Οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση του ΕΟΠΥΥ, με ορισμό διοικητή που θα έχει απόλυτες εκτελεστικές αρμοδιότητες, δείχνουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει το μοναδικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης και μοναδικό αγοραστή υπηρεσιών υγείας, «όχημα» για ΣΔΙΤ με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στην προσπάθεια να αποκτήσουν μερίδιο (αγοράς) από τον ενισχυμένο προϋπολογισμό του Οργανισμού που με τη νέα διοικητική διάρθρωση τον μετατρέπουν σε... ιδιότυπη ΔΕΚΟ, προκειμένου να μην έχουν εμπόδιο στις αποφάσεις τους, το ΔΣ του οργανισμού

 

Σύμφωνα με τον νέο νόμο 4737/2020, εκτελεστικές αρμοδιότητες (και μάλιστα απόλυτες!) θα έχει ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ (που διαθέτει πλέον όλες τις αρμοδιότητες του πρώην προέδρου και αντιπροέδρου), ενώ ο πρόεδρος, που με βάση την ως τώρα νομοθεσία προΐστατο του Οργανισμού και του ΔΣ, πλέον υποβιβάζεται σε απλό διοικητικό παράγοντα, αφού ούτε στο ΔΣ μετέχει με δικαίωμα ψήφου, ούτε έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες, παρά μόνο πειθαρχικές επί του προσωπικού, χωρίς όμως να μπορεί να λάβει αποφάσεις και να επιβάλει κυρώσεις εφόσον χρειαστεί, αφού δεν θα έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες (πρωτοφανές διοικητικό σχήμα για δημόσιο οργανισμό!). 

Αντίστοιχα διακοσμητικό ρόλο θα έχει και το ΔΣ του Οργανισμού που διατήρησε τον αριθμό των μελών του έχοντας και τους εκπροσώπους των φορέων όπως ο ΠΙΣ, η ΓΣΣΕ/ΑΔΕΔΥ/συνταξιούχοι, η ΓΕΣΕΒΕ/εργοδότες αλλά οι αρμοδιότητές του είναι απλά... επιτελικές! Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις θα λαμβάνονται και θα υπογράφονται από το διοικητή του ΕΟΠΥΥ.

 

Δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές

 

Οι αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση του ΕΟΠΥΥ «κυοφορήθηκαν» για πάνω από ένα χρόνο, αφού ούτε ο πρώην πρόεδρος που είχε διορισθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε παραιτηθεί, ούτε η νέα αντιπρόεδρος (στενή συνεργάτιδα του πρωθυπουργού και στέλεχος του ΓΛΚ) είχε τις θεσμικές αρμοδιότητες του αντιπροέδρου, παρά τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, με ευθύνη του υπουργού Υγείας που την διόρισε. 

Όσοι γνωρίζουν τον ΕΟΠΥΥ και την εσωτερική του λειτουργία αντιλαμβάνονται πως οι νέες αλλαγές που νομοθετήθηκαν έχουν σκοπό να διευκολύνουν τα σχέδια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, που εδώ και χρόνια ορέγονται μερίδιο από τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, μιας και τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια διαθέτουν μικρό μερίδιο αγοράς, περίπου 10%, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ένωσης Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών, στην περίοδο 2016-2019. 

Με το νέο διοικητικό σχήμα διευκολύνονται οι προθέσεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, να συνάψουν συνεργασία υπό μορφή ΣΔΙΤ με τον ΕΟΠΥΥ και στόχο να καρπωθούν μέρος της δημόσιας χρηματοδότησης του οργανισμού με ασφαλιστήρια συμβόλαια που θα συναφθούν για παροχή υπηρεσιών υγείας, διαφόρων τύπων, παρά το ότι ο ΕΟΠΥΥ βάσει του κανονισμού Παροχών, του γνωστού ΕΚΠΥ (ΦΕΚ 4898, Β' 1-11-18) αποζημιώνει υπηρεσίες υγείας, από δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μέχρι και δαπανηρές, πολύχρονες νοσηλείες στο εξωτερικό, με μηδενική συμμετοχή του ασθενή, κάτι που δεν καλύπτουν ως τώρα και δεν μπορούν να το κάνουν, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

 

Πρότυπο και για την επικουρική ασφάλιση

 

Αυτή η νέα πολιτική της κυβέρνησης θα αποτελεί δωράκι προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και φυσικά θα διευρύνει το μερίδιο αγοράς τους, ενισχύοντας οικονομικά έναν κλάδο με ομολογημένο χαμηλό μερίδιο αγοράς που, ωστόσο, εισπράττει αρκετά, με ελάχιστες ανταποδοτικές παροχές αλλά και τον κίνδυνο πτώχευσης που δεν καλύπτει, ασφαλιστικά, το κράτος. 

Ίσως αυτού του τύπου οι συμφωνίες αποτελέσουν πρότυπο για την εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών και στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης, με την απορρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που σχεδιάζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το σημαντικό όπως είναι πώς η δημόσια κάλυψη της περίθαλψης, κάθε είδους και για κάθε περίπτωση, κινδυνεύει να φορτωθεί στις τσέπες των ασφαλισμένων, μειώνοντας τις παροχές του ΕΟΠΥΥ και αναγκάζοντας τους πολίτες να πληρώνουν πρόσθετα αποζημιώσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος από την τσέπη τους. Όπως γίνεται σήμερα με τα τέστ κορονοϊού, που ο ΕΟΠΥΥ αρνείται πεισματικά να τα εντάξει στα συνταγογραφούμενα και να τα αποζημιώνει, όπως συμβαίνει με όλες τις παροχές υγείας, είτε πρόκειται για εξετάσεις, είτε πρόκειται για φάρμακα, είτε πρόκειται για νοσηλείες. 

Ηη Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου δεν καλύπτεται το τεστ κορονοϊού από το Ασφαλιστικό Σύστημα, αλλά και δημόσιοι οργανισμοί όπως έγινε με τα Νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, στέλνουν τα τεστ σε (συγκεκριμένα) ιδιωτικά εργαστήρια! 

Επειδή οι αλλαγές από την κυβέρνηση έρχονται «σαλαμοποιημένες» στο κοινοβούλιο, χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση από την Αριστερά και οργανωμένη αντίδραση αφού αναδεικνύονται έγκαιρα και δυναμικά οι πραγματικές προθέσεις της ΝΔ για αφαίρεση χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα και εκτροπή (bypass) των πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα με ταυτόχρονη, πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και των ασθενών πολιτών.

Τάκης Γεωργακόπουλος O Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet