Το ερώτημα του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον υπουργό Οικονομικών, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νέου πτωχευτικού κώδικα, αν οι πρωτοφανείς διατάξεις του είναι αποτέλεσμα των πιέσεων της τρόικας ή της βούλησης της κυβέρνησης, έμεινε αναπάντητο. Φαίνεται πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χρειάζεται εξωτερικές πιέσεις για να εξομοιώσει οποιονδήποτε μισθωτό ή συνταξιούχο με μια εμπορική επιχείρηση και να επιβάλει και στα νοικοκυριά τη διαδικασία της πτώχευσης, για πρώτη φορά στο πλαίσιο του νομικού μας πολιτισμού.

 Ή για να επιβάλει την απαλλοτρίωση και της πρώτης κατοικίας, δίνοντας τάχα την ευκαιρία στον μέχρι τότε ιδιοκτήτη να μείνει στο σπίτι του πληρώνοντας νοίκι, το οποίο δεν συνυπολογίζεται στο τίμημα που θα κατέβαλε αν μπορούσε ποτέ να το αγοράσει ξανά, ενώ αν καθυστερήσει τρεις μήνες το μίσθωμα, να τον πετάει στο δρόμο.

 Ή για να θεωρήσει ευάλωτο, που χρειάζεται υποτίθεται προστασία, μόνον όποιον έχει εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ το χρόνο, χαρακτηρίζοντας μη ευάλωτο όποιον έχει εισόδημα μηνιαίο 600 ευρώ και χρειάζεται από αυτά να πληρώνει και το νοίκι.

 Ή για να απαιτήσει από τον πτωχευμένο να πληρώνει τους οφειλέτες, αν ποτέ το εισόδημά του περάσει το κατώτατο όριο στοιχειώδους διαβίωσης. Και ένα σωρό άλλα «ή», που κάνουν αυτό το σχέδιο νόμου απάνθρωπο, ιδίως στις παρούσες συνθήκες, υπό τον παραπλανητικό τίτλο της «δεύτερης ευκαιρίας».

Δικαιολογημένα σύσσωμη η αντιπολίτευση το χαρακτήρισε απαράδεκτο, ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ το θεώρησε ικανή αφορμή για την ανάδειξη απ’ όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της ανάγκης να διακηρυχθεί ότι υπάρχει άλλος δρόμος, στην αντίθετη φορά από τον κατατρεγμό των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών τάξεων υπέρ των τραπεζών, την εξώθηση των μεσοστρωμάτων στο περιθώριο, τη βίαιη ανακατανομή του πλούτου υπέρ των εχόντων, την πρωτοφανή και αδιάκοπη όξυνση των ανισοτήτων. Δεν είναι, άραγε, όλα αυτά αρκετά για να μας βγάλουν όλους στο δρόμο, δίπλα σ’ αυτούς που κυριολεκτικά τους πετούν από το σπίτι τους;

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2020 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet