Την εβδομάδα που πέρασε επιβεβαιώθηκε με τον πιο σαφή και πανηγυρικό τρόπο ότι όντως υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο εγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πολιτική που θα εξαντλείται στο μνημόνιο, η οποία θα του αφαιρεί κάθε ίχνος ριζοσπαστισμού. Διότι οι ταξικά αντίπαλες δυνάμεις θέλουν να τελειώνουν με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Όμως, συγχρόνως το σχέδιο παρουσίασε σοβαρότατες ρωγμές και έχασε το μεγαλύτερο μέρος της πειστικότητάς του.

Αφύπνιση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρώτος λόγος είναι πως αφυπνίστηκε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και αντέδρασε, ως ένα βαθμό, μετατόπισε τον άξονα της καμπάνιας του και μίλησε ευθέως για τους στόχους των αντιπάλων του. Ποιος είναι αυτός;  «Ο μόνος τους στόχος είναι να μειώσουν το εύρος της νίκης μας. Για να μας βάλουν το χαλινάρι τους μετά τις εκλογές. Να χρειαστούμε δεκανίκια για να κυβερνήσουμε. Δεκανίκια, που μόνο φαινομενικά θα είναι δεκανίκια διακυβέρνησης. Ουσιαστικά θα είναι δεκανίκια του παλιού, του φθαρμένου, του συστήματος από συμφέροντα και παθογένειες που πρέπει να ανατραπεί. Αυτά όμως είναι όνειρα θερινής νύχτας. Που θα τα σαρώσει όχι μόνο η δική μας θέληση, αλλά η λαϊκή ετυμηγορία». Έτσι τοποθετήθηκε από μια μεγάλη συγκέντρωση στην Καβάλα την Παρασκευή το βράδυ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθώντας να απαντήσει και στα δευτερεύοντα σχέδια, σε σχέση με το σχέδιο του μεγάλου συνασπισμού που είναι το μείζον που επιδιώκεται.
Στη συνέχεια προσπάθησε να παραθέσει την ουσία της πολιτικής που θα ακολουθήσει, με διατυπώσεις που θα πείθουν ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή κοινωνική κατεύθυνση, για να συνεχισθεί όπως είπε «η μεγάλη πορεία μετασχηματισμών στην οικονομία, το κράτος, στη δημόσια διοίκηση». «Εμείς έχουμε πρόγραμμα την κοινωνική δικαιοσύνη, την δημοκρατία, την αξιοκρατία, την υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Εκείνοι έχουν πρόγραμμα τη διαφθορά, την διαπλοκή, την εσωτερική υποτίμηση, τις περικοπές δημόσιων δαπανών και τις απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.»

Πλήγματα στην πρόταση

Αλλά ένα δεύτερο πλήγμα στο σχέδιο προήλθε από τις τοποθετήσεις του ίδιου του προέδρου της ΝΔ κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος μεθυσμένος από την ευμενή υποδοχή  της πρότασής του για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ως, δήθεν, ανάγκη εθνική, υπερέβη κάθε όριο και αποκάλυψε με τις συνεχείς αλλαγές στην πρότασή του ότι δεν είναι παρά ένα παιχνίδι που τον διευκολύνει να προσεγγίσει τους πολίτες. Ο Αλέξης Τσίπρας το τόνισε αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, από την αρχή της ομιλίας του στην Καβάλα. «Ο κ. Μεϊμαράκης για παράδειγμα αποφάσισε σήμερα όχι μόνο να συγκροτήσει με τη φαντασία του κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, αλλά και να μας ανακοινώσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός της. Ή μάλλον ποιος δεν θα είναι. Τώρα, θα στηρίξει λέει τον μεγάλο συνασπισμό αλλά με άλλον πρωθυπουργό. Κι έτσι η διαπλοκή, τα κυκλώματα, οι αντικοινωνικές δυνάμεις που η ΝΔ εκπροσωπεί, δείχνουν όλο και πιο καθαρά τις προθέσεις τους. Και τη σύγχυσή τους μπροστά στην επερχόμενη ήττα τους.»
 
Κριτική εκ των έσω

Όμως η καμπάνια της ΝΔ φαίνεται ότι εξάντλησε τη δυναμική της και πλέον, με τη μονοτονία της, φέρνει γκρίνια στο στρατόπεδο της συντηρητικής παράταξης. Την κατηγορούν ότι μπορεί να αρκούσε για να συσπειρώσει το κομματικό σώμα, αλλά όχι και για να προσελκύσει τον ευρύτερο κόσμο. Η εξάντληση της δυναμικής της φαίνεται από τα τελευταία γκάλοπ, που τα ποσοστά της δεν σημειώνουν πια παρά μικρή μόνο άνοδο ή ακόμα και στασιμότητα. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και με δυσκολία είναι αλήθεια, άρχισε να βελτιώνει τη συσπείρωσή του και να διατηρεί έστω και με μικρή διαφορά την πρώτη θέση. Όσο για την γκρίνια και την κριτική που ασκείται στη νεοδημοκρατική καμπάνια ένα κύριο άρθρο στην «Καθημερινή» ήταν σαφές. «Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να τονωθεί ο κομματικός πατριωτισμός, αλλά να εκπροσωπήσει επάξια η ΝΔ τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που θέλουν την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Αλλά αυτό δεν τον μπορεί η σημερινή ΝΔ πολύ περισσότερο η ηγεσία της.» Και ο Αλέξης Παπαχελάς σε άλλο φύλλο της «Καθημερινής» θα προχωρήσει ακόμα πιο πέρα: «Πρέπει ο κ. Μεϊμαράκης να ανοίξει α χαρτιά του και να εξηγήσει τις θέσεις της ΝΔ για την ανάπτυξη, την παιδεία, την ασφάλεια. Μπορεί ακόμη να δώσει παραδείγματα για το ποιους θα αξιοποιούσε μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, ή ακόμη και ποια στελέχη της απελθούσης κυβέρνησης θα τοποθετούσε δε κάποια πόστα. Χρειάζεται ένα «στόρι», ένα πειστικό σχέδιο και ένας σοβαρός λόγος για να πείσει τους ψηφοφόρους να τον εμπιστευθούν.»

Αναγκαίες αλλαγές στην καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ

Σημειώσαμε προηγουμένως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν αυξάνει την συσπείρωσή του, αλλά αυτό γίνεται με δυσκολία, ο ρυθμός είναι βραδύς. Ιδίως στις ομιλίες του Α. Τσίπρα επιχειρείται μια μετατόπιση από το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας «Ξεμπερδεύουμε με το παλιό –Κερδίζουμε το αύριο», αλλά αυτό δεν αρκεί. Επρόκειτο για μια καμπάνια αναντίστοιχη με τις ανάγκες ενός κόμματος της Αριστεράς, που βρίσκεται σε μια δυσκολία όχι διότι δεν θεωρείτο αρκούντως νέος, ιδίως ο ηγέτης του.
 Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι η συνέπεια της ήττας, του εκβιασμού, οδήγησε σε μια συμφωνία που έχει σοβαρές συνέπειες στο κοινωνικό σώμα. Απειλεί την κοινωνική συμμαχία που μπορεί να συμπήξει ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία έφερε την νίκη στις 25 Γενάρη. Επομένως, οι λαϊκές τάξεις που θίγονταν, ήθελαν να ακούσουν από την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ τι διακινδυνεύουν αν βγει η ΝΔ, τι έργο επιτελέστηκε τους επτά μήνες και προπαντός πώς, εφόσον υποχρεωθήκαμε σε μια συμφωνία με πολιτική που δεν είναι δική μας, θα οργανώσουμε μια πολιτική που αφενός θα μας απεγκλωβίζει σιγά σιγά από το μνημόνιο και αφετέρου θα εφαρμόζει ένα ευρύ πρόγραμμα που θα έχει στόχο τον κοινωνικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας. Η ύλη εδώ είναι ευρεία, εφόσον μιλάμε για μια χώρα που κυβερνήθηκε για πολλές δεκαετίες από τη δεξιά και ένα σοσιαλιστικό κόμμα που γρήγορα αποδέχθηκε τον νεοφιλελευθερισμό ως πολιτική του, όπως το ΠΑΣΟΚ.

Συντροφικά

Οι σύντροφοι που συγκρότησαν την ΛΑ.Ε έχουν ασφαλώς συγκεντρώσει και αναλύσει τα πρώτα στοιχεία από την υποδοχή των θέσεών τους και θα έχουν βγάλει τα πρώτα συμπεράσματά τους. Δεν γνωρίζουμε πόσο ικανοποιούνται από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Όμως παρατηρεί κανείς όλο και πιο σκληρή αντιπαράθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Έως στο σημείο να αντιγράφουν την παλιά τακτική του ΚΚΕ, της οποίας και οι σύντροφοι της ΛΑ.Ε υπήρξαν θύματα, υποστηρίζοντας το γνωστό «πέντε κόμματα δύο πολιτικές». Και είναι ακόμα πιο πολύ απαράδεκτο και έξω από οποιαδήποτε κουλτούρα της Αριστεράς η τοποθέτηση της συναρχηγού της ΛΑ.Ε που την Παρασκευή, κάνοντας κριτική στον Α. Τσίπρα χαρακτήρισε τα πεπραγμένα του ως εφάμιλλα με αυτά του «γύψου του Παπαδόπουλου». Αλλά όταν η πολιτική απομακρύνεται από αρχές, φαίνεται πως όλα μπορεί να τα αποδέχεται.

Αποσαφήνιση του δημοσκοπικού τοπίου
Ανακοπή της ανόδου της ΝΔ, ενίσχυση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ


Με πέντε νέες δημοσκοπήσεις -τέσσερις στο τέλος της εβδομάδας που πέρασε και μια της Public Issue στη σημερινή «Αυγή της Κυριακής» -το δημοσκοπικό τοπίο φαίνεται να τείνει προς την αποσαφήνισή του.
Οι τάσεις που είχαν καταγραφεί στην ομάδα των αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, οι οποίες έδειχναν να εξελίσσεται ένα ντέρμπι με αμφίβολο το ποιος θα είναι πρώτος στην κατάταξη, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ, φαίνεται ότι αλλάζουν σημαντικά ενισχύοντας την πιθανότητα να είναι πρώτος τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πέρα από το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με μικρή (0,2%) ή μεγάλη (5%) διαφορά από τη δεύτερη ΝΔ, το κοινό στοιχείο που καταγράφεται σε όλες, είναι ότι η ανοδική πορεία της ΝΔ, που οφειλόταν στη μεγάλη συσπείρωση, αγγίζει πια την οροφή πλησιάζοντας το 90%. Αντίθετα, η θετική εξέλιξη της αρχικά χαμηλής συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των ποσοστών εκτίμησης και πρόθεσης ψήφου, τα οποία καταγράφονται από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του.
Από τη στιγμή που διατηρεί την πρώτη θέση με τόσο χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης (περί το 60%) εκτιμάται ότι οι δυνατότητές του να βελτιώσει τα ποσοστά του περισσότερο εξαρτώνται κυρίως από το αν θα πείσει τους αρκετούς ακόμα αναποφάσιστους, που προέρχονται από τις εκλογικές του τάξεις του κυρίως, να τον επιλέξουν στην κάλπη, αλλά και να αντισταθούν στην τάση για αποχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι απώλειές του προς τη ΛΑ.Ε φαίνεται περιορίζονται ή και να βαίνουν μειούμενες.
Όπως προκύπτει από τις μετρήσεις, η επιρροή στο εκλογικό σώμα από την παρακολούθηση του περίφημου ντιμπέιτ δεν φαίνεται να ήταν σημαντική. Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι το ίδιο θα συμβεί και με την επόμενη τηλεμαχία της Δευτέρας, μεταξύ των ηγετών των δύο πρώτων κομμάτων.

Πρόθεση και εκτίμηση ψήφου

Τα ευρήματα για κάθε κόμμα στην εκτίμηση ή πρόθεση ψήφου (ανάλογα με τη μέθοδο της εταιρίας) σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις έχουν ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ: 28,5% (ΠΑ.ΜΑΚ.), 26% (GPO), 31,7% (Metron Analysis), 28,5% (Pro Rata), 31% (Public Issue).
ΝΔ: 27,5% (ΠΑ.ΜΑΚ.), 25,8% (GPO), 31,3% (Metron Analysis), 23,5% (Pro Rata), 31% (Public Issue).
Χρυσή Αυγή: 7% (ΠΑ.ΜΑΚ.), 6,5% (GPO), 6,2% (Metron Analysis), 6,5% (Pro Rata), 7% (Public Issue).
ΚΚΕ: 6% (ΠΑ.ΜΑΚ.), 5,7% (GPO), 5,9% (Metron Analysis), 4,5% (Pro Rata), 6,5% (Public Issue).
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 5,5% (ΠΑ.ΜΑΚ.), 6% (GPO), 5,2% (Metron Analysis), 4,5% (Pro Rata), 8% (Public Issue).
Ποτάμι: 5% (ΠΑ.ΜΑΚ.), 4,4% (GPO), 5,5% (Metron Analysis), 4% (Pro Rata), 4,5% (Public Issue).
Ένωση Κεντρώων: 4,5% (ΠΑ.ΜΑΚ.), 3,3% (GPO), 5,9% (Metron Analysis), 3,5% (Pro Rata), 3% (Public Issue).
Λαϊκή Ενότητα: 3% (ΠΑ.ΜΑΚ.), 3,6% (GPO), 3,3% (Metron Analysis), 2,5% (Pro Rata), 4% (Public Issue).
ΑΝΕΛ: 2% (ΠΑ.ΜΑΚ.), 3% (GPO), 3% (Metron Analysis), 2,5% (Pro Rata), 2% (Public Issue).

Π. Κλαυδιανός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet