Με την αρχή του νέου ακαδημαϊκού εξαμήνου, ο τρόπος διεξαγωγής των μαθημάτων για τα πανεπιστήμια, άρχισε να απασχολεί το δημόσιο διάλογο. Όμως, η συζήτηση για το άνοιγμα των πανεπιστημίων άρχισε να ενδιαφέρει τη φοιτητική κοινότητα από πολύ νωρίτερα, ήδη από τον Αύγουστο. Η ανακοίνωση των βάσεων των πανελλαδικών εξετάσεων και οι ανησυχίες για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, έκριναν αναγκαία τη λήψη αποφάσεων. Οι πρώτες ενδείξεις για οριστικές αποφάσεις φάνηκαν σε δηλώσεις της υπουργού στις 20 Αυγούστου, με τις τελικές αποφάσεις να δίνονται στη δημοσιότητα τέσσερις μέρες αργότερα από την ίδια την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία σε γενικές γραμμές διατηρεί μια τακτική παρόμοια με τη περσινή μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων καθολικής απαγόρευσης στις αρχές του Μάη.
Πενιχρές δηλώσεις για το νέο εξάμηνο ακολούθησαν σύντομα. Σε συνέντευξή της αναφορικά με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, η ίδια η υπουργός Παιδείας δήλωσε πως οι ετοιμασίες τόσο για το νέο σχολικό έτος, όσο και για το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο είχαν ξεκινήσει πολλούς μήνες νωρίτερα. Βέβαια, τα αναπάντητα ερωτήματα πάνω σε ζητήματα των πανεπιστημίων μαρτυρούν το ακριβώς αντίθετο. Η επιδεικτική πολλές φορές άρνηση της υπουργού να μιλήσει για τα πανεπιστήμια, δείχνει πόσο αποκομμένη είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις άλλες βαθμίδες μάθησης. Το υπουργείο μετακυλύει την ευθύνη στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και αφήνει τα πανεπιστήμια να αντιμετωπίζουν μόνα τα προβλήματα τους, χωρίς να δίνει κάποιο ουσιαστικό σχέδιο ή στήριγμα, κάτι το οποίο είναι εμφανές. Αν δεν ίσχυε αυτό, το υπουργείο θα φρόντιζε για μια ξεκάθαρη απάντηση σε ζητήματα, όπως αυτό των συγγραμμάτων και θα κατανοούσε ότι μια πρώτη εκτίμηση για το άνοιγμα των πανεπιστημίων είναι αναγκαία για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους, τόσο από οικονομικής όσο και από εκπαιδευτικής άποψης.
Η έλλειψη ενιαίου σχεδιασμού από πλευράς του υπ. Παιδείας είναι πλέον εμφανής σε όλα τα επίπεδα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Κάθε εκπαιδευτικό Ίδρυμα και κάθε σχολή ακολουθεί διαφορετικό σχεδιασμό για το ξεκίνημα των μαθημάτων. Παρ’ όλο που η εκπαιδευτική λειτουργία στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας έχει ξεκινήσει, δεν είναι ακόμη σαφές για όλους τους φοιτητές πώς θα προχωρήσει η διεξαγωγή των μαθημάτων σε αυτό το εξάμηνο. Αρκετές από τις σχολές έχουν αποφασίσει ήδη την εξ ολοκλήρου διεξαγωγή εξ αποστάσεως μαθημάτων μέσω πλατφορμών που χρησιμοποιήθηκαν και κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Για παράδειγμα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισε ότι όλα τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά. Ο Αναστάσης Καλεσιώρης, φοιτητής στο τμήμα Στατιστικής του Ο.Π.Α. επισημαίνει «Τα μαθήματά μας στο χειμερινό εξάμηνο θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως, καθώς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είμαστε πάρα πολλοί και οι αίθουσες δεν επαρκούν για όλα τα τμήματα της ΑΣΟΕΕ, ώστε να χωριστούμε σε κλιμάκια των 50». Από την άλλη, ο Νάσος Τσούλης, πρωτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ τονίζει «Κληθήκαμε ύστερα από απόφαση του πρύτανη, για την καλύτερη ένταξη των πρωτοετών στο τμήμα, να παρακολουθήσουμε κάποια μαθήματα δια ζώσης. Βάσει νομοθεσίας δημιουργήθηκαν ομάδες των 50 και κάθε ομάδα βρισκόταν στα αμφιθέατρα μια διαφορετική ημέρα της εβδομάδας. Τηρήθηκαν αποστάσεις και οι κανόνες για μάσκες και αντισηπτικό».