«Θα έρθει φωτιά» (O que arde) του Όλιβερ Λάσε: Η ταινία η οποία κέρδισε το Χρυσό Αλέξανδρο και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας (Αμαδόρ Άριας) στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και το Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα στο Φεστιβάλ των Κανών, είναι ένα υποβλητικό και υπνωτιστικό ταξίδι στη δύσκολη ζωή σε μια απομακρυσμένη επαρχία και σε έναν τρόπο ζωής που χάνεται.

Ήρωας της ταινίας είναι ένας άνδρας, ο Αμαδόρ, ο οποίος επιστρέφει στο χωριό του, στα βουνά της Γαλικίας, αφού έχει εκτίσει ποινή για εμπρησμό. Εκεί θα βρει την ηλικιωμένη μητέρα του που ζει μια σκληρή καθημερινότητα στερήσεων, δυσκολιών και ανέχειας. Η υπόγεια ένταση κλιμακώνεται αργά και σταθερά μέχρις ότου θα ξεσπάσει η φωτιά φέρνοντας μαζί της την τραγωδία.

«Το μυστικό μας» (The secret we keep) του Γιούβαλ Άντλερ: Μια γυναίκα η οποία έχει επιζήσει από το ολοκαύτωμα των Ρομά, προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της στις ΗΠΑ. Παντρεμένη πλέον μετακομίζει με το σύζυγό της στο καινούργιο του σπίτι, θέλοντας να ξεφύγει από τη φρίκη του Άουσβιτς. Μια μέρα όμως θα ακούσει έναν άνδρα να σφυρίζει και θα θυμηθεί το βασανιστή της. Ο άνθρωπος αυτός ζει με τη γυναίκα του μόλις δυο τετράγωνα μακριά από το σπίτι της. Ο εφιάλτης επανέρχεται και η γυναίκα το μόνο που θέλει είναι να εκδικηθεί. Καταφέρνει να πιάσει τον άνδρα και να τον φυλακίσει, δεμένο σε μια καρέκλα, κάπου στο σπίτι της. Καθώς ο άνδρας της προσπαθεί να την πείσει να λογικευτεί, μια μεγάλη μάχη γίνεται μέσα της ανάμεσα στη εκδίκηση και τη συγχώρεση.

«Η φωλιά» (The nest) του Σον Ντέρκιν: Ο Ρόρι είναι ένας επιχειρηματίας με όραμα. Θέλοντας να επωφεληθεί από την οικονομική άνθιση στην Αγγλία τη δεκαετία του 1980, αποφασίζει να μετακομίσει με τη γυναίκα του, Άλισον, στο Λονδίνο. Εκείνη όμως δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και καθώς τα πράγματα δεν έρχονται όπως αρχικά τα είχε υπολογίσει ο Ρόρι, αρχίζουν τα προβλήματα μεταξύ τους. Έτσι θα έρθουν στην επιφάνεια δύσκολες και καλά κρυμμένες αλήθειες οι οποίες θα κλονίσουν το γάμο τους.

«Ο μυστικός κήπος» (The secret garden) του Μάρκ Μάντεν: Όταν η 10χρονη Μαίρη αναγκαστεί να φύγει από την Ινδία μετά τον ξαφνικό θάνατο των γονιών της, όλη της η ζωή θα αλλάξει. Θα έρθει στην Αγγλία στην έπαυλη του θείου της και την ανατροφή της θα αναλάβει ο θείος της και η αυστηρή οικονόμος του. Η Μαίρη αρχίζει να εξερευνά την έπαυλη όπου και ανακαλύπτει διάφορα οικογενειακά μυστικά. Η μεγάλη της ανακάλυψη όμως θα είναι το κλειδί ενός μυστικού κήπου στον οποίο θα ζήσει περιπέτειες που θα αλλάξουν τη ζωή της.

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet