Ακυρο και λευκό θα ψηφίσουν τα μέλη της ΚΟΕ όπως κάνει γνωστό με ανακοίνωσή της η οργάνωση που μέχρι πρόσφατα είχε αναστείλει τη δημόσια παρουσία της μετέχοντας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, προτείνει στους ψηφοφόρους «να καταδικάσουν τις πανμνημονιακές λύσεις οικουμενικών κυβερνήσεων ή κυβερνήσεων συνεργασίας».
Τη στάση της αυτή αιτιολογεί ως αποτέλεσμα «της διάψευσης, του αποπροσανατολισμού και της σύγχυσης», που επικρατούν λόγω της διάψευσης των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπόσχεται δε να ανοίξει συζήτηση «με αυτοκριτικό τρόπο και αναστοχαστική διάθεση, γιατί πήραμε μέρος με τις όποιες δυνάμεις μας στον κύκλο αυτό που κλείνει». Με στόχο «να διαμορφωθούν οι όροι του νέου κύκλου που πρέπει να ανοίξει», ώστε να προχωρήσουν «διαδικασίες συγκρότησης του λαού σε υποκείμενο, διαδικασίες που αντιδιαστέλλονται με την ανάθεση, τον κυβερνητισμό, τον ατομικισμό, τον πολιτικαντισμό, τον καριερισμό, την κυρίαρχη αντίληψη περί πολιτικής».
Στην ανακοίνωσή της η ΚΟΕ εκτιμά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος και δεν μπόρεσε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», αλλά «πρόχειρα και ερασιτεχνικά ασχολήθηκε με τη «διακυβέρνηση» νομίζοντας ότι όλα θα είναι εύκολα».
Παράλληλα ασκεί σκληρή κριτική και σε όσους προχώρησαν στη σύσταση της Λαϊκής Ενότητας θεωρώντας το εγχείρημα «εγκλωβισμένο σε στερεότυπα, στην πολιτική των συνθημάτων, στην ευκολία των πλατφορμών «ρήξης», στην αδυναμία να προβληθεί ένας διαφορετικός δρόμος και τα συγκεκριμένα βήματά του». Τους επικρίνει γιατί «χωρίς ίχνος αυτοκριτικής δημιουργούν ένα νέο φορέα, δηλώνοντας ότι θα καταργήσει τα μνημόνια, όταν η ζωή έχει αποδείξει ότι αυτό δεν είναι ζήτημα καλής θέλησης». Τους κατηγορεί ότι όσα πράττουν καθοδηγούνται «περισσότερο από τις ανάγκες καταγραφής, παρά της πορείας ενός σημαντικού για τη χώρα εγχειρήματος».
Η ανακοίνωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σήμερα «ο αναγκαίος πολιτικός ελκυστής» για την αντιμετώπιση της κατάστασης και «δεν μπορούμε βολονταριστικά να τον υποκαταστήσουμε (...) Απαιτούνται νέα εγχειρήματα και νέες «προδιαγραφές»»
Ως επίκεντρα μιας τέτοιας αναζήτησης η ανακοίνωση της ΚΟΕ προσδιορίζει ορισμένα θεμελιώδη ερωτήματα, όπως «ποια η σχέση της χώρας με την Ευρώπη, ποιες αλλαγές συμβαίνουν και σε ποια κατεύθυνση, με ποιες συμμαχίες και προτεραιότητες»· «πώς τίθεται και τι σημαίνει το ζήτημα της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας σε ένα περιβάλλον που διαμορφώνεται από μεγάλα γεωπολιτικά τόξα»· ποιες είναι οι πολιτικές «προϋποθέσεις οργάνωσης κινημάτων και κοινωνίας για την αντιμετώπιση της εθνικής και κοινωνικής καταστροφής και διεξόδου της χώρας».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet