Το ευρωπαϊκό σχέδιο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της ύφεσης από την πανδημία του κορονοϊού, ήταν η ευρωπαϊκή αντίδραση στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής τον Ιούλιο.
Ως Συντονιστής της ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου, συνυπόγραψα το κοινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που στηρίχθηκε από πέντε πολιτικές ομάδες (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Renew Europe, ΕΛΚ) και εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στις 23 Ιουλίου 2020.

 

Σε αυτό το ψήφισμά του, το ΕΚ θεωρεί τη δημιουργία του Μέσου Ανάκαμψης, ένα σημαντικό, θετικό βήμα για την Ευρώπη και ταυτόχρονα δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την πολιτική συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Γιατί οδηγεί σε δραστικές περικοπές κρίσιμα προγράμματα της ΕΕ, απολύτως αναγκαία για τους πολίτες.
Ως Ευρωκοινοβούλιο ζητάμε πραγματικές ενισχύσεις (νέο χρήμα) και αύξηση των ίδιων πόρων, για κρίσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, και για προγράμματα στήριξης των επενδύσεων, της καινοτομίας, του κλίματος, των νέων και της υγείας, που μειώθηκαν δραστικά με τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή βιώνουμε ήδη ένα σφοδρό δεύτερο πανδημικό κύμα και οι προβλέψεις προμηνύουν έναν πολύ δύσκολο χειμώνα για τη δημόσια Υγεία, για την Οικονομία και την Κοινωνία. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε ισχυρότερα μέτρα και με μονιμότερη διάρκεια.
Η Κομισιόν έχει προτείνει έναν προϋπολογισμό για το 2021, μειωμένο κατά σχεδόν 10% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020, πάνω στον οποίο το Συμβούλιο επιδιώκει περαιτέρω περικοπές.

Ήδη, η πρόταση της Κομισιόν προϋπολόγιζε το Ταμείο Συνοχής στο μισό των κονδυλίων, το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με περικοπές της τάξης του 20%, την Κοινή Αγροτική Πολιτική μειωμένη κατά 5%, το Ταμείο Ασύλου μειωμένο κατά 10% και το πρόγραμμα για την υγεία να διαθέτει –εν μέσω πανδημίας– πόρους μόλις 21 εκ. ευρώ!

Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα και με την τελευταία μέτρηση του Ευρωβαρόμετρου, είναι διαφορετικές: Το 54% πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να διαθέσει περισσότερα κονδύλια για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας και ότι η δημόσια Υγεία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα δαπανών για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, η αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των επιχορηγήσεων του Μέσου Ανάκαμψης εκτιμάται από την Κομισιόν ότι θα οδηγήσει σε 1,631 δισ. ευρώ λιγότερες επιχορηγήσεις. Ακόμη χειρότερα, η περικοπή που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής του Ιουλίου στην προτεινόμενη από την Κομισιόν ενίσχυση των κονδυλίων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, υπολογίζεται ότι οδηγεί σε πρόσθετες απώλειες 1 δισ. ευρώ για τη χώρα μας (από 1.7 δισ. που πρότεινε η Κομισιόν, σε μόλις 700 εκατ. ευρώ).

Συνολικότερα, η υιοθέτηση των προτάσεων του ΕΚ θα διασφάλιζε για την Ελλάδα επιπρόσθετους πόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ, καθώς οι μειώσεις στα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι σε αυτά που η Ελλάδα πετύχαινε υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης.

Ωστόσο, ακόμη και τα χρήματα αυτά, μπορεί να αποδειχθούν ευλογία για την Ελλάδα, ή μια τεράστια χαμένη ευκαιρία εάν συνεχιστούν οι πρακτικές διαφθοράς και πελατειακών δικτύων, τύπου «λίστα Πέτσα» και «σκοιλ ελικικού» που και στο παρελθόν, με κύρια ευθύνη της ΝΔ, την περίοδο 2008-2010, είχαν οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία.
Για την αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων, κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να υποβάλει εθνικό σχέδιο ανάκαμψης για το 2021-2023. Σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει μέτρα και ορόσημα για τη μέτρηση της προόδου και θα επανεξεταστεί το 2022. Τα κοινοτικά κονδύλια που τα κράτη-μέλη δεν θα αξιοποιήσουν έγκαιρα, δεν θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αργότερα, αλλά θα κατευθυνθούν σε άλλα κράτη-μέλη. 
Τελευταίο, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το ζήτημα της ρήτρας του σεβασμού του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ως προϋπόθεσης για τη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη συντριπτική του πλειοψηφία και με μόνη παραφωνία τις θέσεις της συντηρητικής δεξιάς και ακροδεξιάς πτέρυγας, είναι υπέρμαχος μιας τέτοιας αιρεσιμότητας, συνοδευόμενης από ένα σαφή και αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου και εφαρμογής της.

Δύο χώρεςη Πολωνία και η Ουγγαρίαδιαφωνούν με την εισαγωγή μιας τέτοιας αιρεσιμότητας, απειλώντας να μπλοκάρουν την υλοποίηση του Μέσου Ανάκαμψης.

Επ’ αυτού, η ΕΕ, δεν θα μπορούσε να κάνει μεγαλύτερο λάθος από το να καταστρατηγήσει τις θεμελιώσεις αξίες της: Σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο, το 77% των Ευρωπαίων στα 26 από τα 27 κράτη-μέλη, θεωρεί ότι η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει χρήματα στα κράτη-μέλη μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η εθνική κυβέρνηση τους σέβεται το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές.

 

Δημήτρης Παπαδημούλης Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, συντονιστής της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών και σκιώδης εισηγητής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για το έτος 2021. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet