«Τι έγινε τελείωσε η δίκη του Φύσσα;», «Η δίκη της ΧΑ τελείωσε και αθωώθηκαν», «Η δίκη είναι μια παρωδία, δεν αποδεικνύεται τίποτα». Συνηθισμένα ερωτήματα και απόψεις που διατυπώνονταν όλα αυτά τα 5,5 χρόνια που διήρκησε η δίκη της Χρυσής Αυγής. Εξοργιστικά ερωτήματα και απόψεις που ακούγονταν όλα αυτά τα χρόνια.

Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής έκαναν μια τιτάνια προσπάθεια μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου να αναδείξουν τα στοιχεία, που έκριναν ότι έπρεπε να αναδειχθούν, προκειμένου να αποδειχθεί η ενοχή των κατηγορουμένων μελών, στελεχών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Όχι μόνο για την δική της υπόθεση η κάθε ομάδα, αλλά και για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Για έναν ολόκληρο χρόνο από τα 5,5 που διήρκησε η δίκη, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου προβλήθηκε πληθώρα βίντεο, φωτογραφιών, συνομιλιών, επικοινωνιών της αστυνομίας. Ελάχιστα Μέσα ενημέρωσαν το κοινό τους για όλο αυτό το υλικό. Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την εκπαίδευση και τη δράση της Χρυσής Αυγής δεν έφτασαν στην πλειονότητα του λαού, που ενημερώνεται κυρίως μέσω τον λεγόμενων mainstream media.

 

Αποσπασματική κάλυψη

 

Χάθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία να μάθει ο κόσμος με τον πιο εύκολο τρόπο πώς καταστράφηκαν οικογένειες μέσω της δράσης των ταγμάτων εφόδου. Δεν ακολούθησαν τη στάση που είχαν κρατήσει πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αυτή της προβολής της Χρυσής Αυγής, σε τέτοιο επίπεδο που την κανονικοποίησε, “στρογγύλεψε” τις γωνίες της και την έβαλε στα σαλόνια όλης της χώρας.

Τα Μέσα ασχολήθηκαν με τη δίκη αποσπασματικά. Στην αρχή της, για κάποιες λίγες συνεδριάσεις όπως πχ στις καταθέσεις των γονιών του Παύλου Φύσσα.

Στην συνέχεια, όταν θεωρούσαν ότι κάποιος μάρτυρας είχε περισσότερο ενδιαφέρον από κάποιον άλλο ή ήταν πιο διάσημος και στις απολογίες των χρυσαυγιτών. Τα Μέσα ασχολήθηκαν και όταν υπήρχαν επεισόδια. Ή κάποιο συναισθηματικό ξέσπασμα της κ. Μάγδας Φύσσα.

 

Ενημέρωση, αλλιώς

 

Το έλλειμμα της ενημέρωσης μεγάλο. Οι οργανώσεις και οι φορείς, που κατά τη διάρκεια της δίκης συνέχισαν να προσπαθούν να κρατήσουν στην επικαιρότητα τη δίκη, οργάνωσαν εκατοντάδες εκδηλώσεις ενημέρωσης σε όλη τη χώρα προκειμένου, έστω και σε τοπικό επίπεδο όσοι ενδιαφέρονται να μην χάσουν την ευκαιρία να ενημερωθούν. Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, ενεργά μέλη του αντιφασιστικού κινήματος, στην κυριολεξία όργωσαν τη χώρα μιλώντας ξανά και ξανά σε μεγάλες και σε μικρές εκδηλώσεις. Σε φεστιβάλ, προβολές, παρουσιάσεις βιβλίων.

Η προσπάθεια των δικηγόρων, των οργανώσεων, των λίγων Μέσων, σε συνδυασμό με την ύπαρξη του Παρατηρητηρίου για τη δίκη, του Golden Dawn Watch, που κατέγραφε σε καθημερινή βάση τις συνεδριάσεις και αξιοποίησε τα social media για την διάχυση της πληροφορίας, κάλυψε ένα μέρος του κενού.

Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης ξαφνικά όλα τα ΜΜΕ ανακάλυψαν ξανά τη δίκη. Το καταγράφω με χαρά αλλά και με μια πίκρα. Πίκρα που εισέπραξα από εμπλεκόμενους στη δίκη.

 

Με όρους αγοράς

 

Ένας απολογισμός για τα τελευταία δέκα χρόνια, και τη στάση των ΜΜΕ, από τους “αγανακτισμένους” κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα μέχρι την ημέρα της ανακοίνωσης μάλλον δεν θα έπρεπε να μας κάνει τους δημοσιογράφους πολύ περήφανους. Τα Μέσα διαμορφώνουν απόψεις, επηρεάζουν το κοινό και αν είχαν ενημερώσει έγκαιρα και με εγκυρότητα τους ακροατές, τους αναγνώστες και τους τηλεθεατές τους σίγουρα όλα να ήταν διαφορετικά.

Η ενημέρωση, ειδικά σε τέτοιας σημασίας ζητήματα, δεν μπορεί να γίνεται με όρους αγοράς. “Τι πουλάει και τι δεν πουλάει” . Η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα.

 

Ελευθερία Κουμάντου Η Ελευθερία Κουμάντου είναι δημοσιογράφος, μέλος του Golden Dawn Watch. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet