Ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη 5/11/2020, η 61η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο φέτος διεξάγεται μέσα στις ιδιόμορφες συνθήκες της πανδημίας του Covid-19.

Με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη στη γκρι ζώνη, με αποτέλεσμα να έχει κηρυχθεί γενική καραντίνα, ο μοναδικός τρόπος διεξαγωγής του Φεστιβάλ ήταν η ασφάλεια που προσφέρει το διαδίκτυο. Έτσι ενεργοποιήθηκε το τελευταίο από τα τρία εναλλακτικά σενάρια τα οποία είχαν σχεδιαστεί.

«Σινεμά με κάθε τρόπο», λοιπόν, όπως είναι και το μότο του κορονόπληκτου φεστιβάλ, με ανεξάρτητο σινεμά από όλο τον κόσμο, με την πρόσφατη ελληνική παραγωγή, με άκρως ενδιαφέροντα αφιερώματα, με ταινίες οι οποίες μας μεταφέρουν σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου.

 

Συνολικά φέτος θα δούμε 117 ταινίες μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.filmfestival.gr. Αν ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε τις ταινίες, αφού μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση online.filmfestival.gr. Μετά, πηγαίνετε στο επάνω δεξί μέρος της οθόνης και επιλέγοντας «create account», δημιουργείτε το δικό σας λογαριασμό, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (e-mail) και τον κωδικό που επιθυμείτε.

Ύστερα μπορείτε να πλοηγηθείτε στις ταινίες είτε μέσα από τις λίστες ανά τμήμα είτε αναζητώντας και επιλέγοντας την ταινία που σας ενδιαφέρει. Αφού την επιλέξετε, εμφανίζεται η τιμή του εισιτηρίου, που είναι 3 ευρώ, και εισάγετε τα στοιχεία της κάρτας σας προκειμένου να γίνει η πληρωμή. Θα λάβετε αμέσως επιβεβαίωση στο e-mail σας. Προσοχή: μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριό σας για όλες τις προβολές ανεξαρτήτως ημέρας, αλλά μπορείτε να δείτε κάθε ταινία μόνο την ημέρα ηλεκτρονικής προβολής της. Η δε ταινία είναι διαθέσιμη την ημέρα προβολής της από τις 10 το πρωί και για 24 ώρες. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε πως κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη για περιορισμένο αριθμό θεάσεων.

 

Χαιρετισμοί και ταινίες έναρξης και λήξης

 

Με ταινία έναρξης το συγκινητικό «Ταξίδι της φάλαινας» του Φιλιπ Γιούργεφ, ξεκίνησε, λοιπόν, το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όχι στο Ολύμπιον, όπως γίνεται κάθε χρόνο, αλλά μέσω διαδικτύου. Το ίδιο θα συμβεί και με την ταινία λήξης, την οποία θα δείτε πάλι διαδικτυακά και θα είναι το «Δεν θα ξαναχιονίσει» των Μαουγκοζάτα Σιμόφσκα και Μίχαου Ένγκλερτ, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου.

Αναφορικά με τη φετινή διοργάνωση, η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ, κ. Ελίζ Ζαλαντό, αναφέρει: «Από τον Φεβρουάριο του 2020 η δυστοπική καθημερινή μας ζωή μοιάζει να βρίσκεται στα χέρια ενός σεναριογράφου επιστημονικής φαντασίας. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου δεν αποτελεί εξαίρεση, όμως πρόκειται για ένα δυναμικό και ανθεκτικό θεσμό. Όπως κάναμε και τον Μάρτιο με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ό,τι και αν συμβεί, το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα γίνει. Το οφείλουμε στο κοινό, στους δημιουργούς, στη βιομηχανία του κινηματογράφου και στην ομάδα μας. Σινεμά με κάθε τρόπο, σινεμά οπουδήποτε για να φωτίσει τις μέρες και τις νύχτες μας».

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης, σημειώνει: «Παρουσιάζοντας την online εκδοχή του Φεστιβάλ αναζητούμε ταυτόχρονα νέα θεωρητικά εργαλεία ερμηνείας του κινηματογράφου και των τεχνών αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας που μας περιβάλλει. Οργανώνουμε εικαστικές δράσεις στο δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης και σχεδιάζουμε εναλλακτικές λύσεις για καθεμιά από τις επόμενες κινήσεις του Φεστιβάλ μας. Το σινεμά με κάθε τρόπο είναι φέτος ένας τρόπος αγάπης και κατανόησης, ένας τρόπος να θέσουμε και εμείς μερικούς κανόνες πάνω από τους κανόνες που μας επιβάλλει ο νέος κορονοϊός, ένας τρόπος αντίδρασης στον αντεστραμμένο κόσμο που μπήκαμε».

 

Στο δρόμο για το Χρυσό Αλέξανδρο

 

Πυρήνας του φεστιβάλ, γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις και αφιερώματα, αποτελεί το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, το οποίο περιλαμβάνει 12 ταινίες.

Το πρίσμα μέσα από το οποίο προσεγγίζονται οι ταινίες αυτές είναι η «Οικειότητα, Μια σύγχρονη τυραννία», εμπνευσμένη από το βιβλίο του αμερικανού κοινωνιολόγου Ρίτσαρντ Σένετ, «Η τυραννία της οικειότητας».

Οι ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού οι οποίες και θα διεκδικήσουν το Χρυσό Αλέξανδρο και τα υπόλοιπα βραβεία, είναι:

- «Μετά την αγάπη», Αλίν Καν, Ηνωμένο Βασίλειο

- «Μήλα», Χρήστος Νίκου, Ελλάδα-Πολωνία-Σλοβενία

- «Digger», Τζώρτζης Γρηγοράκης, Ελλάδα-Γαλλία

- «Γάζα, αγάπη μου», Ταρζάν και Αράμπ Νάσερ, Γαλλία-Γερμανία-Πορτογαλία-Παλαιστίνη-Κατάρ

- «Φαντάσματα στην πόλη», Αζρά Ντενίζ Οκιάι, Τουρκία-Γαλλία-Κατάρ

- «Χαρακτηριστικά γνωρίσματα», Φερνάντα Βαλάντεζ, Μεξικό-Ισπανία

- «Καλά Αζάρ», Τζάνις Ραφαηλίδου, Ολλανδία-Ελλάδα

- «Η καρδιά μου δεν χτυπά ώσπου να της το ζητήσεις», Τζόναθαν Κουάρτας, ΗΠΑ

- «Η νύχτα των βασιλιάδων», Φιλίπ Λακότ, Καλία-Ακτή Ελεφαντόδοντος-Καναδάς-Σενεγάλη

- «Προετοιμασίες για να είμαστε μαζί, άγνωστο για πόσο», Λίλι Χόρβατ, Ουγγαρία

- «Σόρτα», Άντερς Όλχολμ και Φρέντερικ Λούις Χβίιντ, Δανία

- «Σπέρνε τον άνεμο», Ντανίλο Καπούτο, Ιταλία-Γαλλία-Ελλάδα.

Στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένο φέτος, και για το οποίο μιλήσαμε αναλυτικά στο προηγούμενο φύλο, θα προβληθούν 15 ταινίες σε πρώτη προβολή, 3 ταινίες οι οποίες ήδη έχουν κάνει πρεμιέρα, δύο κλασικές ταινίες στο πλαίσιο των καθολικά προσβάσιμων προβολών και οι βραβευμένες ταινίες από το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

 

Τα υπόλοιπα προγράμματα

 

Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors, προβάλλονται 10 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές: «Daniel ’16» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, «All the Pretty Little Horses» του Μιχάλη Κωνσταντάτου και «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη. Στο τμήμα αυτό συμμετέχουν νέοι δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, της μεγάλης «γειτονιάς μας».

Έχουμε επίσης τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες» με ταινίες πρωτοποριακές οι οποίες προκαλούν το ενδιαφέρον του σινεφίλ κοινού, καθώς και την ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες-Another Take», τις «Ματιές στα Βαλκάνια», με επιλεγμένες ταινίες από τις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες, «Ειδικές προβολές», με αγαπημένες ταινίες, το πρόγραμμα «Film Forward» με ταινίες που τις χαρακτηρίζει μια ριζοσπαστική προσέγγιση καθώς και ταινίες στη ζώνη «’Round Midnaght».

Φέτος υπάρχουν τα εξής αφιερώματα:

«Προφητείες από έναν άλλο κόσμο: Sci-fi και Cli-fi (1950-1990)», με τις πιο καλτ, αστείες, συναρπαστικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

«Αφιέρωμα στην Άνια Μπρέιν», μέσα από το οποίο γνωρίζουμε το έργο της πρωτοπόρου του φεμινιστικού κινηματογράφου νορβηγίδας δημιουργού, Άνια Μπρέιν.

«Αφιέρωμα στην Βέρα Χιτίλοβα», την ανατρεπτική εκπρόσωπο του τσέχικου νέου κύματος.

Αυτά για το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο «τρέχει» διαδικτυακά την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές.

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet