Προκλητικά αδιάλλακτη η υπουργός Παιδεας

 

Το συλλαλητήριο των μαθητών (που πλαισιώθηκε από εκπαιδευτικούς και γονείς) το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής έξω από το υπουργείο Παιδείας μπορεί να ήταν μαζικό και ιδιαίτερα μαχητικό, ωστόσο από ότι φαίνεται δεν στάθηκε αρκετό για να επιστρέψει στην οδό της λογικής συζήτησης η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. 

Τα μαθητικά αιτήματα, γνωστά εδώ και καιρό (μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, προσλήψεις καθαριστριών) δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα, θα έλεγε κανείς ότι από την κυβερνητική πλευρά θεωρούνται ακόμα και ως ουτοπικά. 

 

Προτίμηση στην καταστολή

 

Η κυβέρνηση προτιμά την καταστολή. Επιμένει δηλαδή στο να μην μετέχουν στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης οι καταληψίες και οι καθηγητές να φορούν τη στολή του κακού μπάτσου παίρνοντας τις σχετικές απουσίες. Υπάρχει, κοντολογίς, ένα χάσμα απόψεων, ένα χάσμα οπτικής, ίσως και ένα χάσμα κουλτούρας μεταξύ του υπουργείου και της εκπαιδευτικής κοινότητας ανά τη χώρα. 

Θα συνεχιστούν οι καταλήψεις; Ουδείς το γνωρίζει με ασφάλεια. Η αλήθεια είναι ότι τα κατασταλτικά μέτρα έκαναν αρκετούς μαθητές να προχωρήσουν σε δεύτερες σκέψεις. Άλλοι, όμως, πείσμωσαν και επιθυμούν συνέχιση των κινητοποιήσεων. Οι πληροφορίες είναι αντιφατικές. Στην Αθήνα πηγές της ΟΛΜΕ έκαναν λόγο για αύξηση των υπό κατάληψη σχολείων, στην επαρχία όμως φαίνεται ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. 

Από το συλλαλητήριο της Παρασκευής δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ αν και η πλειονότητα των μαθητών ήθελε να διαδηλώσει ειρηνικά και να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά της. H EΛΑΣ και πάλι πάντως το έκανε το θαύμα της. Αντιμετώπισε παιδιά, έστω και ζωηρά, με πολλά κιλά χημικών σε δημόσιο χώρο. Τα κυνήγησε στο παρακείμενο χώρο του Mall, επέδειξε αδικαιολόγητη σκληρότητα και απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι κινείται σε πολύ επικίνδυνους-για τη δημοκρατία-δρόμους.

 

Η γνωστή κασέτα της Κεραμέως 

 

Eν τω μεταξύ, η συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΟΛΜΕ με τη Νίκη Κεραμέως την Πέμπτη εξελίχθηκε σ' ένα κρεσέντο αδιαλλαξίας από την πλευρά της υπουργού. Όχι ότι περίμενε κανείς κάτι πολύ διαφορετικό, η κα Κεραμέως όμως εξόργισε τους πάντες στο τραπέζι αφού ουσιαστικά δεν συζήτησε κανένα από τα αιτήματα. Ούτε καν για τις εννιάμηνες άδειες ανατροφής σε νεοδιόριστους είπε κάτι καινούργιο και παρέπεμψε τους εκπαιδευτικούς σε μελλοντικές κινήσεις από κοινού με το υπουργείο Εσωτερικών (ζήσε Μάη μου...).

Όμως και στα πιο καυτά θέματα, η Κεραμέως έδειξε μία αξιοθαύμαστη ακαμψία. Ούτε καν συζήτησε το αίτημα για τον περιορισμό του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, λέγοντας μάλιστα ότι το κύριο μέσο προστασίας από τον κορονοϊό είναι η μάσκα και όχι η τήρηση των αποστάσεων. Τουτέστιν δηλαδή αν σε μία τάξη 5x5 υπάρχουν 25 μαθητές, αρκεί να φοράνε μάσκα για να προστατεύονται. Δεν πειράζει αν είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Πέρα από το φαιδρό του πράγματος, είναι σαφές ότι η Υπουργός έχει αρχίσει να συγκρούεται τόσο με τις επιστημονικές οδηγίες όσο και με την κοινή λογική.

 

Ηλεκτρονική ψηφοφορία

 

Ενα άλλο ζήτημα στο οποίο το υπουργείο εμμένει στις δικές του κατευθυντήριες γραμμές είναι αυτό της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη των νέων υπηρεσιακών συμβουλίων. Εδώ η υπουργός επιχειρεί να κολλήσει στους εκπαιδευτικούς τη ρετσινιά του αναχρονιστή που δεν επιθυμεί να συμβαδίσει με τις αλλαγές της εποχής του και να εκσυγχρονιστεί. Δεν κατανοεί όμως ότι με τη συγκεκριμένη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας υπάρχει μεγάλο ανοιχτό ζήτημα με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, κάτι που φυσικά ισχύει για τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης (βλέπε το προηγούμενο φύλλο της «Εποχής»). Οι προτιμήσεις, μάλιστα, σε μία τέτοια ψηφοφορία χαρακτηρίζονται από τη σχετική νομοθεσία ως "ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα" και χρήζουν προστασίας.

Δυστυχώς όμως, η ΟΛΜΕ στο θέμα αυτό παρουσιάζεται διασπασμένη. Η ΔΑΚΕ, η οποία έχει και την πλειοψηφία, προς το παρόν δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες κατά της υπουργικής απόφασης που προβλέπει εκλογές στις 7 Νοεμβρίου με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ωστόσο, οι πληροφορίες της «Εποχής» αναφέρουν ότι την κίνηση της νομικής προσφυγής αναμένεται να την κάνουν συγκεκριμένες παρατάξεις, αλλά ακόμα και μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα που νιώθουν ότι θίγονται. Οπότε το μέτωπο αυτό θα παραμείνει ανοιχτό και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν οι σχετικές εξελίξεις.

 

Ανυπακοή

 

Τέλος, στην επίμαχη υπουργική εντολή που είχε σηκώσει (δικαίως) θύελλα αντιδράσεων την περασμένη εβδομάδα (απαγορεύεται η τηλεκπαίδευση στους καταληψίες, οι καθηγητές να παίρνουν "ηλεκτρονικές" απουσίες, η Κεραμέως κάνει μία τρύπα στο νερό. Η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών ανά την Ελλάδα πράττουν το εκπαιδευτικό τους καθήκον και προσφέρουν τηλεκπαίδευση σε όλους, ανεξαιρέτως, τους μαθητές και φυσικά δεν παίρνουν απουσίες. Στην πράξη, δηλαδή, ακολουθείται μία πολιτική ανυπακοής σε μία εξόφθαλμα παράλογη απόφαση που πάρθηκε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους έτσι ώστε η κυβέρνηση να δείξει “μηδενική ανοχή”. Η υπουργός, δυστυχώς, δείχνει να μην καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να πολιτεύεται με το γινάτι στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης και συνεχίζει απτόητη… 

 

Πρόσφατα άρθρα ( Παιδεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet