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια με δύο επιλογές το καθένα: στο ένα, «ναι» ή «όχι» σε νέο σύνταγμα και στο δεύτερο, Μικτή Συνταγματική Συνέλευση (50% των μελών εκλέγεται με το σύστημα των βουλευτικών εκλογών και 50% βουλευτές-ίνες από τη Βουλή ad hoc) ή Σ.Σ που όλα τα μέλη της (155) εκλέγονται όπως στην προηγούμενη περίπτωση. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με νέο δημοψήφισμα για έγκριση ή απόρριψη του νέου συντάγματος και υποχρεωτική συμμετοχή στη ψηφοφορία. Εκτιμάται, εκτός απροόπτου, ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί το 2022, μετά δηλαδή από τις προεδρικές εκλογές (21/11/2021). (1)
Η επιλογή του εκλογικού συστήματος των βουλευτικών εκλογών για την εκλογή των μελών της Σ.Σ. (λίστες, κατώτερα όρια κ.λπ) και στις δύο εκδοχές της χωρίς να προβλέπεται η συμμετοχή ανεξάρτητων, δεν αφήνει περιθώρια ούτε καν υποψηφιότητας σε πολλές δυνάμεις του κινήματος.
Η απάντηση στη «Συμφωνία» δόθηκε στις 8 Μαρτίου με τη μεγάλη συμμετοχή στη γενική απεργία που είχαν προκηρύξει τα συνδικάτα, αλλά και την Πρωτομαγιά, στο πλαίσιο πλέον των γνωστών μας μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ακραία καταστολή και συλλήψεις ήταν η ανταπάντηση του κράτους.

 

Οι εξελίξεις

 

Προϊόντα της πίεσης των κοινωνικών κινημάτων, αλλά και ορισμένων κομμάτων ψηφίστηκαν από τη Βουλή/Γερουσία τροποποιήσεις –προσθήκες στη Συμφωνία των κομμάτων για το δημοψήφισμα: 1) Θεσπίστηκε (Μάρτιος) η αρχή της ισοτιμίας των φύλων στην περίπτωση υπερψήφισης της εκλεγμένης με καθολική ψηφοφορία Σ. Σ. 2) Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων (λίστα) σε κάθε εκλογική περιφέρεια εφόσον συγκεντρώσουν υπογραφές στήριξης, ενώπιον συμβολαιογράφου, που να είναι τουλάχιστον το 0,4% των ψηφοφόρων της συγκεκριμένης περιφέρειας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Παρόλο που ζητήθηκε από την Κ.Ε.Ε λόγω πανδημίας οι υπογραφές να σταλούν ηλεκτρονικά, ακόμα δεν έχουν απαντήσει και 3) Ψηφίστηκε (Ιούλιος) η «κράτηση» εδρών της Σ.Σ για τους ιθαγενείς λαούς. Εν τούτοις, μέχρι σήμερα δεν έχει προσδιοριστεί ούτε ο αριθμός ούτε ο σχετικός μηχανισμός εκπροσώπησης.
Επιπρόσθετα, το Φρέντε Αμπλιο (Ευρεία Συμμαχία αριστερών, κεντροαριστερών δυνάμεων, 2017) ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να «ανοίξει» τις μισές θέσεις στις λίστες του σε πολίτες που δεν είναι μέλη κόμματος. Ο πρόεδρος, ειδικότερα, του Comunes που συμμετέχει στη Συμμαχία δηλώνει ότι «η Σ.Σ. δεν είναι μια συνέλευση τεχνοκρατών ή ειδικών αλλά πεδίο σύγκρουση ιδεών».

 

Ο διάλογος εντός... των τειχών

 

Φαίνεται να είναι μικρό το τμήμα του κινήματος που τάσσεται υπέρ της καταγγελίας των διαδικασιών και της αποχής. Όμως, πολλές δυνάμεις (π.χ. Κ.Κ., φεμινιστικές ή αριστερές συλλογικότητες, διανοούμενοι-ες) αν και διατηρούν λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές επιφυλάξεις, τάσσονται υπέρ της ενεργής συμμετοχής και προπαγανδίζουν/ενεργοποιούνται υπέρ του «ναι» και την εκλεγμένη από τους πολίτες Συντακτική Συνέλευση.
Ο διάλογος, εξάλλου, εντός του κινήματος σχετικά με τη δυνατότητα συνεργασιών και διαμόρφωσης κοινής λίστας σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες συνεχίζεται. Πολλά τα κοινά σημεία, αλλά υπάρχουν και πολλές διαφορές. Ωστόσο, ο διάλογος σε αριστερά έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα είναι πλούσιος, ενδιαφέρον και …διδακτικός για όλους-ες μας.
Η τελευταία (25/9) δημοσκόπηση προβλέπει, παρά την πανδημία και της μη υποχρεωτικής ψηφοφορίας, υψηλή συμμετοχή (75,1%), το «ναι» 75% και 57% η εκλεγμένη μόνο από τους ψηφοφόρους Σ.Σ.

 

* Ακριβώς ένας (1) χρόνος από την ημέρα που το Σαντιάγο έζησε τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία του: ένα (1) εκατομμύριο χιλιάνοι-ες, με τη νεολαία, τις φεμινίστριες και τους ιθαγενείς Μαπούτσε να δίνουν τον τόνο κατέκλυσαν το κέντρο της πρωτεύουσας.

** 30 νεκροί, 230 έχασαν το ένα μάτι από σφαιρίδια της αστυνομίας, αμέτρητος ο αριθμός τραυματιών και συλλήψεων, πολλές οι καταγγελίες για βασανιστήρια των συλληφθέντων.

Γεωργία Ντούσια Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Λατινική Αμερική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet