Καλώς ήρθατε στην Πολωνία. Είναι το έτος 2020, βρισκόμαστε την Κεντρική Ευρώπη. σε μια χώρα, που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο εκείνη που εισήγαγε τη δημοκρατία, ύστερα από την πτώση του κομμουνισμού πριν τριάντα χρόνια. Μια χώρα με συναρπαστική ιστορία αγώνων για την ελευθερία. Σήμερα, σας καλώς ορίζουμε στη Δημοκρατία της Γαλαάδ.

Από το 2015, η Πολωνία κυβερνάται συνεχώς από ένα μπλοκ συντηρητικών δυνάμεων. Το «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PIS) είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο κόμμα της Πολωνίας, σήμερα. Ένα κόμμα που ηγείται ένας επικίνδυνος άνθρωπος, με μοναδικό στόχο την εξουσία. Όπως είχε δηλώσει και το 1994, σε συνέντευξή του, είναι διακαής του στόχος να είναι ο πιο ισχυρός άνδρας της χώρας, να είναι «ο σωτήρας του έθνους». Να θυμάστε, λοιπόν, το όνομά του: Λέγεται Γιαροσλάβ Κατσίνσκι και είναι ο σωτήρας του έθνους. 

Το 1993, το πολωνικό κοινοβούλιο ψήφισε το νόμο περί οικογενειακού προγραμματισμού. Μία από τις ισχύουσες έως σήμερα διατάξεις του έγινε γνωστή ως ο «συμβιβασμός για την άμβλωση». Προέβλεπε πως σε μια γυναίκα στην Πολωνία επιτρέπεται να κάνει έκτρωση σε τρεις περιπτώσεις: α) απειλείται η ζωή ή η υγεία της, β) το έμβρυο διαγιγνώσκεται με κάποια μη αναστρέψιμη ή θανατηφόρα ασθένεια, γ) η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού.

 

Ξεχυθήκαμε στους δρόμους

 

22.10.2020, Δημοκρατία της Γαλαάδ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε αντισυνταγματική την περίπτωση της σοβαρής ασθένειας του εμβρύου. Καθώς δεν προβλέπεται έφεση σε απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αυτή είναι μη αναστρέψιμη. Τις τελευταίες μέρες, τα πολωνικά νοσοκομεία δεν δέχονται να κάνουν εκτρώσεις, σε αυτές τις περιπτώσεις. Έτσι, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους. Γυναίκες, άνδρες, άφυλα και τρανς άτομα διαδηλώνουν μαζικά. Αγρότες, που παραδοσιακά στέκονταν στο πλευρό της κυβέρνησης, διαδηλώνουν μαζί μας. Όλη η κοινωνία είναι στο πλευρό μας. Σε δήλωσή του, ο μοναχός Άνταμ Τσούστακ, είπε: «Μισώ και εγώ αυτή την Εκκλησία, που έχει γίνει μια… πολιτική πόρνη». Στήριξη στα λόγια του βρήκε και από τον μοναχό Μικάλ Ταντέτς Χάντζελ, έναν εξαιρετικό φιλόσοφο, θεολόγο και άνθρωπο. 

Την ίδια μέρα, ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, πρόεδρος του PIS και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας κάλεσε τα μέλη του κόμματός του και τους υποστηρικτές του σε εμφύλιο πόλεμο. Είπε, πως καθώς οι δυνάμεις του κακού τον ξεκίνησαν, εκείνοι πρέπει να τον κερδίσουν, με κάθε κόστος. Κήρυξε έτσι τον πόλεμο ενάντια στους Πολωνούς που διαδηλώνουν, καθοδηγούμενοι από μια ασαφή «δύναμη» που θέλει να καταστρέψει την Πολωνία. Χαρακτήρισε τους διαδηλωτές ως εγκληματίες και δήλωσε πως είναι χρέος του κράτους και των πολιτών του να τους πατάξουν. Έκτοτε, η πολωνική κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα που επιτρέπει στο στρατό να βγει στους δρόμους.

Η κατάσταση στην Πολωνία δεν είναι μόνο ένας αγώνας για το δικαίωμα στην έκτρωση. Ναι, κάποιοι διαδηλωτές διεκδικούν να επιτρέπεται η έκτρωση σε κάθε περίπτωση. Ναι, ακόμα περισσότεροι διαδηλωτές θέλουν την επαναφορά του «συμβιβασμού για την άμβλωση». Είναι αδιανόητο κάποιες γυναίκες να αναγκαστούν να γεννήσουν παιδιά με σοβαρές και μη αναστρέψιμες παθήσεις.

Μόλις το περασμένο σαββατοκύριακο, ένας ηγέτης συντηρητικού κόμματος στην Πολωνία δήλωσε «αν είναι να πεθάνει το παιδί, τότε θα πεθάνει». 

Η στοιχειώδης ενσυναίσθηση και ο ανθρωπισμός δεν μας επιτρέπουν να δείξουμε καμία ανοχή σε αυτές τις αηδιαστικές δηλώσεις. Είμαι ειδικός παιδαγωγός. Γνωρίζω πολλές οικογένειες με παιδιά με αναπηρίες. Αυτά τα παιδιά είναι εξαιρετικά τυχερά, που έχουν τόσο υπέροχους και δυνατούς γονείς, τους οποίους αυτή η αρρωστημένη κυβέρνηση δεν στηρίζει στο ελάχιστο.

 

Στηρίξτε μας

 

Υπάρχει και μια άλλη διάσταση στις διαμαρτυρίες μας. Οι διαδηλώσεις ξεπερνούν πια το αίτημα για τις εκτρώσεις. Αν μια κυβέρνηση επιβάλλει τη θανατική ποινή στις γυναίκες της Πολωνίας, μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είναι ικανή για τα πάντα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι παράνομο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει καταγγείλει εδώ και καιρό. Η απόφασή του αυτή δείχνει πως είναι υποχείριο της κυβέρνησης, ώστε να ορίζει αντισυνταγματικό οτιδήποτε επιθυμεί. Και εννοώ οτιδήποτε.

Στηρίξτε μας. Μιλήστε στο όνομά μας στη χώρα σας. Μιλήστε για τις Πολωνές και τους Πολωνούς που βασανίζονται από την απολυταρχική, εθνικοσοσιαλιστική κυβέρνηση. Σας παρακαλώ, στηρίξτε μας. Έχουμε ανάγκη την αλληλεγγύη της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου, για να επιβιώσουμε από αυτό.

 

 

* Η Τζοάνα Λαβίσκα είναι ειδικός παιδαγωγός, διδάκτορας κοινωνικών επιστημών στο πεδίο των παιδαγωγικών, πρόεδρος του Ιδρύματος Prodeste και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Την ευχαριστούμε πολύ που κατάφερε να βρει χρόνο ανάμεσα στις διαδηλώσεις και τα τρία της παιδιά, για να μας στείλει αυτό το άρθρο.

 

** Η Δημοκρατία της Γαλαάδ περιγράφεται στο βιβλίο της Μάργκαρετ Άτγουντ «Ιστορία της Θεραπαινίδας». Πρόκειται για ένα κλειστοφοβικό, με ακρίβεια οργανωμένο και ανατριχιαστικά προφητικό περιβάλλον της Γαλαάδ, όπου κυριαρχούν ο πουριτανισμός, ο μισογυνισμός, ο βιολογικός ντετερμινισμός και το απόλυτο σκοτάδι. Οι Θεραπαινίδες έχουν απαχθεί για να τεκνοποιήσουν για την άρχουσα τάξη και όσες γυναίκες δεν εκπληρώνουν το σκοπό τους οδηγούνται σε μια άλλη περιοχή, όπου ο μαρτυρικός θάνατος καραδοκεί.

Τζοάνα Λαβίσκα Η Τζοάνα Λαβίσκα είναι ειδικός παιδαγωγός, διδάκτορας κοινωνικών επιστημών στο πεδίο των παιδαγωγικών, πρόεδρος του Ιδρύματος Prodeste και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet