...Η επιβίωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διακυβεύεται
Ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του για την Κέρκυρα. Η τοπική κοινότητα, που εξαρτάται από τον τουρισμό για την επιβίωση της, είδε την κίνηση να πέφτει. Παρόλα αυτά τα το σενάριο της απόλυτης καταστροφής για τα ξενοδοχεία φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί. Ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκαν τα καταλύματα, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν είτε χωρίς δουλειά είτε σε αναστολή. Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, η πληρότητα ανήλθε για τον μήνα Ιούλιο στο 20-35%, ενώ πολλά ξενοδοχεία επέλεξαν να παραμείνουν κλειστά. Αύξηση σημειώθηκε τον Αύγουστο, με την πληρότητα να ξεπερνά το 50%. Για τον μήνα Σεπτέμβριο η πληρότητα υπολογίζεται στο 60-70%. «Την περσινή χρονιά η πληρότητα τον Αύγουστο ήταν πάνω από 90%, και τον Σεπτέμβριο κοντά στο 80-90%, όπως καταλαβαίνετε είναι πιο χαμηλά από πέρσι, αλλά δεν πρόκειται για μια απόλυτη καταστροφή» εξηγεί στην «Εποχή» ο Χαράλαμπος Βούλγαρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κερκυρας.
«Ηταν μια χρονιά δύσκολη από την πρώτη στιγμή, μια χρονιά που όσοι ανοίξαμε, το κάναμε με τεράστιο ρίσκο, μη ξέροντας πώς θα κινηθεί η πληρότητα, πώς θα πάει η επιδημία στις άλλες χώρες, μη ξέροντας τίποτα και χωρίς να επιδιώκουμε κέρδη», τονίζει ο Χ. Βούλγαρης. Και προσθέτει: «αποφασίσαμε να ανοίξουμε για να βοηθήσουμε τον προορισμό να μείνει ανοιχτός, αλλά και οι επιχειρήσεις γύρω από τα ξενοδοχεία και φυσικά για να έχουν οι εργαζόμενοι δουλειά».
Καθώς η τουριστική περίοδος έρχεται στο τέλος της, αφήνοντας πίσω αυξημένα κρούσματα και λιγοστά έσοδα πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα έπρεπε να δεχτεί τουρίστες, και για το αν η χώρα κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη φήμη του ασφαλούς προορισμού. «Νομίζω ότι η απόφαση να ανοίξουμε ήταν θετική, τελικά, και ότι η φήμη μας μάς έφερε κόσμο. Ο κόσμος διάλεξε Ελλάδα σε σχέση με άλλους προορισμούς. Από την άλλη, είχαμε μεγαλύτερη ασφάλεια αυτή τη χρονιά για να κεφαλαιοποιήσουμε τη φήμη την επόμενη χρονιά» απαντά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας στην «Εποχή».
Ωστόσο, οι πληροφορίες σχετικά με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα ξενοδοχεία είναι αντικρουόμενες. Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας κάνει λόγο για μια χαλαρή προσέγγιση στα πρωτόκολλα από τους ξενοδόχους, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε κίνδυνο οι ζωές των εργαζομένων και των πελατών.
Χαμηλή πληρότητα για τα καταλύματα
Απογοητευτική ήταν η κατάσταση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η πληρότητα τον μήνα Ιούλιο άγγιξε μόλις το 25-30%. Αύξηση σημειώθηκε τον Αύγουστο, με την πληρότητα να φτάνει το 40%, για να ακολουθήσει μείωση ξανά τον Σεπτέμβριο, με την πληρότητα να πέφτει στο 30%.
Πνοή έδωσαν στα καταλύματα οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες, οι οποίοι επιστρέφουν στο νησί και έχουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τους ιδιοκτήτες. Τα προγράμματα «Κοινωνικός Τουρισμός» και «Τουρισμός για Όλους» τόνωσαν την κίνηση, αλλά τα αποτελέσματα ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Η Κέρκυρα προσέλκυσε λιγότερους δικαιούχους, σύμφωνα με τον Περικλή Κατσαρό, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, λόγω των πρόσθετων εξόδων που προκύπτουν από τα ακτοπλοϊκά. Επίσης, σημειώνει ότι τα προγράμματα απευθύνονταν σε κοινωνικά στρώματα τα οποία επλήγησαν άσχημα από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να μην κάνουν διακοπές φέτος. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε την επαναδραστηριοποίηση του κοινωνικού τουρισμού, με ένα ολιστικό πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε πρόβλεψη για την κάλυψη των μεταφορικών, η κυβέρνηση όμως περιορίστηκε στην αύξηση των εισιτηρίων.
Ενώ τα έσοδα για τα καταλύματα είναι μειωμένα οι εισφορές τρέχουν. Η κυβέρνηση έδωσε παράταση για την εξόφληση τους, αλλά το μέτρο δεν αλλάζει την αδυναμία στην οποία έχουν περιέλθει πολλές επιχειρήσεις. Χρηματοδοτικά προβλήματα αντιμετωπίζουν γενικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού οι τράπεζες ζητούν υψηλές εγγυήσεις. Μάλιστα, φαίνεται ότι έχουν δύσκολη πρόσβαση στα εγγυημένα δάνεια, που πολλοί ήλπιζαν ότι θα τονώσουν τη ρευστότητα. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα μέτρο το οποίο βρήκε ευρεία αποδοχή, χωρίς όμως να λείπουν τα προβλήματα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τμήμα της, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρακρατήθηκε από την εφορία.
«Έπρεπε η κυβέρνηση να δώσει απλόχερα κάποια χρηματοδότηση για να μπορεί η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία όλοι λένε ότι είναι η σπονδυλική στήλη της οικονομίας, να κάνει την επανεκκίνηση. Η επανεκκίνηση με ημίμετρα δεν μπορεί να γίνει», υπογραμμίζει ο Π. Κατσαρός. Αντί προβλέψεων για το 2021, ο πρόεδρος της ΟΕΤΚ επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος: «Θα χρειαστεί πολύ σοβαρή συζήτηση μεταξύ των συνδικαλιστών οργάνων και της πολιτείας και πάνω από όλα να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός».
Αγώνες και αγωνία για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους
Εν τω μεταξύ, από τους 6.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους που υπάρχουν στο νησί περισσότεροι από τους μισούς βρέθηκαν στον πάγκο με αναστολή συμβάσεων. Το ετήσιο εισόδημα για αυτούς που εργάστηκαν υπολογίζεται γύρω στις 4.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας, και γύρω στις 3.000 ευρώ για όσους τέθηκαν σε αναστολή. Υπάρχει, όμως, και άλλη μια κατηγορία εργαζομένων στον τουρισμό, που δεν είχαν δικαίωμα για υποχρεωτική επαναπρόσληψη. Αυτοί έλαβαν επίδομα ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και σήμερα βρίσκονται στον αέρα. Και φυσικά υπάρχουν και πολλοί άλλοι που ούτε εντάχθηκαν στο πρόγραμμα στήριξης ούτε εργάστηκαν. Ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, προειδοποιεί ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης. Με επέκταση του προγράμματος για Οκτώβρη και Νοέμβρη, με ένταξη στο πρόγραμμα στήριξης έστω και αναδρομικά όλων των εποχικών στον επισιτισμό, και με επίδομα ανεργίας από Δεκέμβριο μέχρι να ανοίξει η επόμενη τουριστική περίοδος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επίδομα ανεργίας για όλους τους μήνες. Και βέβαια, αυτά για να καλυφθούν οι άμεσες διατροφικές ανάγκες, γιατί θα πάμε σε άσχημες καταστάσεις και πρέπει τα μέτρα αυτά να συνδυαστούν με πάγωμα των λογαριασμών».
Ωστόσο, είναι μια νίκη του κλάδου η ένταξη των εργαζομένων στον τουρισμό στο πρόγραμμα στήριξης. «Με αγώνες συνεχείς και στην Κέρκυρα και σε άλλες περιοχές πετύχαμε να δεχθεί η κυβέρνηση την επαναπρόσληψη από 1 Ιουνίου για όλους τους εργαζόμενους, την ένταξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων, οδηγών τουριστικών λεωφορείων, εργαζόμενων στα καταλύματα, στο πρόγραμμα 4μηνης στήριξης με αναστολή εργασίας και την ένταξη των εργαζομένων στον επισιτισμό στο πρόγραμμα 3μηνης στήριξης, αν και για λόγους ψευδεπίγραφους» εξηγεί ο Στ. Πελάης.
Το σωματείο καταπολέμησε την εφαρμογή του προγράμματος Συν-Εργασία στο νησί, με αποτέλεσμα μόνο δύο ξενοδοχεία να κάνουν χρήση του. Το πρόγραμμα, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, υπονομεύει τις κλαδικές συμβάσεις και ανοίγει την πόρτα για απλήρωτη εργασία.
Εν τω μεταξύ, ένας άλλος αμεσότερος κίνδυνος προκύπτει από την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την οποία εισηγήθηκε η κυβέρνηση το 2019 και θα τεθεί σε λειτουργία την τουριστική περίοδο που μας έρχεται. Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας έχει ξεκινήσει ήδη τις κινητοποιήσεις του.