Η υπόθεση είναι παλιά. Το φιλανθρωπικό σωματείο «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών», γνωστό ως Γηροκομείο, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα έκτασης 76 στρεμμάτων, οδηγήθηκε στην παρακμή από την έκπτωτη, αρχικά και πλέον ενώπιον της καταδίκης της για κακουργηματικές πράξεις, διοίκηση του ιδρύματος.

Ύστερα από δημοσιεύσεις στις εφημερίδες, επερωτήσεις βουλευτών και λοιπές παρεμβάσεις το θέμα άνοιξε χάρη στις ενέργειες της Πολυξένης Πραστάκου, συμβούλου και ταμία του φιλανθρωπικού σωματείου, η οποία κατήγγειλε κατά συρροήν οικονομικές καταχρήσεις πολλών εκατομμυρίων, καταπάτηση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων που ήταν απλήρωτοι επί 36 μήνες και λοιπές αθλιότητες.

Το θέμα συζητήθηκε το 2013 στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων που, σύμφωνα με το νόμο, έχει αρμοδιότητα άσκησης εποπτείας επί των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και σωματείων και, κατά συνέπεια, υποχρέωση να παρέμβει. Συστήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία ερεύνησε τα δεδομένα και απέστειλε επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο του Γηροκομείου, όπου προΐσταται ο Προκόπιος Μπούμπας, ζητώντας τους ισολογισμούς των τελευταίων 5 ετών, τον προϋπολογισμό του 2013 και τις οφειλές προς τους εργαζόμενους. Το Δ.Σ, αν και ενέχεται σε κακουργηματικές πράξεις, απάντησε με εξώδικο, απειλές και απύθμενο θράσος ότι απαγορεύεται η ανάμειξη του δήμου και το ίδρυμα συρρικνώνεται αντικειμενικά.

Στη σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταυρούλα Αγγελίδου, Πέτρος Κωνσταντίνου, Ελένη Πορτάλιου και Νίκος Σοφιανός, πήραμε το λόγο, καταγγέλλοντας τον εκπεσμό του ιδρύματος, που έχει σημαντική κοινωνική αποστολή και τεράστια περιουσία για να την υλοποιήσει. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γηροκομείου, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες. Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τον ορισμό επιτρόπου και επιδόθηκε η απόφαση διορισμού τού Βασίλη Αγγελόπουλου στις 16/05/2013. Μετά από ενέργειες επιβολής στοιχειώδους νομιμότητας, που συνάντησαν κατηγορηματική άρνηση, τον Σεπτέμβριο του 2016, η διοίκηση του Γηροκομείου κηρύχθηκε έκπτωτη και ορίστηκε προσωρινή διοίκηση.

Σε απάντηση ο ενεχόμενος σε σωρεία εγκληματικών πράξεων αρχιμανδρίτης Μπούμπας κατήγγειλε τους 4 προαναφερθέντες δημοτικούς συμβούλους που παρουσιάσαμε τις παράνομες πράξεις του. Έτσι στις 18/01/2017 οδηγηθήκαμε ενώπιον του Γ΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης!

 

Η καθυστερημένη δικαίωση

 

Μετά από πολλά χρόνια υφαρπαγής της περιουσίας του ιδρύματος και των ανάλογων εσόδων και, κυρίως, αφόρητου πόνου και κακοποίησης των ηλικιωμένων που είχαν απομείνει -από τις 9 πτέρυγες υπολειτουργούσαν μόνο οι 3– και της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ο Μπούμπας και οι συνεργάτες του βρίσκονται μπροστά στην καταδίκη τους, με την πρόταση της εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελένης Βασιλειάδου. Συγκεκριμένα η εισαγγελέας προτείνει τις παρακάτω ποινές:

Προκόπιος Μπούμπας: ένοχος για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση, σε βαθμό κακουργήματος, ως διαχειριστής των περιουσιών των κληροδοτημάτων.

Αντώνιος Διονυσόπουλος: ένοχος για απιστία λόγω παραλείψεων σε βαθμό κακουργήματος και για συνέργεια στην υπεξαίρεση των περιουσιών των κληροδοτημάτων κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος

Εμμανουήλ Γρινιεζάκης: ένοχος για συνέργεια σε πράξη απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και συνέργεια στην υπεξαίρεση των περιουσιών των κληροδοτημάτων κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 30.11.2020 με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, καθώς η πολιτική αγωγή που θεωρητικά εκπροσωπεί το Γηροκομείο και τα συμφέροντά του, δήλωσε ότι πρέπει να συμβουλευτεί την προσωρινή διοίκηση για την τοποθέτησή της.

Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε επιτέλους σε αίσιο τέλος και θα γίνει μια νέα αρχή στη λειτουργία του Γηροκομείου.

Πέτρος Κωνσταντίνου, Ελένη Πορτάλιου Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet