Με εκλογικές επιτροπές να λειτουργούν σχεδόν σε κάθε περιοχή και με ανοιχτές συζητήσεις παντού προσπαθεί η Λαϊκή Ενότητα να γνωστοποιήσει σε κάθε γειτονιά το προεκλογικό της πρόγραμμα. Την τελευταία βδομάδα κυκλοφόρησαν και δύο τηλεοπτικά σποτ, τα οποία έκαναν αίσθηση για το χιούμορ τους, που εστιάζουν στην αντιμετώπιση του χαρακτηρισμού της Λαϊκής Ενότητας ως «κόμμα της δραχμής», χωρίς ωστόσο να αποφεύγουν στη συνέχεια να επικεντρωθούν στην ανάγκη και τις αρετές ενός εθνικού νομίσματος ούτε να παραθέτουν κάποια πρόταση επί των θέσεών τους.
Η εμφάνιση του Π. Λαφαζάνη στο ντιμπέιτ κρίνεται από την πλευρά τους ικανοποιητική, ενώ γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθούν αστοχίες, όπως για παράδειγμα η απάντησή του στην ενότητα μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπου έμμεσα δικαιολόγησε την πολιτική του Άσαντ στη Συρία, προσθέτοντας πως δεν είδε να εκμεταλλεύονται μετανάστες στα νησιά που επισκέφτηκε. Όπως τονίζουν στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, τα λάθη είναι αναμενόμενα δεδομένου ότι η Λαϊκή Ενότητα είναι ένα μετωπικό σχήμα που δεν έχει προλάβει να διαμορφώσει την ταυτότητά του, λόγω της εσπευσμένης προκήρυξης εκλογών.
Ακόμα, σχολιάζουν ως απαράδεκτη την προσπάθεια σπίλωσης της Λαϊκής Ενότητας και τρομοκράτησης των ψηφοφόρων με τη δαιμονοποίηση των θέσεών της, ιδίως όταν γίνεται από εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, όταν και ο ίδιος ήταν θύμα της λίγους μήνες πριν, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Επίσης, αναφέρονται και στην πολεμική του Αλ. Τσίπρα στα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, λέγοντας πως «η κυβέρνηση της Αριστεράς έπεσε από τους αριστερούς βουλευτές». Αντίθετα, υποστηρίζουν, πως η κυβέρνηση έπεσε επειδή συμφώνησε στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Στις εκλόγιμες θέσεις τοποθετήθηκαν οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «όχι» στο τρίτο μνημόνιο, με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική ομάδα που θα προκύψει να μην αναμένεται να έχει κάποιο νέο πρόσωπο. Σύμφωνα με στελέχη της ΛΑΕ, όμως η σειρά των υποψηφίων αποτελεί ομόφωνη απόφαση όλων των συμμάχων δυνάμεων της ΛΑΕ, ακόμα και των εξωκοινοβουλευτικών. Τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Ενότητας δίνουν ιδιαίτερη έμφαση, αν και σε μη εκλόγιμες θέσεις, σε ανθρώπους του κινήματος, όπως και στη νεολαία.

Αντιδράσεις στη δήλωση Γλέζου

Η υποψηφιότητα του Μανώλη Γλέζου στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας συμβολίζει, σύμφωνα με τη ΛΑΕ, τους αγώνες της Αριστεράς διαχρονικά, αν και η δήλωσή του πως αποτελεί «χαμένη ψήφο η ψήφος σε όλα τα άλλα κόμματα της αριστεράς που δεν έχουν δυνατότητα εκλογής», και το κάλεσμα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «είτε το ΚΚΕ, είτε τη Λαϊκή Ενότητα για την εξουσία στο λαό» προκάλεσε δικαιολογημένες αντιδράσεις ιδιαίτερα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Συγκεκριμένα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοίνωσή της τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «με έκπληξη ακούμε έναν παλαίμαχο αγωνιστή της Αριστεράς να χρησιμοποιεί επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν δεκαετίες οι κατεστημένες δυνάμεις στην Ελλάδα κατά της Αριστεράς, περί χαμένης ψήφου», καταλήγοντας πως «χαμένη δεν είναι η ψήφος στη μαχόμενη Αριστερά, πολύ περισσότερο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ». Η ΛΑΕ αναγκάστηκε να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση σημειώνοντας πως «υποστηρίζει διακαώς στη σύμπραξη των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων».
Η κατάρτιση, όμως, των ψηφοδελτίων της ΛΑΕ δεν έγινε παντού χωρίς προβλήματα. Για παράδειγμα, αντιδράσεις υπήρξαν για την υποψηφιότητα της Ραχήλ Μακρή, η οποία δεν έγινε αποδεκτή στην Κοζάνη και έτσι τοποθετήθηκε στη δεύτερη –και ενδεχόμενα εκλόγιμη- θέση στην περιφέρεια Αττικής, όπως και για την υποψηφιότητα του Γ. Ρωμανιά στα Χανιά, όπου δύο υποψήφιοι απέσυραν την υποψηφιότητά τους. Προκειμένου να τοποθετηθεί η Ρ. Μακρή στην περιφέρεια Αττικής, ο Αλέκος Καλύβης βρέθηκε εκτός λίστας, κίνηση που έκανε εντύπωση γενικότερα στην αριστερά. Όπως δήλωσε ο Α. Καλύβης στηρίζει τη Λαϊκή Ενότητα, χωρίς να συμμετέχει στα ψηφοδέλτιά της, προσθέτοντας πως «προέχει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε ψύχραιμα μετά τις εκλογές».
Η Λαϊκή Ενότητα παράλληλα με την προεκλογική της καμπάνια, πραγματοποιεί και καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης, καθώς η χρηματοδότηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μέρος της οποίας δικαιούται η ΛΑΕ από τη στιγμή που ανακοίνωσε ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα πριν τη διάλυση της βουλής, δεν έχει δοθεί ακόμα. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, όμως, δηλώνουν πως έχουν καταφέρει να στήσουν προεκλογικά περίπτερα σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Ιωάννα Διαλεισμά
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet