Του Βασίλη Ρόγγα

Με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία του Ιουλίου, οι εξελίξεις στο πολιτικό και κομματικό σύστημα ήταν ραγδαίες. Η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας, πρώτα ως ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα και έπειτα ως αυτόνομο κόμμα/μέτωπο, ανατάραξε το σκηνικό και στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ο μεγάλος συνασπισμός οργανώσεων και αγωνιστών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ιδρυμένος από την άνοιξη του 2009, διασπάστηκε και αυτός έπειτα από σειρά συνελεύσεων τοπικών οργανώσεων, του κεντρικού οργάνου του σχηματισμού καθώς και των συνιστωσών  του. Οι οργανώσεις Αριστερή Ανασύνθεση (ΑΡΑΝ), καθώς και η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡΑΣ) έφυγαν από το σχήμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να ενταχθούν στη Λαϊκή Ενότητα στο τέλος του Αυγούστου, ενώ το ίδιο δρόμο πήρε και η ΜΑΡΣ (Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση).
Από τις ανακοινώσεις των συνιστωσών του σχήματος, καθώς και από το πλούσιο παρασκήνιο, διαφαίνεται πως η δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας ήταν καθοριστική για την πορεία που οδήγησε στην ξεχωριστή ανακοίνωση των 16 μελών της ΑΡΑΝ και των 3 μελών της ΑΡΑΣ, με την οποία και πιστοποιήθηκε η διάσπαση.
Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε εισηγηθεί μέρες πριν, πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την κοινή κάθοδο του σχήματος με τη Λαϊκή Ενότητα, παρόλο που είχε ήδη τοποθετηθεί στην ανάγκη για κοινούς αγώνες με προηγούμενη ανακοίνωση. Ενώ μέρος της ΠΕ του ΝΑΡ έβλεπε με θετικό τρόπο τη συνεργασία με τη ΛΑΕ. Τελικά, η κοινή εκλογική πορεία δεν προχώρησε, όχι μόνο για τα ζητήματα διατύπωσης (όνομα του κοινού σχήματος ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή τη διατύπωση για την ΕΕ), αλλά και γιατί «η συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου αν δεν έχει δημοκρατική οργάνωση, κινδυνεύει να διαμορφώσει χαρακτηριστικά συγκεντρωτισμού, αρχηγισμού, επιστροφής στις χειρότερες παραδόσεις της αριστεράς που πρέπει να ξεπεραστούν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου οριστικοποιήθηκε η συνεργασία του μεγάλου εξωκοινοβουλευτικού μετώπου της Αριστεράς με το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα- Τροτσκιστές και η κοινή εκλογική τους κάθοδος. Στις 4 Σεπτεμβρίου διατυπώθηκε η κοινή προκήρυξη για τις εκλογές και την Τετάρτη έγινε η επίσημη παρουσίαση των ψηφοδελτίων, όπου περιλαμβάνονται αγωνιστές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ή προέρχονται από τη ΜΑΡΣ, καθώς και κόσμος των κινημάτων ή ανένταχτοι αγωνιστές. Το επίσημο όνομα του σχήματος που κατεβαίνει στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου είναι «ΑΝΤΑΡΣΥΑ Εκλογική Συνεργασία με ΕΕΚ και ανένταχτους αγωνιστές/τριες της Αριστεράς».

Εκλογική Συνεργασία Μ-Λ ΚΚΕ και ΚΚΕ (μ-λ)

«Στις 20 Σεπτέμβρη απορρίπτουμε «παλιούς» και «νέους» διαχειριστές της μνημονιακής βαρβαρότητας. Στηρίζουμε την εκλογική συνεργασία ΚΚΕ(μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ» αναφέρεται στο προεκλογικό δεκάλεπτο της εκλογικής συνεργασίας των δυο μαοϊκών οργανώσεων. Τα ψηφοδέλτια της εκλογικής συνεργασίας αριθμούν 176 υποψηφίους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του σχήματος θα γίνουν στην Αθήνα την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 μ.μ. στο Μοναστηράκι και στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 μ.μ. στο Δημαρχείο. Το σχίσμα ανάμεσα στα δυο κόμματα έχει αποκατασταθεί από τις εκλογές του 2012, έπειτα από 36 χρόνια ξεχωριστής πορείας.

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών (ΟΚΔΕ)

Η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών κατεβαίνει με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τα ψηφοδέλτια του σχήματος ανακοινώθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ η οργάνωση προγραμματίζει πλήθος προεκλογικών εξορμήσεων και συγκεντρώσεων. Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης θα γίνει την Τρίτη, 19:00, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, ενώ της Αθήνας την Πέμπτη, 19:00, στα Προπύλαια.


Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet