Με στόχο τη διεύρυνση της ενωτικής και ανασυνθετικής προοπτικής με ορίζοντα τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα της Αριστεράς, ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή η δεύτερη πανελλαδική συνδιάσκεψη της Συνάντησης για μια Αντικαπιταλιστική & Διεθνιστική Αριστερά. Στη διήμερη συνδιάσκεψη που έγινε εξ ολοκλήρου διαδικτυακά συζητήθηκαν κείμενα και προτάσεις που στόχο είχαν να βρεθούν οι απαντήσεις για το πώς θα καλυφθεί το κενό στα αριστερά του πολιτικού σκηνικού, μετά την ιδεολογικοπολιτική μετατόπιση, κυρίως την περίοδο της κυβερνητικής πενταετίας, του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο. Όσον αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι πλέον βρίσκεται στην «απέναντι πλευρά», αρκετοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να διατηρηθεί με κάποιο τρόπο, τουλάχιστον σε κινηματικό πεδίο, η επαφή με τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά το ΜέΡΑ25, όπως τονίστηκε, τα περιθώρια διαλόγου είναι ελάχιστα, κυρίως, λόγω του προσωποπαγούς χαρακτήρα του. Για το χώρο της αντικαπιταλιστικής, ριζοσπαστικής αριστεράς συνομιλητής της «Εποχής» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ενότητα είναι επίκαιρη όσο ποτέ, αλλά θα πρέπει ο διάλογος να γίνει πάνω σ’ αυτά που μας χωρίζουν. Τόσο καιρό συζητούσαμε στη βάση όσων συμφωνούσαμε και τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο θετικά…».

Σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση εν μέσω πανδημίας, τονίστηκε ότι οι άρχουσες τάξεις της ΕΕ για άλλη μια φορά βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία αναδιανομής πλούτου υπέρ του κεφαλαίου, την οποία δεν προτίθενται να αφήσουν να πάει χαμένη, καθώς μεγάλο μέρος του τελικού πακέτου προορίζεται να δοθεί ως ενίσχυση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή περικόπτονται σε ποσοστό άνω του 75% οι διαθέσιμοι πόροι για την Ευρωπαϊκή στήριξη των Εθνικών Συστημάτων υγείας, αλλά και των πόρων για ακαδημαϊκά προγράμματα. Στην υλοποίηση αυτής της «ευκαιρίας», η κυβέρνηση της ΝΔ και ο εγχώριος αστικός συνασπισμός εξουσίας, φαίνεται να διεκδικούν ρόλο πρωτοπορίας, εντατικοποιώντας την επίθεση στους από κάτω, που είχαν ξεκινήσει από τις τελευταίες εκλογές και έπειτα, και γενικεύοντας την σε όλα τα μέτωπα.
Η Συνάντηση εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η επίθεση της κυβέρνησης απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες ως μια βασική πολιτική επιλογή περιστολής των δικαιωμάτων τους, προς ενίσχυση της ακροδεξιάς ατζέντας της (κλειστά κέντρα κράτησης, εφαρμογή νόμου για το άσυλο, συνέχιση εξώσεων κ.λπ.). Ειδικά υποστηρίζεται ότι μετά τις εξελίξεις στη Μόρια, η στόχευση της οργάνωσης θα πρέπει να αφορά την ενίσχυση ενός αγώνα με πανελλαδικά χαρακτηριστικά, με κύρια αιχμή το κλείσιμο όλων των κέντρων κράτησης, τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες και την κατοχύρωση της ελευθερίας μετακίνησής τους. Παράλληλα, επιδιώκοντας και τη μονιμοποίηση λειτουργίας μιας θεματικής ομάδας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, προτάθηκε η δημιουργία ενός πιο ενιαίου πανελλαδικού συντονισμού με μόνιμο χαρακτήρα που θα μπορεί να οργανώσει σε βάθος χρόνου και με συνέχεια τον παραπάνω αγώνα, με λογική καμπάνιας και στοχευμένων δράσεων στις πόλεις και στα νησιά του Αιγαίου.

 

Η ελληνοτουρκική διένεξη

Σε ό,τι αφορά τη στάση της οργάνωσης σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας υποστηρίχθηκε ότι η ελληνοτουρκική διένεξη και η καλλιέργεια εθνικιστικών προσδοκιών ένθεν κακείθεν στο Αιγαίο είναι ακρογωνιαίος λίθος για την οργάνωση της συναίνεσης των υποτελών τάξεων και την εμπέδωση της κυριαρχίας των αστικών τάξεων τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Τουρκία, βασική διάσταση του παραπάνω είναι οι εξοπλιστικές δαπάνες. Το εισηγητικό κείμενο αναφέρει: «Στην Ελλάδα βλέπουμε την κυβέρνηση να ανακοινώνει ένα φαραωνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα 10 δισ., την ίδια ώρα που η ελληνική οικονομία καταγράφει ύφεση 15,2% για το Β’ τρίμηνο του 2020… Η διαχρονική εθνικιστική προσέγγιση του ελληνικού κράτους, και άρα των ελληνικών κυρίαρχων τάξεων, έχει μπολιάσει τον δημόσιο διάλογο απ’ άκρη εις άκρη. Καθοριστικός είναι ο ρόλος των ΜΜΕ, που προβάλλουν οτιδήποτε αποκλίνει από την κυρίαρχη αφήγηση ως εθνική μειοδοσία. Είναι σημαντικό δε να σημειώσουμε ότι, πέρα από το δημόσιο διάλογο εν γένει, εντός εθνικιστικού πλαισίου λίγο πολύ τοποθετείται το σύνολο του πολιτικού συστήματος – ακόμα και αριστερές συλλογικότητες – επιτείνοντας ακόμα περισσότερο την επίπλαστη εικόνα του ευλόγου των ελληνικών θέσεων». Παράλληλα τονίστηκε η εθνική πλειοδοσία του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο πεδίο και η μεταξύ πατριωτισμού και εθνικισμού στάση του ΜέΡΑ25 και του ΚΚΕ. Στο εισηγητικό κείμενο εκτιμήθηκε ότι η κυβέρνηση «από τη μια διατρανώνει την εγρήγορση των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να ικανοποιήσει το εθνικιστικό της ακροατήριο, και από την άλλη επιδίδεται σε μυστική διπλωματία για την εξεύρεση λύσης, χωρίς να ξέρει καλά καλά τι θεωρεί η ίδια λύση. Αυτή η αδυναμία χάραξης προσανατολισμού στο εν λόγω πεδίο καθιστά τις εξελίξεις στην ελληνοτουρκική διένεξη απρόβλεπτες και τον αστάθμητο παράγοντα καθοριστικό».

Δράσεις για το περιβάλλον

Η καταστροφική πολιτική για το περιβάλλον, ήταν από τα κεντρικά θέματα της συνδιάσκεψης, καθώς τονίστηκε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να προωθήσει ένα πρόγραμμα ανεξέλεγκτων επενδύσεων, στρεφόμενη κυρίως εναντίον των σχετικών περιβαλλοντικών περιορισμών με αντίστοιχο νόμο. Συνεχίζει έτσι ακόμα πιο επιθετικά την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία δίνει το ελεύθερο στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας να προχωρήσουν σε μεγάλα ενεργειακά έργα σε βάρος μέχρι στιγμής «απάτητων» φυσικών περιοχών, χωρίς αυτά να αντιστοιχούν σε υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες, αλλά με μόνο στόχο το εύκολο κέρδος μέσω της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων για έργα «πράσινης» ενέργειας. Μαζί όμως με τις ακατάσχετες αδειοδοτήσεις για μεγάλα αιολικά πάρκα στα βουνά όλης της Ελλάδας, στηρίζει και τις σχεδιαζόμενες εξορυκτικές δραστηριότητες σε όλη τη δυτική Ελλάδα και την Κρήτη, που εγκαινίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά την τάση κατάρρευσης που χαρακτηρίζει την αγορά πετρελαίου διεθνώς.

Οι καμπάνιες

Στο διήμερο αναδείχθηκε ο καθοριστικός ρόλος της Συνάντησης τόσο στη δημιουργία και λειτουργία της διαδικτυακής καμπάνιας «Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη» κατά τη διάρκεια του lock-down, η οποία κατάφερε να διευρύνει αισθητά τα όρια απεύθυνσης της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής αντιπολίτευσης στη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και φυσικά στη καμπάνια «Δεν είναι αθώοι» για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς το συγκεκριμένο σύνθημα έγινε σήμα κατατεθέν της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών ενάντια στη ναζιστική οργάνωση.

Η πρωτοβουλία των «4»

Στη συνδιάσκεψη αναλύθηκε η πορεία της κεντρικής επιλογής της συμμαχίας των «4» (ΔΕΑ, ΑΡΑΝ, Αναμέτρηση, Συνάντηση) και εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να συνεχιστεί, καθώς ΔΕΑ και ΑΡΑΝ δεν συμφωνούν στην προοπτική της δημιουργίας ενός νέου φορέα της Αριστεράς. Παρ’ όλα αυτά από τη πλευρά της Συνάντησης υπάρχει η πρόθεση να επιμείνει στην «προνομιακή και εκ των προτέρων» μεταξύ των «4» συνεννόηση για κινηματικές πρωτοβουλίες και δράση στους κοινωνικούς χώρους, σημείο που έχει φανεί να φέρνει αποτελέσματα, ενώ θα πρέπει να διατηρηθεί και συστηματοποιηθεί η κοινή οργανωμένη παρουσία στα κινηματικά ραντεβού. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά την Αναμέτρηση κρίθηκε ότι θα πρέπει να μονιμοποιηθεί ο διάλογος, με όρους διαμόρφωσης ενιαίας αντίληψης για τις αναγκαιότητες της περιόδου και τα απαιτούμενα βήματα της ανασυνθετικής διαδικασίας.
Πάντως η Συνάντηση επιμένει στην ενωτική της λογική υποστηρίζοντας ότι «επειδή οι παράγοντες που καθορίζουν τέτοιες προσπάθειες είναι υποκειμενικοί, επηρεάζονται δραστικά από αστάθμητες παραμέτρους, όπως μία κινηματική αναζωογόνηση, που μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα, και θα πρέπει τότε να είμαστε ανοιχτοί να πάρουμε εκ νέου πρωτοβουλίες χωρίς καθυστερήσεις».
Οι εργασίες της διήμερης συνδιάσκεψης θα ολοκληρωθούν σήμερα με την εκλογή του νέου πανελλαδικού συντονιστικό οργάνου.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet