Ελεύθεροι αφέθηκαν, τη Δευτέρα που μας πέρασε, οι 8 ανήλικοι μαθητές, που συνελήφθησαν στο σωρό μετά την πορεία της 15ης Οκτωβρίου.
Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το απαράδεκτο γεγονός ότι, προς το παρόν, πρόκειται να περάσουν δίκη, οι 7 για πλημμέλημα και ένας για κακούργημα, μόνο και μόνο γιατί συμμετείχαν σε διαδήλωση, προκειμένου να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας από την πανδημία στα σχολεία.
Σημειώνεται πως, όσον αφορά την παραπομπή για κακούργημα, ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για συμμετοχή του 14χρονου, γραμματέα του 15μελους του 7ο γυμνασίου Χαλανδρίου, σε ομάδα που έριχνε μολότοφ, στο σακίδιό του δεν βρέθηκε τίποτα ούτε πριν την πορεία, όπου και πάλι είχε περάσει σωματικό έλεγχο, ούτε μετά την πορεία όποτε και έγινε η σύλληψή του. «Γενικά, η πορεία της Πέμπτης (15/10) ήταν μια ειρηνική πορεία, όπου οι μαθητές απλά διαδήλωναν για τα αιτήματά τους. Η στάση της αστυνομίας είναι αυτή που ήταν προκλητική, κάνοντας εκτεταμένους ελέγχους και ανοίγοντας τσάντες πριν και μετά την πορεία, χωρίς λόγο, απλά βάσει face control σε όσους ήταν ανήλικοι και περπατούσαν στο Μοναστηράκι και το Θησείο. Πέραν των 8 συλλήψεων, έχουμε και περιστατικά αναίτιων προσαγωγών παιδιών που, μία ώρα μετά την πορεία, απλά κάθονταν σε ένα παγκάκι στο Μοναστηράκι, θα μπορούσε δηλαδή να μην είχαν συμμετάσχει καν σε αυτή», επισημαίνει στην «Εποχή» η Κατερίνα Σαρρή, μέλος του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που μετείχε στην πορεία.
Ανήλικοι σε κράτηση επί 4 μέρες
Άλλωστε, η αστυνομική καταστολή απέναντι στους μαθητές καθίσταται ακόμα πιο εμφανής και μετά τη σύλληψη των 8 παιδιών, όταν αποφασίστηκε η παραμονή τους στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ επί 4 νύχτες, όπου κοιμήθηκαν ακόμα και στο πάτωμα, χωρίς καθαρά ρούχα και χωρίς επικοινωνία με τους γονείς τους και τους δικηγόρους τους κατά τις πρώτες δύο μέρες. Η αστυνομία θέλησε να απαντήσει στο κύμα αντιδράσεων που υπήρξαν για τη σκληρή μεταχείριση του 14χρονου μαθητή, βγάζοντας ανακοίνωση τη Δευτέρα, η οποία όμως απλά επιβεβαιώνει ότι είναι εκτεθειμένη, αφού σημειώνει ότι ο ανήλικος δέχθηκε μόλις τρία επισκεπτήρια, ένα από τη δικηγόρο του και δύο από τη μητέρα του, το Σάββατο και την Κυριακή. Ποιο αντεπιχείρημα θέλει μ’ αυτή την ανακοίνωση να προβάλλει η αστυνομία δεν μπορεί να γίνει κατανοητό. Ότι ίσως μπορούσαν να είχαν παρανομήσει πλήρως και να μην είχε καθόλου επισκεπτήρια;
Έκθετο το υπουργείο Παιδείας
Αυτή η πρακτική επίθεσης στους μαθητές, βέβαια, ξεκινάει από τη στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, όπως τονίζει η Κατερίνα Σαρρή: «Η σύλληψη των μαθητών είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, δεν είναι η πρώτη πρακτική καταστολής που ασκεί η κυβέρνηση απέναντι στη μαθητική κοινότητα. Η πολιτική απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την τιμωρία όσων μετέχουν σε κατάληψη δια του αποκλεισμού και της απουσίας στην τηλεκπαίδευση, είναι ακριβώς μια πρακτική ποινικοποίησης του αγώνα και των μαθητών, επειδή θέτουν στο στόχαστρο την πολιτική του, που άνοιξε τα σχολεία χωρίς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων. Τη χρήση της αστυνομίας δε προκειμένου να τρομοκρατήσουν τα παιδιά την έχουμε ξαναδεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς έχει “χτυπήσει την πόρτα” σε πολλά σχολεία τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη».
Το αδιανόητο περιστατικό παραπομπής 14χρονων μαθητών για κακούργημα και πλημμελήματα έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και από τους πολιτικούς φορείς, και μάλλον από οποιονδήποτε δημοκρατικό πολίτη. Σε καταγγελτικές ανακοινώσεις έχουν προχωρήσει η ΟΛΜΕ, η διευθύντρια του σχολείου του 14χρονου, μαθητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων, ο δήμος Χαλανδρίου, κόμματα της αριστεράς, όπως και ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ). Το ζήτημα έχει τεθεί και σε επίπεδο βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25, με την υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, όμως, να μην έχει βρει ούτε δυο λέξεις για να τοποθετηθεί επί του θέματος, παραπέμποντας τα ζητήματα της μαθητικής κοινότητας στην ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Συνέχεια των κινητοποιήσεων
Παρά, όμως, τις συνεχείς προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών και εμφάνισης των κινητοποιήσεών τους σαν παράνομη πράξη, οι μαθητικοί σύλλογοι δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν. Την Πέμπτη που πέρασε, πραγματοποιήθηκε νέο μαθητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και στον Πειραιά, διεκδικώντας τα αυτονόητα για την υγεία τους.
«Οι μαθητές δίνουν έναν δίκαιο αγώνα, ζητώντας ασφαλή σχολεία και αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και εμείς είμαστε μαζί τους. Μπορεί ο αριθμός των σχολείων που κάνουν καταλήψεις να μειώθηκε, αλλά ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει. Την τελευταία εβδομάδα έχουν πραγματοποιήσει τις εκλογές των 15μελών τους και ξεκινούν γενικές συνελεύσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Ο αγώνας συνεχίζεται και η φωνή τους δεν θα σιγήσει», καταλήγει η Κατερίνα Σαρρή.