Τα μέλη του ΜεΡΑ25, καθώς και το DiEM25 -το πανευρωπαϊκό κίνημα του οποίου το ΜέΡΑ25 είναι μέρος- πριν από περίπου δυο μήνες, ψήφισαν το καταστατικό τους, θέτοντας σε άμεση εφαρμογή τη συμμετοχική διαδικασία συγκρότησης των οργάνων του κόμματος.

Σύμφωνα με κεντρικά στελέχη του κόμματος, τα βασικά σημεία που χαρακτηρίζουν τη διαδικασία, είναι: «Πανελλαδική Κάλυψη: 29 “κάλπες” εγγυήθηκαν ότι η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής περιλαμβάνει αντιπροσώπους από κάθε γωνιά της χώρας. Ευρεία Κοινωνική και Επαγγελματική Εκπροσώπηση: στην ΚΕ εκπροσωπούνται και όλα τα κοινωνικά στρώματα και οι επαγγελματικές κατηγορίες, που παλεύουν για αυτόν τον τόπο σε καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας. Πραγματική Δημοκρατία: το ΜεΡΑ25 είναι το μόνο κόμμα όπου κληρωτοί, από όλα τα μέλη, εκπροσωπούνται κατά τουλάχιστον 10% στην ΚΕ, έτσι ώστε ποτέ να μην ριζώσουν εκλογικοί μηχανισμοί. Επίσης είναι το μόνο κόμμα στην Ευρώπη με περισσότερες γυναίκες βουλεύτριες από άνδρες και δεν θα μπορούσε παρά να εφαρμόσει με ενθουσιασμό την ποσόστωση και στην ΚΕ».

Από την ηλεκτρονική ψηφοφορία προέκυψαν τα 142 μέλη της ΚΕ.

Ο νέος συντονιστής και η Πολιτική Γραμματεία

Στην πρώτη συνεδρίαση τα μέλη της ΚΕ εξέλεξαν με απόλυτη πλειοψηφία συντονιστή τον Κώστα Μπιτσάνη, καθώς και τα 11 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας: Αλεξάκη Ευαγγελία(Λίτσα), Βασιλακόπουλος Θοδωρής, Βελισσαρίου Σίσσυ, Γιαννουλάκη Αθηνά, Λουλούδης Ηλίας, Λυμπεράτος Γεράσιμος, Μπαράκας Αθανάσιος, Ντάσκας Κώστας, Σμυρλής Αλέξης, Σόφτση Μαρία και Στράτου Σοφία. Μετά από κλήρωση στην Πολιτική Γραμματεία μετέχουν επίσης οι Κακαρέτσα Ελένη και Δεληγιάννη Ελένη.

Ευχαριστώντας τα μέλη της ΚΕ, ο Κώστας Μπιτσάνης έστειλε το μήνυμα της καθημερινής εγρήγορσης, «ώστε σύντομα το ΜέΡΑ25 να επιτελέσει την αποστολή του μέσα στην ελληνική κοινωνία και πολιτική σκηνή». Παράλληλα, τόνισε πως η συλλογική προσπάθεια μπορεί να έχει τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα και δήλωσε αισιόδοξος, γιατί «μας οδηγεί ένα κοινό ελατήριο: δεν δεχόμαστε ότι τελειώσαμε, δεν δεχόμαστε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική».

 

Το μήνυμα του Γιάνη Βαρουφάκη

 

Ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ, προέβη σε ένα σύντομο απολογισμό της κοινοβουλευτικής παρουσίας του κόμματος και έθεσε το πλαίσιο της περαιτέρω πολιτικής δράσης των μελών και των στελεχών του. Αφού συνεχάρη το νέο συντονιστή και τα εκλεγέντα μέλη της ΠΓ, έκλεισε τις διαδικασίες με το παρακάτω μήνυμα:

«Εκτός από την χρεοδουλοπαροικία υπάρχει και η μοναξιά και η αποξένωση των ανθρώπων από μία οργανωμένη παρασιτική ολιγαρχία. Όταν θα είμαστε εκεί έξω ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας, θα πρέπει πρώτα όλοι μαζί να αφουγκραστούμε τους ανθρώπους που θα βρούμε στο διάβα μας. Να προσπαθήσουμε να αγγίξουμε την ψυχή τους χωρίς ξύλινη κομματική γλώσσα, χωρίς καμία διάθεση να τους νουθετήσουμε, δίνοντάς τους κουράγιο και μια νέα προοπτική».

«Τα ΜΑΤ δεν άντεξαν τον θρίαμβο της Δημοκρατίας»

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το ΜεΡΑ25 για τη συμπεριφορά της αστυνομίας, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της καταδίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης κατήγγειλε λεκτική επίθεση από αστυνομικό σε βάρος του κατά το περιστατικό.

«(…)Είναι προφανές ότι οι φιλοναζιστικοί θύλακες που ακόμα φωλιάζουν στην αστυνομία και δίνανε θηριώδη ποσοστά στη Χρυσή Αυγή επί της ακμής της, θύλακες που όχι μόνο δεν εκκαθαρίστηκαν, αλλά επί υπουργίας Χρυσοχοϊδη ενδυναμώθηκαν, ενθαρρύνθηκαν και αποθρασύνθηκαν, δεν αντέξανε ούτε αυτή τη μία στιγμή να κρύψουν τα πραγματικά τους ιδεώδη, έστω για τα προσχήματα (…)»

Το ΜεΡΑ25 εξέδωσε νέα ανακοίνωση αργότερα, με την οποία απέδωσε ευθύνες στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τη συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στο συγκεντρωμένο πλήθος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει άμεσα την παραίτηση του κ. Χρυσοχοΐδη και την καθαίρεση όλων των αξιωματικών που ήταν σήμερα υπεύθυνοι για τα ΜΑΤ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜΕΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, σε αποκλειστική του δήλωση στην «Εποχή», υπογραμμίζει: «Μετά την αυστηρή καταδίκη της Χρυσής Αυγής από το δικαστήριο και έπειτα από την αποπομπή τους από τη Βουλή, από τους πολίτες, απομένει το δύσκολο έργο του να ξεριζωθούν οι ιδέες τους που έχουν διαποτίσει τον κυρίαρχο πολιτικό λόγο και τα μίντια του κατεστημένου. Οι δηλητηριώδεις ιδέες της Χρυσής Αυγής δυστυχώς υπάρχουν ακόμα στην κοινωνία μας, ενώ η ξενοφοβία, ο αυταρχισμός και ο ρατσισμός κυριαρχούν πολιτικά. Χρέος κάθε αντιφασίστα και δημοκράτη πολίτη, συνιστά το σπάσιμο των αυγών του φιδιού σε κάθε γειτονιά της χώρας, αλλά και πέρα από αυτήν, στην Ευρώπη και τον κόσμο, όπου επίσης υπάρχει ισχυρό ακροδεξιό ρεύμα. Τα τείχη που υψώνει ο μισανθρωπισμός τους με τις πλάτες του κατεστημένου, πρέπει να αντικατασταθούν από ένα παλλαϊκό τείχος προοδευτικών πολιτών που δεν θα ανέχονται αυτές τις απάνθρωπες "λογικές" στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Ο αγώνας λοιπόν, κάθε άλλο παρά τελείωσε την Τετάρτη».

Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet