Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης έχει ιστορική σημασία. Είναι μια καλή μέρα για τη Δημοκρατία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Είναι η δεύτερη μεγάλη δίκη μιας νεοναζιστικής οργάνωσης, μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, και έτσι αντιμετωπίζεται από τα ΜΜΕ σε όλο τον πλανήτη. Φυσικά, μια δικαστική απόφαση δεν αρκεί για να ξεριζώσουμε το φασιστικό φαινόμενο μέσα στην κοινωνία και την εγκληματική-δολοφονική του δράση. Είναι, όμως, ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια μέσα στην κοινωνία να διαμορφώσουμε το ευρύτερο δυνατό αντιφασιστικό, δημοκρατικό μέτωπο, αλλάζοντας συνειδήσεις, καταπολεμώντας τα στερεότυπα ξενοφοβίας και ρατσισμού, που τρέφουν μαζί με τις πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας, το τέρας του νεοναζισμού.

Από τους καταδικασμένους ως διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης τον Ν. Μιχαλολιάκο και τους έξι πρώην βουλευτές, ο μόνος που κατέχει αιρετό δημόσιο αξίωμα είναι ο ευρωβουλευτής Γ. Λαγός. Η πολιτική μου θέση είναι σαφής. Η θέση του Λαγού είναι στη φυλακή, για τις εγκληματικές του πράξεις και όχι στο ευρωκοινοβούλιο. Έχω ήδη θέσει το θέμα σε όλα τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου και με ειδική επιστολή προς τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, η οποία κοινοποιήθηκε και στους προέδρους όλων των πολιτικών ομάδων, πλην της ακροδεξιάς. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, το πρώτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της απόφασης του δικαστηρίου με την επιμέτρηση των ποινών και, εφόσον για τον Λαγό υπάρχει η ποινή της κάθειρξης, το αίτημα από την Ελλάδα προς το ευρωκοινοβούλιο για την άρση της ασυλίας, ώστε να πραγματοποιηθεί η σύλληψη. Στο ευρωκοινοβούλιο, η διαδικασία για την άρση της ασυλίας είναι ταχεία, προγραμματισμένη και υπάρχει μια συντριπτικότατη πλειοψηφία, η οποία έχει αντιφασιστική, αντιναζιστική, δημοκρατική συμπεριφορά και συνείδηση.

Το τελευταίο διάστημα, η πιο ακραία ακροδεξιά ευρωπαϊκή οργάνωση, η APF (Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία), της οποίας εμπνευστής και βασικός μέντορας είναι ο φασίστας Ρομπέρτο Φιόρε, προσπάθησε, με δεδομένο τη διακοπή κρατικής χρηματοδότησης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής από το 2013,  να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Το 2017, με επιστολή μου προς τον τότε πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου είχα καταφέρει αυτή η προσπάθεια χρηματοδότησης να ματαιωθεί. Η APF, εν τω μεταξύ, έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω. Τις τελευταίες βδομάδες, μάλιστα, έγινε μια απόπειρα να επανασυσταθεί και να χρηματοδοτηθεί, αποτελούμενη από επτά ακροδεξιά κόμματα και με μόνο ευρωβουλευτή τον Γ. Λαγό. Έχω κάνει, επίσης, τις δέουσες ενέργειες για να αποτύχει μια ακόμα φορά η προσπάθεια χρηματοδότησης με ευρωπαϊκούς πόρους εγκληματικές οργανώσεις και προσωπικότητες, με επιστολή προς τον πρόεδρο Σασόλι, που κοινοποιήθηκε πάλι σε όλο το δημοκρατικό φάσμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και νομίζω ότι μετά και την καταδίκη του Γ. Λαγού ως διευθυντικού στελέχους εγκληματικής οργάνωσης, αυτή η προσπάθεια θα αποτύχει.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τα δικαστικά, τα κανονιστικά και τα συνταγματικά, ο αγώνας για την ασφυκτική, ηθική και πολιτική απομόνωση των νεοναζί και των φασιστών όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί, αλλά να ενταθεί και να μην ξεχνάμε ούτε αυτούς που ξέπλεναν συστηματικά τη Χρυσή Αυγή, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, πολιτικούς, ΜΜΕ, κ.λπ, ούτε την ισχυρή παρουσία ακροδεξιών απόψεων στην ελληνική πολιτική ζωή, σε όλη την Ευρώπη και, δυστυχώς, και μέσα στην ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.

Δημήτρης Παπαδημούλης Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet