Οι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού φέρουν μια σκληρή πρωτιά, αποτελούν το βαρύτερα πληττόμενο κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Από τα μέσα Αυγούστου οι άνθρωποι του πολιτισμού ζήσαμε τον απόλυτο παραλογισμό. Το υπουργείο Πολιτισμού εξέδιδε εγκυκλίους με υγειονομικά πρωτόκολλα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωνε προφορικά αυστηρότερα μέτρα, που όμως ποτέ δεν ενσωματώθηκαν σε ΦΕΚ. Περιφέρειες αυτονομήθηκαν και αποφάσισαν διαφορετικά, Δήμοι ακύρωσαν εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Εν τω μεταξύ, διαρροές στον Τύπο μας πληροφόρησαν για επερχόμενο γενικό lock down στον Πολιτισμό, ως μέρος των έκτακτων μέτρων για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. Στη συνέχεια, από νέες διαρροές πληροφορηθήκαμε ότι μετά από προσωπικές παρεμβάσεις στον πρωθυπουργό, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν θα γίνει lock down αλλά θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο διεξαγωγής των πολιτιστικών εκδηλώσεων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Όλα αυτά για την Αττική, γιατί σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ελλάδας υπήρξε γενικό λουκέτο σε θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις, χωρίς πρόβλεψη για αποζημίωση των εργαζομένων. «Το φετινό καλοκαίρι, εκτός από ένα μικρό διάλειμμα,  χαρακτηρίστηκε από αλλεπάλληλες ακυρώσεις παραστάσεων, συναυλιών και εκδηλώσεων, με τέτοιο τρόπο μάλιστα ώστε να μη δοθούν ευθείες αποζημιώσεις στους εργαζόμενους», υπογραμμίζει στην «Εποχή» ο Κώστας Κεχαγιόγλου, πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΘΑ.

Εν τω μεταξύ, και ενώ ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα πρωτόκολλα με τα οποία θα λειτουργήσουν(;) οι κλειστοί χώροι για θέαμα και ακρόαμα, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Εθνικό Θέατρο έχουν προγραμματισμένες πρεμιέρες για αυτήν την εβδομάδα. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, Παρασκευή απόγευμα, οι εργαζόμενοι περιμένουν εναγωνίως μια ανακοίνωση. Παράλληλα, την εβδομάδα που μας πέρασε, τα σωματεία των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Πολιτισμό και τον γγ Σύγχρονου Πολιτισμού με άμεσο αίτημα την επιτάχυνση της απόδοσης της αποζημίωσης καλλιτεχνών και επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού, για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Για την αποζημίωση υπάρχει το επιπλέον ζήτημα ότι το ατελές και ελλειπτικό Μητρώο αφήνει εκτός πολλές και σημαντικές ειδικότητες, γεγονός που απαιτεί παράταση της προθεσμίας εγγραφής για το επίδομα. Επιπλέον, έγινε αναφορά στην προκλητική δήλωση της υπουργού περί «φοροδιαφευγόντων» εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να σημειώνουν με έμφαση ότι το κράτος δεν είναι για να κάνει διαπιστώσεις και να φορτώνει σε άλλους την ευθύνη και να καλούν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να κάνει ελέγχους στις επιχειρήσεις θεαμάτων, είτε μουσικής είτε θεάτρου, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει παραγωγές και γίνονται πρόβες με «υπόσχεση αμοιβής».

Παράλληλα, η ΠΟΘΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Πέμπτη, από τον οποίο πήρε τη διαβεβαίωση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προωθήσει το άμεσο αίτημα για την αποζημίωση των μηνών Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Ενώ την ερχόμενη Παρασκευή το ΔΣ της ΠΟΘΑ θα συναντηθεί με το γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

 

Ζ.Γ.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet