Το διάγγελμα που περιμέναμε δεν ήρθε, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Ωστόσο, το επιχείρημα, που ακούμε εδώ και μήνες ουσιαστικής απραξίας  από τα κυβερνητικά χείλη, είναι ότι παντού στον κόσμο τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν.  Κι ότι είμαστε καλύτερα από  άλλους στην Ευρώπη. Τώρα, όμως, που ο αριθμός των κρουσμάτων  τείνει να γίνει πενταψήφιος, η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί: αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, ότι παντού τα ίδια συμβαίνουν και παντού η ίδια προοπτική διαγράφεται, που αφήνει εκτεθειμένες στις πανδημίες τις σύγχρονες κοινωνίες και ιδίως τους πιο αδύναμους μέσα σ’ αυτές.

Το έδαφος πάνω στο οποίο ευδοκιμούν είναι ο βιασμός της φύσης και οι συνέπειες μιας παγκοσμιοποίησης με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης των πάντων. Και η λογική που τις εξαπλώνει, είναι η λογική της αποφυγής κάθε δαπάνης που χρειάζεται για την εξασφάλιση  των βασικών κοινωνικών αγαθών. Είναι οι δαπάνες που κόβονται σε πρώτη ευκαιρία και τα αγαθά που υφίστανται τη μανία της ιδιωτικοποίησης.

Τα εθνικά συστήματα υποβαθμίζονται και εγκαταλείπονται στη φθορά, τα συστήματα κοινωνικής προστασίας συκοφαντούνται και υπονομεύονται σαν σπάταλα, κάθε χώρος όπου αναγκαστικά συναθροίζονται οι άνθρωποι, όπως οι χώροι εργασίας και τα μέσα μεταφοράς, αφήνονται χωρίς έλεγχο και ενίσχυση. Κι όταν η πανδημία χτυπάει, τότε μπαίνουν τα διλήμματα: υγεία ή οικονομία;  Δείτε τους ηγέτες της ΕΕ πώς  αδυνατούν να διανοηθούν ότι, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, χρειάζονται να γίνουν δημόσιες δαπάνες και για την οικονομία και για την υγεία, και να καταπολεμηθεί και στα δύο πεδία η ανισότητα.

Στο δικό μας μικρόκοσμο, τον ελληνικό, επαναπαυμένη η κυβέρνηση στα ικανοποιητικά αποτελέσματα της πρώτης καραντίνας, έμεινε αδρανής επί ένα εξάμηνο και αντιμετώπισε καθυστερημένα και με δισταγμό τα πρώτα απειλητικά δείγματα του δεύτερου κύματος και με αδιαφορία ή ανικανότητα τα οφθαλμοφανή αδύνατα σημεία, όπως η άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και ιδίως της πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά και τα μέσα μεταφοράς και οι χώροι εργασίας, από την άποψη της διασποράς. Στον ίδιο ρυθμό συνεχίζει και τώρα. Το μόνο πράγμα που προωθεί χωρίς δισταγμό, είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας και κάθε εργασιακού  δικαιώματος.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet