«Είμαστε μια ομάδα που αποτελείται από τρελούς, με εμένα πρώτο και καλύτερο. Θέλουμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, και γι’ αυτό αλληλοεκπαιδευτήκαμε. Σπάνια, θα ζητήσουμε από κάποιον φίλο βοήθεια στη μετακίνηση, για ένα ταξίδι, πολύ σπάνια όμως. Από το πώς θα μπούμε σε ένα γήπεδο για προπόνηση, μέχρι την προετοιμασία που απαιτείται για έναν αγώνα, όλα τα κάνουμε μόνοι μας. Άλλωστε, αν δεν ασχοληθείς με το αμαξίδιο, θα δυσκολευτείς, αν αφήσεις κάποιον άλλον να το προσαρμόσει για σένα, θα διαμαρτύρεσαι γιατί κάτι δεν σου κάθεται καλά». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Βάιο Γιώρα, του προπονητή της ομάδας μπάσκετ του Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Ανάπηρων (ΑΣΚΑ) Αμαρουσίου που είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «No Heroes», που επιμελήθηκε η ομάδα του Basketball Guru ( https://basketballguru.gr/ ) σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βιτσαρόπουλου. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» και καταγράφει τη «ζωή» του Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων (ΑΣΚΑ) Μαρούσι, κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2018-2019.
«Όσο αποφεύγουμε την λέξη αθλητές, τότε δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον για το άθλημα και τα γήπεδα θα παραμένουν άδεια. Αυτή την στιγμή, οι φορείς και τα μέσα προάγουν αναπηρία με αθλητισμό», υπογραμμίζει ο Βάιος Γιώρας ενώ στη συνέχεια λέει με νόημα: «Στο μπάσκετ με αμαξίδιο εκπαιδεύονται πάρα πολύ τα παιδιά στο χειρισμό του αμαξιδίου, καθώς απαιτείται συντονισμός πολλών μελών του σώματος, κάτι που τους βοηθά στην μετακίνησή τους στην καθημερινότητα, να ανεβοκατεβαίνουν πεζοδρόμια, και άλλα».

Η αρχή έγινε το 1946

Μπάσκετ με αμαξίδιο παίχτηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1946, στο πλαίσιο ενός προγράμματος δύο νοσοκομείων για αποκατάσταση των κινητικών προβλημάτων των βετεράνων του β’ παγκοσμίου πολέμου. Ο Βάιος Γιώρας αναφέρει το πρόγραμμα του νοσοκομείου Στόουκ Μάντεβιλ της Αγγλίας, το οποίο είχε επικεντρωθεί σε θεραπείες της σπονδυλικής στήλης ήδη από το 1944. Επικεφαλής του προγράμματος ήταν ο Σερ Λούντβιχ Γκάτμαν, ο ιδρυτής του παραολυμπιακού κινήματος. Ο πρώτος αγώνας επί αγγλικού εδάφους άργησε παρόλα αυτά λίγα χρόνια, μέχρι το 1948. «Στο Στόουκ Μάντεβιλ έγινε η πρώτη απόπειρα να παιχτεί μπάσκετ, για να ξεφύγουν από την ρουτίνα και την καθημερινότητα του κέντρου οι τραυματίες του πολέμου. Εκεί διαπιστώθηκαν ευεργετικές συνέπειες στην ψυχική υγεία και συνάμα στην ιατρική τους αποκατάσταση. Στην πορεία, προστέθηκε η κολύμβηση και κάπως έτσι, μαζί της, το μπάσκετ με αμαξίδιο έγινε το πρώτο άθλημα που μπήκε στην Παραολυμπιάδα του 1960».


Η «γέννηση» του ντοκιμαντέρ

«Βρέθηκα μετά από πρόσκληση να παρακολουθώ έναν αγώνα Final Four του πρωταθλήματος μπάσκετ με αμαξίδιο, τον Ιούνιο του 2018. Και παρακολούθησα έναν αγώνα που με σόκαρε. Έπεφτε ξύλο. Πλακωνόντουσαν. Δεν το είχα ξαναδεί αυτό το θέαμα. Τι γίνεται εδώ; Και θέλησα να το μοιραστώ. Να το μετατρέψω σε συλλογική εμπειρία. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να εξηγήσεις μια εσωτερική σου ανάγκη. Σίγουρα, δεν θέλω να διαπαιδαγωγήσω την κοινωνία. Μια χαρά φωνή έχουν οι μειονοτικοί πληθυσμοί. Το χώρο δεν έχουν στη δημόσια σφαίρα, το μερίδιο που τους ανήκει. Ας μην αναλύσουμε τι σημαίνει αρτιμελισμός/ ικανοτισμός», αναφέρει ο Γιώργος Βιτσαρόπουλος που είναι αρχισυντάκτης του Basketball Guru, ενός συνεργατικού site για το μπάσκετ, το οποίο δεν έχει διαφημίσεις. Μιλώντας για το ντοκιμαντέρ στο Provocateur ο Γ. Βιτσαρόπουλος ανέφερε: «Το αμαξίδιο είναι μεγάλο μέρος του ντοκιμαντέρ. Τα σώματα αυτών των ανθρώπων είναι πιο κοντά στο μέλλον από όσο πιστεύουμε. Ο ανάπηρος άντρας ή η ανάπηρη γυναίκα έχει ταυτότητα με συγκεκριμένες ανάγκες και διεκδικήσεις. Μπορεί το ντοκιμαντέρ να απενοχοποιεί τη λέξη ανάπηρος. Δεν έχεις όμως τον έλεγχο στο τι θα αντιληφθεί ο κάθε θεατής. Με βοήθησε σημαντικά ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του πρότζεκτ, ο Δημήτρης Αναγνώστου. Με βοήθησε να δώσω μια κινηματογραφική αισθητική».
Από τη πλευρά του ο Βάιος Γιώρας για το ντοκιμαντέρ «No Heroes» είπε: «…προέκυψε πολύ αναπάντεχα! Ο Γιώργος είχε μια κοινή φίλη με ένα παιδί από την ομάδα, και μια μέρα μου ζήτησε να συναντηθούμε. Εκεί μου είπε ότι θέλει να κάνει ένα ντοκιμαντέρ που θα ακολουθεί την πορεία της ομάδας για έναν ολόκληρο χρόνο. Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή με έπιασαν τα γέλια, του είπα «τι μαλακίες μου λες». Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί κι άλλοι άνθρωποι, με ιδέες και ενδιαφέρον για διάφορες δράσεις, ωστόσο σταματούσαν νωρίς. Εγώ ήθελα να προβληθεί το άθλημα, να είναι ένα ντοκιμαντέρ με περιεχόμενο αθλητικό, όχι κοινωνικό. Δεν θέλω να δείξεις το κώλυμα, την μιζέρια, δείξε το γαμημένο το άθλημα. Δεν είμαστε ήρωες, ούτε πρωταθλητές ζωής, αθλητές είμαστε»!
Το ντοκιμαντέρ «No Heroes» τους επόμενους μήνες θα προβληθεί και στις κινηματογραφικές αίθουσες.Μέχρι τότε μπορείτε να παρακολουθήσετε «ζωντανά» αγώνες μπάσκετ με αμαξίδιο. Το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας, όπου μετέχει η ΑΣΚΑ Αμαρουσίου άρχισε αυτό το Σαββατοκύριακο (17-18/10), ενώ η Α1 ξεκινά το επόμενο (24-25/10).

Πηγές: Baskeball Guru, Andro.gr, Provocateuepo

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet