Στα χρόνια της εντυπωσιακής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ και στη μετέπειτα κυβερνητική του περίοδο υπήρξαν στελέχη του που απέκτησαν σημαντικές θέσεις στον κομματικό και στον κυβερνητικό μηχανισμό. Η παρουσία κάποιων ήταν αδιάφορη κι ανεπαρκής, χωρίς να αφήσουν πίσω τους ιδιαίτερο έργο. Κάποιοι άλλοι όμως, σ’ όποιο πόστο κι αν βρέθηκαν άφησαν το στίγμα τους κι η θητεία τους συνοδεύτηκε από σημαντικό έργο. Στους δεύτερους ανήκει κι ο Σταύρος Κοντονής, παλιός σύντροφος από την ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και την ΑΚΟΑ. Στην αρχή έκανε σπουδαία δουλειά ως βουλευτής στις επιτροπές κοινοβουλευτικού έργου, στις οποίες συμμετείχε και, κατόπιν, έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ρηξικέλευθη παρουσία του ως υφυπουργός Αθλητισμού και ως υπουργός Δικαιοσύνης. Επειδή όμως όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, μετά από κάποιον κυβερνητικό ανασχηματισμό ο Σταύρος αντικαταστάθηκε από τον Μιχάλη Καλογήρου και βρέθηκε στα αζήτητα. Διαφοροποιήθηκε φαίνεται σε κάποια σοβαρά ζητήματα που αφορούσαν το υπουργείο του και το ηγετικό μοντέλο που είχε ήδη εγκαθιδρυθεί και κυριαρχούσε απόλυτα στο κομματικό και κυβερνητικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ τον παραγκώνισε με μεγάλη ευκολία. Μέχρι τότε όμως δεν έβλεπε τι γινόταν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ; Ως κομματικό και κυβερνητικό στέλεχος πρώτης γραμμής δεν έχει ευθύνες για όσα ψήφιζε και υλοποιούσε, για την ανυπαρξία δημοκρατικών διαδικασιών, για το διακοσμητικό ρόλο των οργάνων του κόμματος και την απόλυτη ηγεμονία του αρχηγού; Για τον κραυγαλέο παραγκωνισμό της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 και την άνωθεν επιλογή του τρίτου μνημονίου, είπε τίποτα ο Σταύρος; Δεν τον είδαμε να διαφοροποιείται σ’ ένα κορυφαίο γεγονός αντιδημοκρατικής εσωκομματικής λειτουργίας που μπροστά του, όλα αυτά για τα οποία όψιμα μιλάει, θεωρούνται πταίσματα κι αποτελέσματα ενός μοντέλου το οποίο δυστυχώς υπηρέτησε για αρκετά χρόνια.

 Ο Σταύρος είναι έξυπνος και συγκροτημένος πολιτικός και μας είχε συνηθίσει σε ψύχραιμες κι αποτελεσματικές παρουσίες στα ΜΜΕ. Η ατυχέστατη παρουσία του την Πέμπτη στην πρωινή εκπομπή του Αντένα ερμηνεύεται με δύο τρόπους: ή επρόκειτο για μια συνειδητή και σχεδιασμένη επιλογή ή του είχε λείψει τόσο πολύ η προβολή κι η δημοσιότητα που δεν μπόρεσε να αρνηθεί την τηλεοπτική πρόταση που του έγινε. Κι ο πιο άπειρος κι αφελής πολιτικός, όταν είχε διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης κι είχε διαφοροποιηθεί με κάποιες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που είχε κάνει ο διάδοχός του, δεν θα βγει στην τηλεόραση τη μέρα που εκδίδεται η απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Αυτό υποδηλώνει πρωτοφανή έλλειψη ψυχραιμίας και μια ανάγκη επιβεβαίωσης. Ήξερε, φυσικά, ότι οι δημοσιογράφοι γνώριζαν την παραίτησή του από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και θα την χρησιμοποιούσαν κατάλληλα. Κι ενώ αρχικά είπε ότι δεν ήθελε να μιλήσει γι’ αυτά τα θέματα τη μέρα που βγαίνει η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, το επόμενο λεπτό άρχισε να μιλά με λεπτομέρειες για τους λόγους της αποχώρησής του από τα όργανα του κόμματος.

 Δεν φτάνει που διάλεξες το χειρότερο τάιμιγκ, το κακό είναι ότι άργησες Σταύρο. Κι εσύ και πολλοί άλλοι που ανέχονται ακόμη τα εσωκομματικά χάλια του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ, όμως, έχω μια απορία: θίγεις τον ακραίο φραξιονισμό των ομάδων εντός του ΣΥΡΙΖΑ και δεν λες κουβέντα για τον αρχηγό. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμιά ευθύνη για όλα αυτά; Κι ως επιστέγασμα, σε διέγραψαν «νύχτα» με τη γελοιότερη των δηλώσεων που χρησιμοποιούν τα μεγάλα αστικά κόμματα: «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος». Κάποιοι που, όταν η οργάνωση της οποίας ήσουν στέλεχος - η ΑΚΟΑ - αποτελούσε την συνεκτική ύλη της δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, κύριος οίδε που στεγάζονταν πολιτικά. Πολλές φορές, Σταύρο, οι μοναχικοί δρόμοι στην Αριστερά είναι λυτρωτικοί!

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet