Κάθε φορά που νομίζει κανείς ότι η υπουργός Παιδείας τερματίζει τη λογική, έρχεται ένα νέο ανδραγάθημά της για να υπενθυμίσει ότι το ρεπερτόριό της είναι ανεξάντλητο. Η Νίκη Κεραμέως κατάφερε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να φτάσει σε επίπεδα αντιδημοφιλίας τους Κοντογιαννόπουλο και Αρσένη οι οποίοι είχαν φροντίσει να εξοργίσουν την εκπαιδευτική κοινότητα τη μακρινή πια δεκαετία του ’90.
Η κα Κεραμέως βέβαια δεν έκανε τίποτα λιγότερο από αυτό που προστάζει η ιδεοληψία στην οποία πιστεύει. Ο νεοφιλελευθερισμός στα κιτάπια του αναφέρει ότι η κάθε μορφή κοινωνικής αντίδρασης από τα κάτω πρέπει να αντιμετωπίζεται με ωμή επίδειξη δύναμης, όπερ και εγένετο με την απόφαση της υπουργού όχι μόνο να επιβάλει υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα σχολεία τα οποία προχωρούν σε καταλήψεις, αλλά και να απαγορεύει την παρακολούθηση σε όσους μαθητές συμμετέχουν σε αυτές. Όπως τόνισε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ στην ‘’Εποχή’’ «όταν το ακούσαμε και το διαβάσαμε, κοιτάξαμε τα ημερολόγια να διαπιστώσουμε ότι έχουμε πράγματι 2020 και όχι 1967». Για τέτοιο κυνισμό και εκδικητικότητα από την επίσημη πολιτεία μιλάμε. Κάνεις κατάληψη; Ουσιαστικά αποβάλλεσαι, έστω και ηλεκτρονικά, αφού ο καθηγητής σου παίξει το ρόλο του κακού μπάτσου!
Ακόμα και το τάιμινκ το οποίο επέλεξε η Νίκη Κεραμέως να ανακοινώσει αυτήν τη θατσερικής έμπνευσης απόφαση ήταν τουλάχιστον προβληματικό. Την Πέμπτη είχε προγραμματιστεί το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο η υπουργική απόφαση για τις καταλήψεις έβαλε έξτρα καύσιμο στο ρεζερβουάρ, για να προκύψει έτσι η μεγαλύτερη μαθητική συγκέντρωση που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της Αθήνας (έστω και αν οι γνωστοί καλοθελητές των ΜΜΕ είδαν μόνο τα περιορισμένης έκτασης επεισόδια και τίποτε άλλο).
Απόφαση διάτρητη νομικά
Με την ανακοίνωση της πρωτοφανούς αυτής απόφασης, το πρώτο ερώτημα που έπεσε στα δημοσιογραφικά, αλλά και στα πολιτικά γραφεία είναι το αν αυτή μπορεί να σταθεί νομικά. Το συμπέρασμα που δεν άργησε να βγει είναι ότι η εν λόγω απόφαση μπορεί να καταπέσει στα δικαστήρια, ελληνικά ή και ευρωπαϊκά ακόμα. Ο γνωστός δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος κέρδισε και την υπόθεση της απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών για λογαριασμό πελάτη του, τοποθετήθηκε στα social media και, μεταξύ άλλων, υποστήριξε κάτι εξόχως σημαντικό: «Η επιβολή ως «κύρωση» σε έναν μαθητή να μην μπορεί να πάρει μέρος στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ισοδυναμεί με παραβίαση του άρθρου 2 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α. (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), για το οποίο ήδη καταδικάστηκε πέρσι η χώρα σε σχέση με την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών». Τι αναφέρει το σχετικό άρθρο; «Ουδείς δύναται να στερηθή του δικαιώματος όπως εκπαιδευθή «.
Προβλήματα όμως υπάρχουν και με την εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης σε σχέση με το ελληνικό Σύνταγμα. Τι θα γίνει, ας πούμε, σε περίπτωση που γονέας προσφύγει στη δικαιοσύνη, διότι το παιδί του έμεινε από «ηλεκτρονικές» απουσίες ενώ είχε τη βούληση να παρακολουθήσει μαθήματα, δυνατότητα όμως που του στέρησε το υπουργείο, αφού παράλληλα ο εν λόγω μαθητής συμμετείχε και στις καταλήψεις; Χώρια βέβαια που το υπουργείο θα πρέπει να βρει τον τρόπο να είναι σύννομο και με τη νομοθεσία περί Προσωπικών Δεδομένων την οποία ουσιαστικά αγνόησε κατά την πρώτη φάση της τηλεκπαίδευσης την περσινή σχολική σεζόν. Η κα Κεραμέως βέβαια δεν καταλαβαίνει τίποτα ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.
Μαζικότητα στον αγώνα των μαθητών
Οι μαθητές συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα τους και σε πρώτη φάση δεν δείχνουν να πτοούνται από τις απειλές της υπουργού. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις μέχρι και την Τετάρτη περισσότερες από 500 σχολικές μονάδες ανά τη χώρα τελούσαν υπό κατάληψη. Πηγές της ΟΛΜΕ έκαναν επίσης λόγο για καταλήψεις στο 1/3 των σχολείων της Β’ Αθήνας, ενώ το υπουργείο έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να δώσει σχετικά στοιχεία. Αυτό που μάθαμε και με τη βούλα του υπουργείου την Πέμπτη είναι ότι έχουν κλείσει 153 τμήματα ή σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια για κρούσματα κορονοϊού. Και αυτό μόλις μετά δύο εβδομάδες λειτουργίας.
Τα αιτήματα των μαθητών είναι πιο λογικά από ποτέ. Μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τάξη για να μην παρατηρείται συγχρωτισμός, πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού για να καλυφθούν τα σχετικά κενά, πρόσληψη καθαριστριών και βελτίωση των υποδομών. Και όμως για αυτά τα αιτήματα, οι μαθητές απειλούνται με αποβολές και άλλα πειθαρχικά μέτρα.
Οι εκπαιδευτικοί, αφού συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης συνεδρίασαν εκτάκτως και αποφάσισαν να χαράξουν το δρόμο της ανυπακοής στις εντολές Κεραμέως και παράλληλα να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι και αύριο, όταν και θα εξετάσουν εκ νέου τη στάση τους. Η παραπάνω απόφαση της ΟΛΜΕ είναι εξόχως σημαντική, γιατί με αυτήν θα γίνει σοβαρή προσπάθεια να μπει φρένο στις εξωφρενικές υπουργικές αξιώσεις και να προστατευτούν οι καταληψίες μαθητές.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Σε πολιτικό επίπεδο οι αυθαιρεσίες Κεραμέως δεν έμειναν αναπάντητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση του ΕΠΕΚΕ Παιδείας, έκανε λόγο για κυνισμό, αυταρχισμό και fake news στην πολιτική της Υπουργού Παιδείας και χαρακτηριστικά τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας, ζήτησε τη δραστική μείωση του αριθμού μαθητών στις σχολικές τάξεις. Το ίδιο ζήτησε και η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Όμως η κυβέρνηση αδιαφόρησε, με την υπουργό Παιδείας να τονίζει σε κάθε της τηλεοπτική εμφάνιση πως είναι αδύνατον να χτιστούν νέα σχολεία.»
Αντιδράσεις υπήρξαν επίσης τόσο από το ΚΚΕ όσο και από το ΚΙΝΑΛ το οποίο υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας ρίχνουν λάδι στη φωτιά, ενώ η επίδειξη δύναμης στη νέα γενιά μόνο αδυναμία προδίδει. Τέλος, το ΜΕΡΑ 25 τόνισε ότι «η μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα δεν θα υποκύψει όσες παράνομες αποφάσεις και να λάβει η κα Υπουργός παρακάμπτοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες».
Γονείς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Αν έχετε παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο (σε οποιαδήποτε βαθμίδα) θα έχετε καταλάβει ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Τον κάνει όμως ακόμα δυσκολότερο η μη πρόβλεψη να ενταχθεί το μοριακό τεστ για τον κορονοϊό στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, γεγονός που δημιουργεί την ακόλουθη τραγελαφική εικόνα. Παιδί που παρουσιάζει πυρετό μεγαλύτερο του 37,5, πρέπει, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, να υποβληθεί σε τεστ. Το υπουργείο έδωσε τη «λύση» λέγοντας: “Χρησιμοποιήστε τις δημόσιες δομές υγείας”. Να πάει δηλαδή το παιδί στο νοσοκομείο, να στηθεί μαζί με τους γονείς του στην ουρά και να υποβληθεί σε τεστ. Η άλλη λύση είναι ο ιδιωτικός τομέας. Ελάχιστο κόστος τεστ, 80 ευρώ! Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Οι γονείς που έχουν δύο και τρία παιδιά ίσως χρειαστούν να τα υποβάλουν σε τεστ και 10 ή και 15 φορές μέσα στο χρόνο έτσι ώστε να επιστρέψουν στο σχολείο. Ποιο πορτοφόλι όμως αντέχει ένα τόσο μεγάλο κόστος; Η λύση της ένταξης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα απελευθέρωνε τα νοσοκομεία και θα διευκόλυνε τους γονείς ως προς την αναζήτηση οικονομικής λύσης. Όμως η κυβέρνηση προτιμά να σιωπά και να αδρανεί. Ετσι, το συγκεκριμένο πολύ λογικό αίτημα κατεγράφη μεταξύ των άλλων που βάζουν οι μαθητές στις καταλήψεις τους. Εκτός των άλλων η διαδικασία επανόδου του παιδιού στο σχολείο ίσως είναι υπέρ το δέον αυστηρή. Κανένα απολύτως σύμπτωμα λέει ο ΕΟΔΥ. Αυτό σημαίνει ότι παιδιά που συνηθίζουν να παρουσιάζουν μέσα στο χρόνο πολυήμερο βήχα ή καταρροή θα καταδικάζονται να μένουν για μέρες ή και μήνες εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Και αν νομίζετε ότι είμαστε υπερβολικοί, διαβάστε τι αναφέρει σε σχετική επιστολή της στην Νίκη Κεραμέως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παιδιάτρων.
Ιδού: “Σύμφωνα με τα κλινικά κριτήρια που ορίζει ο ΕΟΔΥ, είμαστε αναγκασμένοι να στέλνουμε όλα τα παιδιά με τα συγκεκριμένα συμπτώματα για μοριακό τεστ, αφού θεωρούμε ότι με κανέναν άλλο τρόπο δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για κρούσμα ή όχι. Πείτε μας όμως πού θα στείλουμε αυτά τα παιδιά για τεστ και τι θα απαντήσουμε στους γονείς, όταν μας δηλώσουν ότι δεν έχουν την οικονομική άνεση για να κάνουν το τεστ στο παιδί τους, αλλά και ότι δεν μπορούν να το κρατήσουν στο σπίτι. Αν θεωρήσουμε ότι μια οικογένεια μπορεί να έχει δύο ή τρία παιδιά, που μπορεί να νοσήσουν τέσσερις- πέντε φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τότε το κόστος για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου γίνεται δυσβάστακτο. Αν θέλετε πραγματικά να γίνονται “τεστ-τεστ-τεστ” για το καλό της δημόσιας υγείας και τον έλεγχο της λοίμωξης covid-19 στη χώρα μας, τότε θα πρέπει να φροντίσετε να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα να γίνονται τα τεστ αυτά, δεδομένου και του υψηλού κόστους που θα πρέπει να καλύψουν οι γονείς».