Εκτός ελέγχου. Πόσες φορές το ακούσαμε, πόσες φορές το διαβάσαμε για την κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα. Κλισέ, αλλά καμιά φορά δεν υπάρχουν άλλες επιλογές εκτός από τα κλισέ. Πώς αλλιώς δηλαδή να χαρακτηρίσει κανείς το διαμορφωθέν σκηνικό ειδικά από την Τρίτη και έπειτα όταν για πρώτη φορά τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 1000;

Η "Εποχή" είχε γράψει σχετικά και στο προηγούμενο φύλλο. Η κυβέρνηση τρέχει, λαχανιασμένη, πίσω από τις εξελίξεις και η διαφορά που την χωρίζει από αυτές ολοένα και αυξάνεται. Ας μιλήσουμε, για ακόμη μία φορά, με νούμερα για να περιγράψουμε το οριακό της κατάστασης. 

 

Τα νοσοκομεία στα όριά τους 

 

Έχουμε και λέμε (όπως τα περιγράφουν έμπειροι νοσοκομειακοί γιατροί). Μαζί με τα 1000 ημερήσια κρούσματα ξεπεράστηκαν (την Πέμπτη) και οι 1000 ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για τον Covid. Προσοχή, δεν αναφερόμαστε σε εισαγωγές στις ΜΕΘ, αλλά στους κοινούς θαλάμους. Τα ελληνικά νοσοκομεία δέχονται πλέον περισσότερο από 1000 ανθρώπους για μία και μόνο ασθένεια ενώ, την ίδια ώρα, τα υπόλοιπα περιστατικά προφανώς και δεν εξαφανίζονται. 

Ως προς τις ΜΕΘ το νούμερο για τον απόλυτο συναγερμό είναι το 200. Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει απόσταση ακόμα, ωστόσο η συνεχόμενη αυξητική τάση δεν επιτρέπει κανενός είδους εφησυχασμό. Το αντίθετο. Οι γιατροί στο ΕΣΥ ανησυχούν σφόδρα και ελπίζουν ότι τουλάχιστον δεν θα φτάσουν στο σημείο που έφτασαν τους προηγούμενους μήνες ξένοι συνάδελφοί τους (στην Ισπανία και την Ιταλία για παράδειγμα) να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει (περί αυτού πρόκειται) στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που νοσηλεύουν περιστατικά Covid.

Τα πράγματα είναι απλά. Αν ο αριθμός των κρουσμάτων παγιωθεί στα περίπου 1500 την ημέρα, τα νοσοκομεία μπορούν να αντέξουν, χωρίς να παρατηρηθούν ακραίες καταστάσεις, για περίπου 10 ημέρες. Για αυτό και πάση θυσία πρέπει να πέσει αισθητά αυτός ο αριθμός. Το ΕΣΥ διάγει τις πιο κρίσιμες ημέρες της σχεδόν 40χρονης ιστορίας του χωρίς ίχνος υπερβολής. 

Υπάρχει, επίσης και ένα άλλο εξόχως ανησυχητικό στοιχείο. Η θετικότητα των τεστ (το ποσοστό των θετικών τεστ επί του συνόλου) έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 4% που οι ειδικοί πριν από μερικές ημέρες, το θεωρούσαν ως κόκκινη γραμμή. Tην Πέμπτη δε, αυτό το ποσοστό ξεπέρασε το 10%, ίσως και γιατί έγιναν λιγότερα τεστ την αργία της 28ης Οκτωβρίου. 


Κυβερνητική αντίδραση: Μη μου τους κύκλους τάραττε

 

Δεν περίμενε κανείς ότι μέσα στην εβδομάδα θα άλλαζε τη γενικότερη οπτική της σχετικά με την πανδημία. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ούτε και τώρα πάρθηκε μία απόφαση για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό. Όπως περιγράψαμε πιο πάνω, η κατάσταση θεωρείται από τους ειδικούς ως οριακή, ενώ καθημερινά υγειονομικοί τίθενται νοκ-άουτ γιατί τους “χτυπά” ο ιός. Μόνο στην Θεσσαλονίκη ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν νοσήσει έχει ξεπεράσει τους 100, πανελλαδικά είναι πολύ πιθανό το νούμερο να είναι 200.

Στον Άγιο Σάββα, ένα από τα τρία ογκολογικά νοσοκομεία της Αττικής, η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη. Την Πέμπτη μόνο ανιχνεύθηκαν θετικοί 15 υγειονομικοί και 4 ογκολογικοί ασθενείς με συνέπεια να κλείσουν δύο από τους κλινικές του νοσοκομείου. Στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης τα ίδια και χειρότερα. Αν δεν υπάρχει τώρα ενίσχυση, πότε, τέλος πάντων, θα υπάρξει; 

Η κυβέρνηση παρατηρεί. Παίρνει οριζόντια μέτρα ανά περιοχές. Και φυσικά αρέσκεται στο αγαπημένο της σπορ, στην επικοινωνία, όπως κατέδειξε και το κωμικό (αλλά στο βάθος ιδιαίτερα τραγικό) περιστατικό με δύο συμπολιτευόμενες ιστοσελίδες να δημοσιεύουν αυτούσιο το non paper του Στέλιου Πέτσα με το οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αξίωνε στοχοποίηση του Αλέξη Τσίπρα. Αλλά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να ασχοληθεί κανείς παραπάνω με τη φαιδρότητα μερίδας του Τύπου. Επτά νομοί της χώρας (μέχρι την Πέμπτη το βράδυ) είχαν μπει σε λοκ-ντάουν. Πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη, τη Ροδόπη, τη Λάρισα, τις Σέρρες, την Καστοριά, την Κοζάνη και τα Γιάννενα. Σχεδόν η μισή βόρεια Ελλάδα.

Είναι σίγουρο ότι στους επτά θα προστεθούν και άλλοι. Όπως είναι σίγουρο ότι πάνω στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και η λύση του γενικού λοκ-ντάουν (πανελλαδικά) το οποίο θα έχει ελαφρώς διαφορετικό χαρακτήρα από αυτό του Μαρτίου με την έννοια ότι αποκλείεται (τουλάχιστον με τα υπάρχοντα δεδομένα) να κλείσουν σχολεία και λιανεμπόριο. Τουτέστιν, ο κλήρος πέφτει κυρίως στην εστίαση η οποία έτσι και αλλιώς σε λίγες ημέρες θα κλείνει νωρίτερα. Αλλά το πλάνο προβλέπει να κλείσει εντελώς, αν και εφόσον η πανδημία δεν παρουσιάσει σημεία υποχώρησης. Η κυκλοφορία επίσης θα απαγορευτεί όχι μόνο μετά τα μεσάνυχτα αλλά αρκετά νωρίτερα. Η μετάβαση από νομό σε νομό θα υπαχθεί σε αυστηρούς περιορισμούς. 

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο έκανε λόγο για μέτρα που θα διαρκέσουν ένα μήνα. Η αποστροφή του λόγου του προκάλεσε απορίες σε ειδικούς και σε δημοσιογράφους, αφού από την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα η μόνιμη επωδός ήταν ότι τα μέτρα είναι δυναμικά και αλλάζουν με την παραμικρή διαφοροποίηση των δεδομένων. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι για τον επόμενο μήνα η κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη. 

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο αμύνεται, δεν "επιτίθεται". Δεν ενισχύει τα δρομολόγια των δημόσιων συγκοινωνιών στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν λαμβάνει μέριμνα για τα νοσοκομεία, δεν λύνει προβλήματα στα σχολεία (των οποίων η κατάσταση έχει μάλλον υποτιμηθεί αν και τα τμήματα και τα σχολικά συγκροτήματα που έχουν κλείσει μέχρι στιγμής είναι εκατοντάδες). Και το κυριότερο: Η κυβέρνησή του εξακολουθεί να μην αποφασίζει τη συνταγογράφηση των τεστ μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση (όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ) και η... κοινή λογική το ζητούν μετ' επιτάσεως. Και έτσι όσοι δεν έχουν να πληρώσουν, περιμένουν πότε (και αν) τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα φτάσουν στην περιοχή τους.


Οι επιστήμονες και ο...λύκος 


Έγινε πολύς λόγος για την επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση των Χαρδαλιά και Μαγιορκίνη. Τους τελευταίους μήνες ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων είχε αποφασίσει να απέχει από το προσκήνιο και οι πληροφορίες, που ουδέποτε διαψεύστηκαν, ανέφεραν ότι δεν συμφωνούσε με κομβικές επιλογές της κυβέρνησης όπως το άνοιγμα του τουρισμού, με τον τρόπο που έγινε. Με την τελευταία παρέμβασή του, ο Τσιόδρας απογοήτευσε. Προτίμησε την επίκληση στο συναίσθημα και στον πατριωτισμό των Ελλήνων από το να μιλήσει επιστημονικά και κατανοητά, όπως πολλές φορές έκανε στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
 

Εν συνεχεία την Πέμπτη, τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής είχαν μία τετράωρη τηλεδιάσκεψη στην οποία εισηγήθηκαν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός χθες. Τουλάχιστον αυτή είναι η επίσημη ενημέρωση. Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, παρατηρήθηκε σιγή... ασυρμάτου. Η πρωτοβουλία αφέθηκε εξ ολοκλήρου στον πρωθυπουργό.

Ειρήσθω εν παρόδω, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να δώσει στα κόμματα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιστημονικής επιτροπής. Ισχυρίζεται, με λίγα λόγια, ότι ακούει τους ειδικούς χωρίς όμως να είναι σε θέση να το αποδείξει και αυτό, όπως είναι εύλογο, δημιουργεί πολύ μεγάλα ερωτηματικά για το τι πραγματικά συμβαίνει όταν οι κάμερες και οι πόρτες κλείνουν. 

Ένα, πάντως, πράγμα δεν μπορεί να διαψεύσει το κυβερνητικό στρατόπεδο. Η Εκκλησία γράφει τα όποια μέτρα στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Θεία κοινωνία από το ίδιο κουτάλι, ιερείς χωρίς μάσκες, συνωστισμός στον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη αλλά και αλλού. Όμως, ο Νίκος Χαρδαλιάς διαπίστωσε ότι η Εκκλησία "βρίσκεται στην πρώτη γραμμή" στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορονοϊού! 

Και για να συμπληρωθεί αυτό το μάλλον ζοφερό σκηνικό, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο ουσιαστικά νομιμοποιεί την 10ωρη ημερήσια εργασία. Στην αναμπουμπούλα, έλεγαν παλιά, ο λύκος χαίρεται...

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet