Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η συνδιάσκεψη της Συνάντησης για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά

 

Με την ψήφιση του εισηγητικού κειμένου θέσεων (σχεδόν ομόφωνα καθώς υπήρξαν μόνο 4 λευκά), για το περιβάλλον και την εκλογή του νέου 29μελους πανελλαδικού συντονιστικού, το οποίο ανανεώθηκε κατά 50%, ολοκληρώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η 2η πανελλαδική συνδιάσκεψη της Συνάντησης για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά. Στη διήμερη διαδικασία, που διεξήχθη εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, ήταν μεγάλη η παρουσία της νέας γενιάς των αγωνιστών της ριζοσπαστικής αριστεράς και υπήρξε αξιόλογο επίπεδο διαλόγου. Κοινή συνισταμένη ήταν ο προβληματισμός για το πώς η οργάνωση θα είναι ακόμα πιο ενεργή στα κοινωνικά μέτωπα που ανοίγονται αυτή την εποχή και πώς θα συμβάλει δημιουργικά στη συγκρότηση μιας πλατιάς κινηματικής, κοινωνικής αντιπολίτευσης.
Με γνώμονα την πολύ πετυχημένη καμπάνια «Κανένας Μόνος/Καμία Μόνη» κατά τη διάρκεια του lock-down, συζητήθηκε ο τρόπος που η οργάνωση θα εμβαθύνει την παρουσία της στα καθημερινά κοινωνικά μέτωπα. Αυτά είναι της δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας, το εκπαιδευτικό με τη συντηρητική επίθεση της Κεραμέως, το προσφυγικό με την αναμενόμενη αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της αντιμετώπισης της κρατικής καταστολής και το εργασιακό με τη δημιουργία νέων σωματείων βάσης.

Διάλογος στη βάση

Στη συνδιάσκεψη αναλύθηκε σε βάθος και η κατάσταση στο χώρο της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Εκεί τονίσθηκε για μια ακόμη φορά ότι στόχος της Συνάντησης είναι πάντα η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση του χώρου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. «Θα θέλαμε να είμαστε ένα μεταβατικό σχήμα, αλλά…», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην «Εποχή». Σ’ αυτό το σημαντικό ζήτημα επιβεβαιώθηκε ότι το ζητούμενο της συσπείρωσης δεν μπορεί να γίνεται πλέον μέσω διαπραγματεύσεων κορυφής ανάμεσα στις οργανώσεις του χώρου, αλλά ο διάλογος πρέπει να γίνεται ισότιμα μέσα στα κοινωνικά κινήματα και τα μέτωπα πάλης που ανοίγονται καθημερινά και αυτό είναι που θα επιδιώξει με όλες τις δυνάμεις της η Συνάντηση.
Παράλληλα, εκτιμήθηκε η πορεία της συνεργασίας των «4» (ΑΡΑΝ, Αναμέτρηση, ΔΕΑ, Συνάντηση). Με δεδομένο ότι πλέον ΑΡΑΝ και ΔΕΑ ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους, στη συνδιάσκεψη επιβεβαιώθηκε ότι με την Ομάδα Αναμέτρηση υπάρχουν οι πολιτικοί όροι για να συνεχιστεί η συμπόρευση.

Η στάση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα

Έγινε επίσης σαφές ότι η Συνάντηση δεν μπορεί να έχει κεντρικές πολιτικές συμμαχίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ 25. Στο κείμενο απόφασης για τη συγκυρία υπογραμμίζεται για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δυστυχώς, η ακροδεξιά μετατόπιση της κυρίαρχης πολιτικής συμβαδίζει με τη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, όπως αυτή καταγράφεται από το 2015 και μετά, την οποία ενίσχυσε η προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στη συστημική πολιτική και η ταχεία απομάκρυνσή του από τις αξίες της αριστεράς. Πιο συγκεκριμένα, στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει έδαφος αξίες και θεσμοί όπως η θρησκεία, η εκκλησία, το έθνος και ο στρατός, ενώ βρίσκονται σε υποχώρηση η δημοκρατική συμμετοχή, οι κοινωνικοί αγώνες και γενικά οι αξίες και οι πρακτικές που πρεσβεύει η αριστερά. Η εν λόγω τάση ενισχύεται διαλεκτικά με την προσαρμογή σχεδόν ολόκληρου του κοινοβουλευτικού φάσματος σ’ αυτήν, με προεξάρχοντα στοιχεία τον εθνικισμό, την υιοθέτηση αντιδραστικών θέσεων σε διάφορες πλευρές του προσφυγικού και την αποδοχή της εκκλησίας και του θρησκευτικού λόγου ως σημαντικού ρυθμιστικού παράγοντα στα πολιτικά τεκταινόμενα. Η υιοθέτηση αυτών των στοιχείων από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δίνει σημαντικά "καύσιμα" στον κοινωνικό συντηρητισμό».

Η διήμερη συνδιάσκεψη ήταν ενδεικτική της πλούσιας πολιτικής δράσης της οργάνωσής, της ενεργητικής συμμετοχής της σε όλα τα κρίσιμα κινηματικά γεγονότα, αλλά και της ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της ανασύνθεσης της αριστεράς στη γραμμή της αντίστασης και της διεκδίκησης.
Το κείμενο απόφασης για τη συγκυρία της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Συνάντησης δόθηκε στη δημοσιότητα ( synantisi.org ), καθώς η Συνάντηση θέλει να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος στον ευρύτερο χώρο της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Παράλληλα ανακοινώθηκε το νέο Πανελλαδικό Συντονιστικό της Συνάντησης για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά που απαρτίζουν:

Αβραμιώτης Στάθης, Αδαμόπουλος Δημήτρης, Αλεξάκη Αναστασία, Αλμπάνης Γιάννης, Αντωνιάδης Αντώνης, Αντωνίου Παναγιώτης, Αργαλιώτης Κώστας, Γιαννόπουλος Γιάννος, Γιαννόπουλος Νίκος, Ηλιοπούλου Ασημίνα, Θεοδωροπούλου Δέσποινα, Κατερίνη Τόνια, Kατερίνης-Λινάρδος Μιχάλης, Κρητικού Ευγενία, Λαφαζάνη Όλγα, Μαντζούκας Δημήτρης, Μαράντου Αναστασία, Νικήσιανης Νίκος, Νικολάτου Κατερίνα, Παπαζαχαρίας Δημήτρης, Σαμανίδης Νίκος, Σκάντζας Χρήστος, Σκαργιώτη Κατερίνα, Σωτηροπούλου Μάνια, Τσούτσης Κωνσταντίνος, Φάρας Αντώνης, Φελέκης Γιάννης, Φέστας Θοδωρής, Φιρτινίδου-Στεργίου Αλκμήνη.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet