Αυτό που έγινε πασιφανές την εβδομάδα που πέρασε σε ό,τι αφορά τη μάχη της καταπολέμησης του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι ότι η κυβέρνηση έχει περάσει στο επόμενο επίπεδο στον τρόπο που επιλέγει για να αντιπαρατεθεί στον ιό. Δεν βρίσκεται απλώς πίσω από τις εξελίξεις, αλλά τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από αυτές και όπως είναι φυσιολογικό η πραγματικότητα την ξεπερνά κατά πολύ.
Τα νούμερα είναι αμείλικτα
Η κατάσταση, έτσι όπως αποτυπώνεται από την ωμότητα των αριθμών, δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Τα πράγματα πλέον είναι πολύ δύσκολα. Με συνεχόμενα ρεκόρ κρουσμάτων, με αύξηση (ευτυχώς μικρή μέχρι στιγμής) των διασωληνωμένων, με αύξηση (δυστυχώς μεγάλη) και των θανάτων, κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων αλλά όχι μόνο. Η διασπορά πλέον στην κοινότητα είναι μεγάλη και η ιχνηλάτηση σε αυτήν την περίπτωση γίνεται μία πολύπλοκη υπόθεση που συχνά καταλήγει σε αδιέξοδο. Είναι επίσης σαφές ότι ο ιός πλέον "χτυπάει" κυρίως τους νέους (18-39 ετών), γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση στο εύκολο, άκοπο συμπέρασμα πως για την αύξηση των κρουσμάτων ευθύνονται οι νέοι, τα πάρτι και ίσως η μεγαλειώδης συγκέντρωση έξω από το Εφετείο για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής. Αυτό το τελευταίο το ξεστόμισε ο Αδωνις Γεωργιάδης αλλά το σκέφτονται, όχι φωναχτά, και άλλοι αντιδραστικοί της κυβέρνησης.
Η κυβερνητική τακτική
Το δόγμα της ατομικής ευθύνης είναι το μόνο που παραμένει πάνω στο τραπέζι για την κυβέρνηση. Αρκούντως χαρακτηριστικό ως προς αυτό το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη. Λέξη για το πάστωμα των ανθρώπων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λέξη για την έλλειψη χώρων στους οποίους ο πολίτης μπορεί να κάνει το τεστ δωρεάν, λέξη για τη θλιβερή πραγματικότητα στα σχολεία (έστω και αν η κατάσταση, προς το παρόν, εκεί ελέγχεται αλλά ουδείς μπορεί να το διασφαλίσει αυτό και για το άμεσο μέλλον). Επίκληση στο συναίσθημα των ανθρώπων, κυρίως των νέων, και μία "κομψή" επίρριψη ευθυνών στα κέντρα διασκέδασης και τους πελάτες τους που συμπεριφέρονται "ανεύθυνα". Τίποτα άλλο. Ένα αφόρητα προβλέψιμο και βαρετό διάγγελμα από έναν πρωθυπουργό που παρουσιάζεται ανίκανος ή μη πρόθυμος να πιάσει το σφυγμό της κοινωνίας.
Ανακοινώθηκαν, φυσικά, και μέτρα. Ήταν απαραίτητο. Μάσκες παντού στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί υψηλής επικινδυνότητας και απαγόρευση κυκλοφορίας στις ίδιες περιοχές από τις 12:30 τη νύχτα έως τις 5 το ξημέρωμα. Από τους ειδικούς λέγεται ότι πρόκειται για μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, ουδείς όμως βάζει το χέρι του στη φωτιά για την αποτελεσματικότητά τους. Το πιο πιθανό πάντως είναι να χρειαστούν και νέα μέτρα σε δύο εβδομάδες. Και σε αυτήν την περίπτωση εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες της "Εποχής", λύσεις όπως το κλείσιμο για κάποιο χρονικό διάστημα των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης.
Τα νοσοκομεία εκπέμπουν SOS, γιατροί παραιτούνται
Η εβδομάδα ξεκίνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκαινιάζει στο νοσοκομείο "Σωτηρία" 50 κρεβάτια ΜΕΘ για τον κορονοϊό, δωρεά της Βουλής των Ελλήνων στο ΕΣΥ. Ακόμα και αυτό εξελίχθηκε σε φιάσκο, γιατί όπως αποδείχθηκε εν συνεχεία (ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών») μόνο τα 12 από αυτά τα κρεβάτια μπορούν να λειτουργήσουν. Για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει ακόμα διαθέσιμο προσωπικό. Και το προσωπικό που εντοπίστηκε για τα 12 προήλθε από ανακατατάξεις στα νοσοκομεία των Αθηνών, όχι από νέες προσλήψεις. Κοινώς μεταθέτουν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό από το ένα νοσοκομείο στο άλλο χωρίς να αντιμετωπίζουν στην πραγματικότητα το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.
Επρόκειτο, σε πρώτη φάση, να μετακινηθούν 25 γιατροί και νοσοκόμοι, τουλάχιστον αυτό προκύπτει από έγγραφο που έφτασε στο νοσοκομείο στις 5 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια όμως, και χωρίς καμία άλλη ενημέρωση των γιατρών, ο αριθμός αυτός περιορίστηκε στους 8. Την ίδια ώρα στα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών φτάνουν καταγγελίες ότι αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρών, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, λαμβάνουν χώρα και σε περιοχές όπως οι Σέρρες, η Αμαλιάδα, ο Πύργος και η Κεφαλλονιά, γεγονός που έχει δημιουργήσει αναστάτωση και ανασφάλεια για το μέλλον.
Το χειρότερο απ' όλα; Επικουρικοί γιατροί δεν αντέχουν άλλο την κοροϊδία και παραιτούνται! Δεν υπάρχει γι' αυτούς καμία προοπτική μονιμοποίησης στο σύστημα και έτσι, όταν δέχονται δελεαστικές προτάσεις από τον ιδιωτικό τομέα, δεν το σκέφτονται δεύτερη φορά. Είναι χρήσιμο να σημειώσουμε ότι μιλάμε για ειδικευμένους γιατρούς, ηλικίας 40 ετών και άνω οι οποίοι επιζητούν, όπως είναι λογικό, την επαγγελματική αποκατάσταση. Και το ΕΣΥ δεν τους τη δίνει. Χώρια που υπάρχει και το εξοργιστικό φαινόμενο πολλοί επικουρικοί γιατροί, που προσλήφθηκαν για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας, παραμένουν απλήρωτοι επί πολλούς μήνες.
Και σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε και το προφανές που ίσως όμως δεν είναι και τόσο προφανές. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ. Κανείς μόνιμος γιατρός, κανείς μόνιμος νοσηλευτής/νοσηλεύτρια, μόνο "μπαλώματα" με τους επικουρικούς. Μία επίδειξη νεοφιλελεύθερης λογικής στην πιο κρίσιμη περίοδο για το ΕΣΥ, την εποχή δηλαδή που θα έπρεπε να θωρακιστεί και ενισχυθεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο.
Ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας οι γιατροί ανεβαίνουν Γολγοθά. Ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι προς το παρόν υπό έλεγχο, αλλά πανελληνίως υπάρχουν 750-800 νοσηλευόμενοι με covid που δεν βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά σε κοινούς θαλάμους. Το υπουργείο επιμένει να μην ανακοινώνει πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, αλλά οι γιατροί γνωρίζουν. Όπως γνωρίζουν και πόσοι συνάδελφοί τους ανά τη χώρα ασθενούν από τον ιό. Οι νοσούντες από κορονοϊό γιατροί (αλλά και νοσηλευτικό προσωπικό) υπολογίζονται σε περισσότερους από 150 πανελληνίως! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 150 άνθρωποι έχουν τεθεί προσωρινά νοκ-άουτ από τη μάχη της αντιμετώπισης του ιού.
Πανάκριβό μου τεστ
Ως γνωστόν, η οδηγία του ΕΟΔΥ για κάποιον που εμφανίζει συμπτώματα κορονοϊού είναι η διενέργεια τεστ. Εδώ όμως αρχίζουν τα προβλήματα. Να πάει κανείς σε δημόσιο νοσοκομείο το οποίο έτσι και αλλιώς είναι ήδη επιβαρυμένο με κρούσματα; Δεν συστήνεται. Να το κάνει σε ιδιωτικό κέντρο; Μα είναι πανάκριβο, το φθηνότερο τεστ κοστολογείται στα 70 ευρώ. Να απευθυνθεί στις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας; Αυτό πια εξελίσσεται στο μεγάλο ανέκδοτο της πανδημίας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Η πρωτοβάθμια υγεία απουσιάζει από την καταπολέμηση του κορονοϊού. Η κυβέρνηση δεν πιστεύει σε τέτοιου είδους πολιτικές και οι σχετικές μονάδες παραμένουν ουσιαστικά παροπλισμένες παρά το γεγονός ότι τη χρήσιμότητά τους έχουν τονίσει πολλές φορές οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, το προσωπικό της πρωτοβάθμιας να ελέγχει ιατρικά ευάλωτες ομάδες ή να υποβάλει σε τεστ εκπαιδευτικούς και μαθητές στα σχολεία. Γιατί, εκτός των άλλων, έχει γίνει σαφές ότι πολλές φορές τα μικρά παιδιά ασθενούν χωρίς συμπτώματα και μεταφέρουν τον ιό στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους οι οποίοι κατά τα άλλα έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Και προκύπτει, ξαφνικά, η απορία "μα από πού κόλλησα;"
Θα μπορούσε βέβαια το τεστ να συνταγογραφείται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Το κόστος θα ήταν πάνω- κάτω ίδιο με αυτό των αξονικών τομογραφιών, περίπου δηλαδή 70 ευρώ από τα οποία ο ασφαλισμένος θα πλήρωνε 10 ως συμμετοχή. Ούτε όμως και αυτή η επιλογή προκρίνεται διότι υπάρχουν, λέει, φόβοι ότι θα παρατηρηθούν φαινόμενα υπερβολικής συνταγογράφησης. Και η κυβέρνηση υποτίθεται ότι επιλέγει τη λύση της αύξησης των χώρων στα οποία ο πολίτης θα μπορεί να κάνει δωρεάν το τεστ υπό την αιγίδα του ΕΟΔΥ. Ζήσε Μάη μου, με λίγα λόγια. Τα ιδιωτικά κέντρα, στα οποία πολύς κόσμος καταφεύγει, ελλείψει άλλων λύσεων, ήδη πανηγυρίζουν.
Με αυτόν τον τρόπο πορεύεται η κυβέρνηση και στο θέμα των ΜΕΘ. Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να εκπονήσει ένα σχέδιο κεντρικής διαχείρισης των μονάδων και να εντάξει σε αυτό και τα κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα (με αποζημίωση βέβαια) αλλά δίνει εξ αρχής τη δυνατότητα στους ιδιώτες να "παρέμβουν" διπλασιάζοντας, παράλληλα, και το ασφάλιστρο όπως έχει έγκαιρα επισημανθεί. Δίνουν, δηλαδή, εν μέσω πανδημίας, τη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα για εύκολο και μεγάλο κέρδος το οποίο χρηματοδοτείται από το δημόσιο ταμείο. Και αυτό το ονομάζουν κοινωνική πολιτική σε περίοδο υγειονομικής κρίσης. Προφανώς, οι Γάλλοι που σχεδόν επίταξαν τα κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα για να ανταποκριθούν στην τεράστια ζήτηση είναι κουτόφραγκοι και αδαείς.
Είναι αυτό που επιχείρησε να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την εβδομάδα που πέρασε. Την τάση ωραιοποίησης της πραγματικότητας από την πλευρά της κυβέρνησης, ακόμα και τώρα που τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Τόσο οριακό που ακόμα και τα τοπικά λοκ ντάουν, που θα αφορούν ολόκληρους νομούς, βρίσκονται προ των θυρών, μόλις τέσσερις μήνες μετά τη φιέστα της Σαντορίνης...