Οι τουρκοκυπριακές εκλογές της περασμένης Κυριακής (11/10) ανέδειξαν νικητή τις ομοσπονδιακές δυνάμεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας, παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης της εθνικιστικής δεξιάς και εκλεκτός της Τουρκίας, Ερσίν Τατάρ, κατάφερε να προηγηθεί με 32,5% έναντι 29,8% του Μουσταφά Ακιντζί. Δεδομένου ότι το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με τον Τουφάν Ερχιουμάν, κατάφερε να συγκεντρώσει 21,7%, οι ομοσπονδιακές δυνάμεις με αριστερό πρόσημο συγκέντρωσαν πέραν του 50% των ψήφων. Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή η νίκη πραγματοποιήθηκε παρά την πρωτοφανή και απροκάλυπτη παρέμβαση της Τουρκίας και του Ερντογάν στην εκλογική διαδικασία υπέρ του Τατάρ.

Ο κίνδυνος των δύο κρατών

Το γεγονός ότι το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τοποθετήθηκε ανοικτά και χωρίς περιστροφές υπέρ του Ακιντζί, καθιστά τον τελευταίο τον πιο πιθανό νικητή στην εκλογική διαδικασία της 18ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, υπάρχουν δύο αστάθμητοι παράγοντες που είναι δυνατό να ανατρέψουν το προβλεπόμενο αποτέλεσμα. Πρώτον, το μεγάλο ποσοστό αποχής στον πρώτο γύρο που ξεπέρασε το 40% και τα όπλα που η Τουρκία διαθέτει, ενδεχομένως, ακόμη στη φαρέτρα της. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι που απείχαν από τον πρώτο γύρο και ποια είναι η δυνατότητα της Τουρκίας να τους επηρεάσει.
Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πολύ σημαντικό και για τους Ελληνοκύπριους. Η νίκη του Ακιντζί θα άφηνε ένα παράθυρο ανοικτό για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των κοινοτήτων, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης του Κυπριακού στην κατεύθυνση που επιθυμεί η Τουρκία, με φανερό τρόπο, και ένα μέρος της ελληνοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας, με ανομολόγητο τρόπο: στην κατεύθυνση των δύο κρατών. Στην πραγματικότητα, αν κερδίσει ο Τατάρ, και αν λάβει κανείς υπόψη ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι πολύ μικρή και πολιτικά και οικονομικά εξαρτώμενη, τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μετατραπούν μόνιμα σε τουρκική επικράτεια.

Πενταμερής άτυπη διάσκεψη

Όποια κι αν είναι η έκβαση των εκλογών, ο γ.γ. του ΟΗΕ θα καλέσει πενταμερή άτυπη διάσκεψη για επίλυση του Κυπριακού. Αν και εφόσον εκλεγεί ο Ακιντζί, ίσως να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στους Ελληνοκύπριους να αποφύγουν τη μόνιμη διχοτόμηση.
Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όμως, η αποτυχία στον Γκράν Μοντανά, με ευθύνη που καταλογίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ελληνοκυπριακή πλευρά, μπορεί να μην είναι αναστρέψιμη.
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη για επίλυση του Κυπριακού απέτυχαν παταγωδώς. Η πολιτική της ΑΟΖ, μόλις αποσυνδέθηκε ντε φάκτο από το Κυπριακό με την κατάρρευση του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων, αντί να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος ασκώντας πίεση στην Τουρκία, κατέληξε σε μια νέα πηγή έντασης, από την οποία κερδίζει αυτή τη στιγμή ο ισχυρότερος. Η επίκληση του διεθνούς δικαίου και οι αλλεπάλληλες καταδίκες της Τουρκίας από την Κύπρο και την Ελλάδα κατέληξαν σε κάποιες χλιαρές διεθνείς φωνές συμπαράστασης, δεν απέτρεψαν όμως την Τουρκία από το να παραβιάζει συνεχώς και ανενόχλητη την κυπριακή ΑΟΖ. Και βεβαίως, οι χειρισμοί της κυβέρνησης δεν απέτρεψαν την Τουρκία από το να ανοίξει την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για τον εποικισμό της.
Το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση κλονίζεται αυτή τη στιγμή από το διεθνές σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» και του ξεπλύματος διεθνών εγκληματιών, στο οποίο φαίνεται να εμπλέκονται, εκτός από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρο και τον τέως πρόεδρο της βουλής που μόλις παραιτήθηκε, και υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς και το δικηγορικό γραφείο του πρόεδρου Αναστασιάδη, που διαχειρίζονται συγγενικά του πρόσωπα, δυσχεραίνουν την όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης και επίλυσης του κυπριακού.
Πώς μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να επικαλείται αξιόπιστα το διεθνές δίκαιο στις διαπραγματεύσεις και με ποιο κύρος μπορεί να καλέσει τους Ελληνοκύπριους να ψηφίσουν μια συμφωνημένη λύση, αν τυχόν οι συνομιλίες καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα;

Σταύρος Τομπάζος Αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet