«Βότσεκ» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Σε πρώτη παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση από το Mezzo, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου

Μια στιγμή ορόσημο για την καλλιτεχνική εξωστρέφεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τη γνωστοποίηση του έργου της σε όλο τον κόσμο θα αποτελέσει η πρώτη παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση της παραγωγής Βότσεκ από το παγκόσμιας εμβέλειας κανάλι της κλασικής μουσικής και της όπερας Mezzo, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020. Το Mezzo μεταδίδεται σε πάνω από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχει περισσότερους από 60 εκατομμύρια συνδρομητές. Από την ίδρυσή του το 1996 στη Γαλλία έως και σήμερα θεωρείται το κορυφαίο παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο για την κλασική μουσική, την όπερα και το χορό. Στο πρόγραμμά του παρουσιάζει τις σημαντικότερες παραστάσεις όπερας και χορού, αλλά και συναυλίες από τα κορυφαία λυρικά θέατρα και τις μεγάλες αίθουσες συναυλιών του πλανήτη.
Ο Βότσεκ, η παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάστηκε στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τον περασμένο Ιανουάριο και απέσπασε διεθνώς διθυραμβικές κριτικές, αποτελεί την πρώτη ελληνική παραγωγή που θα προβάλει το Mezzo στην ιστορία του. Η επιτυχία που σημείωσε η παραγωγή, τόσο εισπρακτικά –καθώς όλες οι παραστάσεις που δόθηκαν ήταν sold out– όσο και καλλιτεχνικά –οι κριτικές στον ελληνικό και τον διεθνή Τύπο ήταν αποθεωτικές–, ήρθε να επισφραγίσει την επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη όσον αφορά τόσο τον ίδιο τον τίτλο όσο και τους σπουδαίους συντελεστές. O κορυφαίος αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος οδήγησε τους πρωταγωνιστές, την Ορχήστρα, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ και έδωσε μια νέα ερμηνεία στο τόσο απαιτητικό έργο. Ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης και διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν Ολιβιέ Πυ ανέδειξε τόσο τη μεταφυσική όσο και την πολιτική διάσταση του έργου σε μια παράσταση γροθιά. Στον ρόλο του τίτλου έκανε ένα ιστορικό ντεμπούτο ο σπουδαίος βαρύτονος της ΕΛΣ με τη διεθνή σταδιοδρομία Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ενώ στη διανομή συμμετείχαν διακεκριμένοι διεθνώς αλλά και νεότεροι μονωδοί, όπως οι Πήτερ Ουέντ, Ναντίνε Λένερ, Βασίλης Καβάγιας, Πήτερ Χόαρ, Γιάννης Γιαννίσης, Βαγγέλης Μανιάτης, Μιχάλης Ψύρρας, Παναγιώτης Πρίφτης, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Χρήστος Λάζος. Για την Ελλάδα, η πρεμιέρα της Κυριακής 4 Οκτωβρίου 2020 έχει οριστεί για τις 21.00 μέσα από την COSMOTE TV. Ενδεικτικές ώρες μετάδοσης σε κάποιες από τις 80 χώρες στον υπόλοιπο πλανήτη: 19.00 στη Γαλλία, 16.00 στην Αργεντινή, 03.00 στην Κίνα, 07.00 στη Ρωσία, 06.00 στην Αυστραλία, 14.00 στον Καναδά, 04.00 στην Ιαπωνία.

 

Εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ

 

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ανοίγει την αυλαία της νέας, καλλιτεχνικής περιόδου κατά την οποία κορυφώνεται η ιδέα «Ήρωες (Χθες, σήμερα, αύριο...)», που αντλεί από τα 200 χρόνια Ελευθερίας. Το άθροισμα 7 μηνών μακριά από τη σκηνή είναι ένα άθροισμα ελλείψεων, ματαιωμένων συγκινήσεων. Με τις προσδοκίες φορτισμένες, λοιπόν, από την ανάγκη για ζωντανή επαφή με το κοινό της, η Ορχήστρα – τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να #ΜένουμεΑσφαλείς – ερμηνεύει δύο έργα Μπετόβεν, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον εορτασμό 250 χρόνων από τη γέννηση του, που διέκοψε η πανδημία. Η βραδιά ανοίγει με την ορμητική Εισαγωγή Για την Ονομαστική Εορτή, ένα από τα λιγότερο διαδεδομένα έργα του. Συνεχίζει, με το ιδιαίτερα δημοφιλές Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Τσαϊκόφσκι, με τις σολιστικές προκλήσεις του οποίου αναμετράται ο εκφραστικός Τριαντάφυλλος Λιώτης. Ο σολίστ σχολιάζει για το πρόγραμμα: «Με την επιλογή του συγκεκριμένου προγράμματος, ανοίγει δυναμικά η αυλαία και πιστεύω ότι στέλνεται ένα δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας και τόλμης για μια πολλά υποσχόμενη νέα καλλιτεχνική περίοδο που, ιδίως υπό τις συνθήκες που ζει η ανθρωπότητα τον τελευταίο καιρό, κάθε άλλο πάρα αυτονόητη μπορεί να θεωρηθεί. Το πασίγνωστο Πρώτο Κονσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα του Τσαϊκόφσκι αποτελεί δικαιολογημένα ακρογωνιαίο λίθο του συναυλιακού πιανιστικού ρεπερτορίου. Είναι ένα έργο πολύ αγαπητό, με μεγάλο συναισθηματικό βάθος, έντονες εναλλαγές ρυθμού και χαρακτήρα, ευχάριστο στο άκουσμα όσο και έντονα απαιτητικό σε μουσική έκφραση, συγκέντρωση και τεχνική ωριμότητα από τον ερμηνευτή.» Η συναυλία ολοκληρώνεται με την υψηλών συμβολισμών, ιδίως τώρα, Πέμπτη Συμφωνία του Μπετόβεν, ένα πνευματικό ταξίδι από το σκοτάδι στο Φως. Στο πόντιουμ, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανος Τσιαλής.
Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, στις 9.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αιθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: 25, 20, 15 και 8 ευρώ (εκπτωτικό).

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet