Μία εβδομάδα πριν την εκλογική αναμέτρηση και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, το οποίο υπερασπίζονται με σθένος η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ είναι η πρώτη και κύρια ερώτηση των δημοσιογράφων προς τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας ήταν οι δηλώσεις ανώνυμων –όπως είθισται πια- αξιωματούχων της Κομισιόν στα «Νέα» πως μόνο με μια κυβέρνηση που θα διαθέτει ευρύτατη νομιμοποίηση θα διαπραγματευθεί η ευρωζώνη ρύθμιση του χρέους, με τη διευκρίνιση πως «είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα».  

Διεκδικώντας ισχυρή εντολή

Όπως δήλωσε ο Ν. Βούτσης στο ραδιόφωνο του ΑΜΠΕ, «το να αποκλείουμε τη σύμπραξη σε κυβερνητικό σχήμα με τη Νέα Δημορατία είναι ζήτημα αρχών και ταυτότητας», ενώ ο Ευκλ. Τσακαλώτος στο ΒΗΜΑ FM τόνισε πως δεν βλέπει ούτε θα υποστήριζε το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού προσθέτοντας «θα έχουμε συλλογικές διαδικασίες, αλλά εγώ προσωπικά δεν θα το υποστήριζα». Η «επόμενη μέρα» ήταν και το αντικείμενο συζήτησης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Πέμπτη, όπου απορρίφθηκε επίσης το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού, ενώ δόθηκε έμφαση στη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας, προκειμένου να αποκλειστούν εκ τους αποτελέσματος αυτά τα σενάρια.
Όπως τόνισε και σε ομιλία του στα Γιάννενα ο Αλ. Τσίπρας, «στερώντας την ισχυρή εντολή από τον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζουν ότι θα τον μετατρέψουν σε όμηρο της δικής τους πολιτικής», καταλήγοντας πως «ισχυρή εντολή και στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ισχυρό όπλο στη μάχη για να βγει η πατρίδα από το βάλτο και να προχωρήσει στο δρόμο των αλλαγών». Όμως, με δεδομένο πως σε όλους τους τόνους λέγεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές, το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει ισχυρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή θα του δημιουργήσει προβλήματα στο επίπεδο κυβερνητικών συμμαχιών, και επομένως στην κομματική συνοχή του.

Κριτική στην προεκλογική καμπάνια

Κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πολλά μέλη της άσκησαν κριτική στην επικοινωνιακή καμπάνια του κόμματος, την οποία χαρακτήρισαν άνευρη, χωρίς πολιτικές αιχμές και χωρίς να προβάλλει το προεκλογικό του πρόγραμμα. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε το γεγονός πως τα σποτάκια περιορίζονται στο επίπεδο συνθηματολογίας. Αυτό γίνεται προσπάθεια να διορθωθεί ύστερα και από την προετοιμασία δύο τηλεοπτικών σποτ, ένα για τη διαφθορά και ένα για την ανθρωπιστική κρίση. Ακόμα εκδόθηκαν δύο θεματικά φυλλάδια, ένα για τη νεολαία και ένα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όσον αφορά το πρώτο, πρώην μέλη της νεολαίας άσκησαν κριτική στην πρωτοβουλία αυτή, ενώ σχολιάζοντας το περιεχόμενό του τόνισαν πως είναι προκλητική η επίκληση του δημοψηφίσματος, όπως και το σύνθημα πως «αυτή η γενιά στα χρόνια της λιτότητας βρήκε φωνή», από τη στιγμή που το τρίτο μνημόνιο κάθε άλλο παρά ανάχωμα αποτελεί στη λιτότητα. Τέλος, εκφράζουν την αντίδρασή τους σε δήλωση του Αλ. Τσίπρα, σε συνέντευξή του στον Alpha πως αυτή η γενιά είναι χαμένη και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη για τα σημερινά πεντάχρονα, καθώς εκτιμούν ότι αποτελεί παραδοχή πως η σημερινή νεολαία έχει εγκαταλειφθεί.

Έμφαση στο παράλληλο πρόγραμμα

Όμως, παρά τις ενστάσεις ομόφωνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρίνουν ότι πρέπει να δοθεί η μάχη να κερδηθούν οι εκλογές και γι’ αυτό μπαίνουν στην πρώτη γραμμή οι υποψήφιοι βουλευτές, που συμμετέχουν σε περιοδείες σε κάθε περιοχή. Την ίδια στιγμή αναμένεται η κατάθεση του τελικού κειμένου του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συζητήθηκε στην Κ.Ε. το περασμένο Σάββατο. Επ’ αυτού, η «Πρωτοβουλία Μελών προερχόμενη από τους 53+» κατέθεσε αρκετές τροπολογίες για το μεταναστευτικό-προσφυγικό και τα δικαιώματα, ενώ με μια ακόμα τροπολογία ζητά να απαλειφθεί η φράση «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις», τονίζοντας τη σημασία ύπαρξης αντισταθμιστικών και ισοδύναμων μέτρων απέναντι στο τρίτο μνημόνιο, όπως και την εκπόνηση ενός παράλληλου προγράμματος.
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος σε δήλωσή του για τη ρύθμιση του χρέους, η οποία είναι η βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση, τόνισε πως «η χώρα έχει ανάγκη από μια αριστερή κυβέρνηση, που θα μπορέσει να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει ένα «παράλληλο πρόγραμμα», που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις». Έμφαση στα αντισταθμιστικά μέτρα έδωσε και ο Αλ. Τσίπρας στο ντιμπέιτ, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως εάν προκύψει εκ νέου κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα τηρηθεί η συμφωνία «ταυτόχρονα με αντισταθμιστικά μέτρα, με στόχο να ξεφύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τη μέγγενη της επιτροπείας, με την ελάφρυνση του χρέους, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αλλαγή των κακώς κειμένων, με σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές».

Ψηφοδέλτια στήριξης των υπουργών

Η «Πρωτοβουλία Μελών» έδωσε ιδιαίτερη σημασία και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Όπως φάνηκε από το τελικό αποτέλεσμα, δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση να τοποθετηθούν σε εκλόγιμες θέσεις οι υπουργοί. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Ρ. Αντωνοπούλου, η οποία είχε τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο της Αττικής, υποψηφιότητα που κατόπιν αποσύρθηκε παρότι τα δικαιολογητικά έγγραφα είχαν κατατεθεί επίσημα. Σύμφωνα με την τέως υπουργό η υποψηφιότητα ήταν «εκ παραδρομής» και γι’ αυτό απεσύρθη, καθώς η ίδια είχε εκφράσει την πρόθεσή της να μην είναι υποψήφια. Όπως καταλήγει η δήλωσή της, «η στήριξή μου στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη».
Εκτός ψηφοδελτίων βρέθηκε και η Βάσω Λέβα, βουλευτής Φθιώτιδας που είχε ψηφίσει «παρών» στις 20 Αυγούστου. Όπως δήλωσε η ίδια «ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας, στις προσεχείς εκλογές για καθαρά πολιτικούς λόγους», ενώ άφησε αιχμές για τη στάση της τοπικής οργάνωσης και της Νομαρχιακής Επιτροπής λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε μόνο η Φθιώτιδα ούτε η Νομαρχιακή Επιτροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φαινόμενο πανελλαδικό και οραματικό υπόδειγμα για μια οργάνωση της αριστεράς με όρους ενωτικούς, συλλογικούς, δημοκρατικούς. Εκεί μένω, συνεχίζοντας στον ίδιο αριστερό αγωνιστικό κινηματικό δρόμο με τις ίδιες αξίες και το ίδιο σθένος. Η συμμετοχή μου, εξάλλου, στους αγώνες της αριστεράς εδώ και χρόνια δεν είχε ποτέ αναφορές σε αξιώματα και προσωπική προβολή.»
Με ομόφωνη απόφαση της Κ.Ε. εκτός ψηφοδελτίων βρέθηκε και ο Αλ. Μητρόπουλος, παρά την αρχική εισήγηση να τοποθετηθεί στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου της Αττικής. Αντιδράσεις σημειώθηκαν με σύσσωμη τη νομαρχιακή επιτροπή, εκφράστηκαν για τις υποψηφιότητες του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μάρκου Μπόλαρη, με τέσσερις υποψηφιότητες να αποσύρονται από το ψηφοδέλτιο της Θεσσαλονίκης. Επίσης και του Γιώργου Παπαηλιού στην Αρκαδία, με δύο υποψηφιότητες να αποσύρονται. Τέλος, δεν συμπεριλήφθηκαν στα ψηφοδέλτια στελέχη που αποχώρησαν πρόσφατα από τη ΔΗΜΑΡ υποστηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αρνητικά σχολιάζεται το γεγονός πως δεν υπήρξε ιδιαίτερη ανανέωση στα ψηφοδέλτια, όπως και ότι δεν τοποθετήθηκαν σε εκλόγιμες θέσεις νέοι σε ηλικία άνθρωποι.
Την εβδομάδα που απομένει έως την Κυριακή των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη του προεκλογικού προγράμματος, ενώ στις ανοιχτές εκδηλώσεις και στις περιοδείες θα τονιστεί η ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ισχυρή εντολή, ώστε να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός του σε σενάρια μεγάλου συνασπισμού. Όπως μας μεταφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιοι βουλευτές που συμμετέχουν στις περιοδείες, το κλίμα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, παρά την πολιτικά δύσκολη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ.

* Με δήλωση της η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμη από καιρό να ανεξαρτητοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι αναλαμβάνει «δράση εντός της πατρίδας». Παραμένει άγνωστο αν θα δημιουργήσει νέο φορέα.

Τροπ��λογία για παράλληλο πρόγραμμα

Η τροπολογία που υπογράφεται από τους Χ. Γολέμη, Θ. Δρίτσα, Π. Κλαυδιανό, Π. Λάμπρου και Ν. Τσιγώνιας και κατέθεσε η «Πρωτοβουλία Μελών Προερχόμενη από τους 53+» έχει ως εξής:
«Μετά από μία σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία άφησε σημαντική παρακαταθήκη στον αγώνα κατά του νεοφιλελευθερισμού και υπέρ της δημοκρατίας στην Ευρώπη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να υπογράψει μία επώδυνη συμφωνία, ένα νέο μνημόνιο. Ο νεοφιλελεύθερος πυρήνα αυτής της συμφωνίας και το καθεστώς επιτροπείας που επιβάλλει στη χώρα μας βρίσκονται στον αντίποδα των ιδεολογικών, πολιτικών και προγραμματικών χαρακτηριστικών και στοχεύσεων του κόμματός μας, είναι αντίθετος στην αριστερή, ριζοσπαστική μας ταυτότητα.
Με δεδομένες τις αντιφάσεις και τα ανοικτά μέτωπα της συμφωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ πέραν των δεσμευτικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει θα επιδιώξει να τις υπερβεί τόσο με αντισταθμιστικά και ισοδύναμα μέτρα όσο και στο πλαίσιο ενός παράλληλου προγράμματος. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξει με σχέδιο να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που θα δημιουργήσουν στο μέλλον οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με στόχο βήμα – βήμα απεγκλωβισμό του από το μνημόνιο σε συνεννόηση και με τη συνεργασία ευρωπαϊκών κομμάτων, συνδικάτων και κινημάτων. Σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξουμε η εφαρμογή της συμφωνίας να γίνει με τρόπο που να μην επιφέρει παραπέρα αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων όπως έγινε στο παρελθόν.
Αυτή η προσπάθεια θα σχεδιασθεί με σοβαρότητα και συστηματικότητα στις εργασίες του επικείμενου Συνεδρίου.»

Ιωάννα Διαλεισμά
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet