Ο Ζαν Πωλ Ντενιζόν μιλά στην «Εποχή» για το νέο έργο του, «Ένα γέλιο είναι η ζωή», που ανεβαίνει σε δική του σκηνοθεσία στο θέατρο Εκστάν

 

Το θέατρο Εκστάν συνεχίζοντας τη συνεργασία του με τον σπουδαίο Γάλλο ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα Ζαν - Πωλ Ντενιζόν, επί σειρά ετών συνεργάτη τού Πήτερ Μπρουκ, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στις 8 μμ, ανοίγει τη σεζόν με ένα νέο έργο τού Ντενιζόν και σε δική του σκηνοθεσία: «Ένα γέλιο η ζωή».
Το έργο είχε ανέβει για πρώτη φορά το 2000 με τίτλο «Salto und mortale» στο Theater Mummpitz, στη Νυρεμβέργη. «Μια γερμανική θεατρική ομάδα ήρθε στο Παρίσι και μου ζήτησε να ανεβάσω ένα έργο γι’ αυτήν» μας λέει, στην καθιερωμένη* πια ετήσια συνάντησή μας ο Ντενιζόν. «Ακόμα δεν υπήρχε το έργο παρά μόνο η ιδέα: ένας κλόουν συναντά τον Θάνατο και αυτός του ζητά να τον κάνει να γελάσει. Αλλά έπρεπε να γράψω το έργο και σε αυτό συνέβαλαν οι παρεμβάσεις των ηθοποιών. Παίζεται ακόμα σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Έχοντας μελετήσει το γέλιο, δοκίμασα δέκα τουλάχιστον διαφορετικούς τρόπους να γελάς. Το γέλιο δεν υπάγεται σε κάποια κουλτούρα είναι μια φυσική αντίδραση».
Γιατί αλήθεια δεν ανέβηκε ποτέ το έργο στη Γαλλία; «Στο Παρίσι ήθελα να το ανεβάσω απευθυνόμενος σε ένα νεανικό και παιδικό κοινό, αλλά μου απάντησαν ότι ο θάνατος δεν κάνει για παιδικό θέατρο». Αντίθετα, δεν μπορεί να είναι πολύ απελευθερωτικός; «Στη Γερμανία είχε παιχτεί σε παιδικό θέατρο και άρεσε πολύ αλλά μια οργάνωση καθολικών μας έκανε αγωγή με την αιτιολογία ότι δεν είχαμε το δικαίωμα να μιλήσουμε για το θάνατο στα παιδιά». Από τις πολλές αναμετρήσεις θνητού με τον Θάνατο, ίσως η πιο γνωστή είναι αυτή του ιππότη με το μεταμφιεσμένο σε μαυροντυμένο άντρα Θάνατο στην 7η σφραγίδα του Μπέργκμαν, που, τελικά, σε δεύτερο χρόνο, κερδίζει το θνητό. Εδώ θνητός είναι ένας κλόουν που έχει βαρεθεί το ρόλο του, ενώ ο Θάνατος έχει τη μορφή μιας όμορφης βαριεστημένης γυναίκας που ζητά από τον κλόουν να την κάνει να γελάσει. «Σε αυτή τη συνάντηση, όμως, κάτι κερδίζουν τόσο ο κλόουν όσο και ο Θάνατος. Ο Θάνατος στο τέλος καταφέρνει να γελάσει και ο κλόουν κερδίζει λίγο χρόνο ζωής ακόμα. Είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που δημιουργείται μια σχέση».
«Η συνάντηση είναι το ουσιαστικό», επαναλαμβάνει και τονίζει πάντα ο Ντενιζόν, συνοψίζοντας έτσι σε μια φράση την πίστη του για τη ζωή και τη δουλειά του στο θέατρο, από τα νεανικά του χρόνια.

 

Σκηνοθεσία: Ζαν - Πωλ Ντενιζόν
Μετάφραση - βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παπαχρηστοπούλου
Μουσική επένδυση: Φίλιππος Περιστέρης
Τραγούδι, φωτισμοί: Πασχάλης Τσέρνας
Σκηνικά - κοστούμια: Μπέτυ Λυρίτη
Φωτογραφία: Τούλα Ροδοπούλου
Παίζουν: Κλόουν ο Γιάννης Σταματίου, Θάνατος η Ντομένικα Ρέγκου.
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο, στις 8μμ. Διάρκεια: 1ώρα
Εισιτήρια: 10 και 8 ευρώ (γκρουπς, φοιτητές, άνεργοι), στο www.ticketmaster.gr, στο τηλεφωνικό κέντρο: 210 8938111 και στα καταστήματα Public. Τηλ. ταμείου: 213 0210339.
Χωρητικότητα: 50 θέσεις /15.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet