Δύο νεκρά παιδιά, τουλάχιστον 1.000 σπίτια με κίτρινη σήμανση, δεκάδες σχολεία ακατάλληλα για λειτουργία, ζημιές σε 5 κτίρια του πανεπιστημίου, καταστροφές στο οδικό δίκτυο και πλημμυρισμένες επιχειρήσεις από το τσουνάμι άφησε πίσω του ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ στην Σάμο.

Οι περισσότερες καταστροφές εντοπίζονται στο Βαθύ, τη Χώρα και το Καρλόβασι και αφορούν περισσότερο παλιά κτίρια, καθώς «ευτυχώς ο δομημένος ιστός που είναι σύγχρονος δεν έχει υποστεί βλάβες, κι αυτό οφείλεται στον αντισεισμικό κανονισμό. Βέβαια έχουμε καταστροφές στο οδικό δίκτυο, σε υποδομές και σε κατασκευές, οι οποίες όμως είναι ελέγξιμες. Συνολικά οι επιπτώσεις που είχαμε στη Σάμο δεν ήταν σε καμία περίπτωση οι επιπτώσεις που είχαμε στο χώρο της Τουρκίας», επισημαίνει στην «Εποχή» ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η διαφορά αυτή στην έκταση των καταστροφών, όπως εξηγεί ο ίδιος, οφείλεται σε ένα σύνολο λόγων που αφορούν τα φυσικά χαρακτηριστικά του σεισμού, τη γεωμετρία του ρήγματος, τα σεισμικά κύματα, όπως βέβαια και στη στατικότητα των κατασκευών.

 

Στεγαστικό πρόβλημα

 

Από κει και πέρα, βέβαια, τα προβλήματα στο νησί συνεχίζουν να είναι μεγάλα. «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βρεθεί άστεγοι και μένουν σε σκηνές που έχουν δοθεί από το στρατό και την Ύπατη Αρμοστεία, ενώ την Τετάρτη, το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε και την παροχή κάποιων κοντέινερ. Αρκετοί επίσης φιλοξενούνται σε συγγενείς ή μένουν στα αυτοκίνητά τους.  Προφανώς, δεν γίνεται να ζήσουν έτσι μες στον χειμώνα, θα πρέπει να βρεθεί μια πιο μεσοπρόθεσμη λύση, πχ να ενοικιασθούν ξενοδοχεία. Δυστυχώς, όμως, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα, καθώς τα σπίτια προς ενοικίαση στο νησί είναι λίγα», τονίζει ο Νίκος Ζάχαρης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της κίνησης «Η Σάμος αλλάΖΕΙ».

Η κοινωνική υποστήριξη που πρέπει να δοθεί στους κατοίκους περιλαμβάνει επίσης και πιο άμεσα κομμάτια, όπως είναι η σίτισή τους. Σημειώνεται πως την Τρίτη το νησί είχε επισκεφθεί για αυτό το λόγο η αλληλέγγυα κουζίνα «ο Άλλος Άνθρωπος», με τη δημοτική αρχή, λόγω ιδεοληψιών, να τους διώχνει ουσιαστικά, σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο.

Στις άμεσες κινήσεις των κρατικών αρχών για την αποκατάσταση των πληγών θα πρέπει να είναι ακόμα η γρήγορη επισκευή των σχολείων, όπως και η λήψη απόφασης για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια του νησιού και αυτά που έχουν χαρακτηρισθεί ως ακατάλληλα, καθώς «ασκείται πίεση στους δήμους για γρήγορη άρση ακαταλληλότητας, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα ώστε να επισκευασθούν άμεσα. Θα πρέπει να δοθούν, λοιπόν, οι απαραίτητοι πόροι, γιατί ο θάνατος των 2 παιδιών μάς έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο τι κινδύνους εγκυμονούν», συμπληρώνει ο Νίκος Ζάχαρης.

«Η πρώτη άμεση παρέμβαση που πρέπει να γίνει, είναι η επισκευή των υποδομών, με τους αντισεισμικούς όρους που πρέπει, προκειμένου να αποκατασταθούν οι βασικές λειτουργίες στο νησί. Δεύτερον, θα πρέπει να κατεδαφίσουμε όλα τα ετοιμόρροπα κτίρια και αυτά που έχουν σημαντικό πρόβλημα για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της κατάρρευσης», επισημαίνει με τη σειρά του ο Ευθύμης Λέκκας. 

Προς το παρόν, από πλευράς κυβέρνησης, δια μέσω του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη που επισκέφθηκε το νησί, έχει ανακοινωθεί γενικόλογα η γρήγορη εκταμίευση των προβλεπόμενων αποζημιώσεων. «Τα μέτρα, όμως, θα πρέπει να εξειδικευτούν και να καταρτιστεί ένα κεντρικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Σάμο, με σημαντική χρηματοδότηση. Μην ξεχνάμε ότι το νησί ήδη αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα λόγω της μείωσης του τουρισμού από τον κορονοϊό, τη διαχείριση του προσφυγικού και τώρα προστίθενται οι καταστροφές του σεισμού, οι οποίες φοβόμαστε ότι θα μεγαλώσουν από ένα επικείμενο μεγάλο μετασεισμό που μας έχουν πει να περιμένουμε», υπενθυμίζει ο Νίκος Ζάχαρης.

 

Ζητείται και πάλι η Πολιτική Προστασία

 

Ταυτόχρονα, βέβαια ζητούμενο παραμένει και η πρόληψη των καταστροφών από φυσικά φαινόμενα. «Τα λόγια του πρωθυπουργού προφανώς θα εξέφραζαν συμπόνοια, αλλά είναι υποκριτικά αν δεν υποστηριχθούν με πραγματικές πολιτικές. Σημασία δεν έχουν μόνο οι αποζημιώσεις, αλλά να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές. Να επουλώσουμε τις πληγές, αλλά και να βάλουμε κάτω ένα σχέδιο θωράκισης της χώρας από τους σεισμούς, και ιδίως των νησιών του Αιγαίου που βρίσκονται πάνω σε ισχυρά ρήγματα. Να μην το ξεχάσουμε αυτό αύριο, επειδή δεν θα είναι επίκαιρο», τονίζει ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης, επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών Βορείου Αιγαίου.

Ο σεισμός μπορεί να μην έχει τις ίδιες δυνατότητες ανθρώπινης παρέμβασης  την ώρα που εκτυλίσσεται ως φαινόμενο, όπως συμβαίνει με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, αλλά και πάλι μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα, κάτι που δυστυχώς δεν προβλέπεται στο νόμο Πολιτικής Προστασίας που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, σημειώνει ο ίδιος.

Στα νησιά του Β. Αιγαίου υπάρχουν πολλές «μικρές», αλλά απαραίτητες κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για τη μείωση των καταστροφών από τους σεισμούς, αλλά που παρουσιάζουν αναίτια μεγάλη καθυστέρηση. «Για παράδειγμα στη Λέσβο υπάρχουν ακόμα βράχια ετοιμόρροπα. Αντίστοιχο ζήτημα υπάρχει και στην Χίο. Παράλληλα, εδώ και χρόνια περιμένει στα συρτάρια της περιφέρειας η δράση ελέγχου από το Τεχνικό Επιμελητήριο για την καταλληλότητα των δημόσιων κτιρίων», περιγράφει ο Γιάννης Σπιλάνης.

Προκειμένου βέβαια να γίνουν οι απαραίτητες δράσεις, θα πρέπει να δοθούν και οι απαραίτητοι πόροι και προσωπικό και στους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες περιφέρειες απασχολούν ένα μόνο άτομο στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. 

Παράλληλα, όμως, αποτελεί και ζήτημα οργάνωσης η καλύτερη δράση της Πολιτικής Προστασίας. «Οι περιφέρειες, ιδίως όσον αφορά τα νησιά, στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας θα πρέπει να έχουν επιτελικό ρόλο και οι δήμοι εκτελεστικό. Ο σχεδιασμός, δηλαδή, να γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας, με τη συμμετοχή προφανώς και των δήμων, αλλά επειδή αυτοί είναι που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη και στην εξέλιξη του κάθε γεγονότος, θα πρέπει να είναι κι αυτοί που θα προστρέχουν άμεσα όταν θα συμβαίνει κάτι. Δεν μπορεί το επιχειρησιακό προσωπικό να υπάγεται στις περιφέρειες και να πρέπει να σταλεί από μακριά στο κάθε μέρος, σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για τα νησιά», καταλήγει ο ίδιος.

 

Φωτιά στο ΚΥΤ της Σάμου

 

Πυρκαγιά ξέσπασε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου τα ξημερώματα της Δευτέρας, κάτω από άγνωστες αιτίες, με αποτέλεσμα να καεί ένα μέρος των σκηνών και να κινδυνεύσει η ζωή των προσφύγων που διέμεναν εκεί.

Για την καταστροφή δεν έχει ληφθεί, προς το παρόν, κάποιο ειδικό μέτρο, αφήνοντας απλά τους ανθρώπους να βρουν και να «στεγαστούν» από μόνοι τους σε άλλες εγκαταλελειμμένες σκηνές και παραπήγματα που υπάρχουν στο ΚΥΤ. Η αδιαφορία, άλλωστε, για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά αποτελεί πάγια πολιτική του υπουργείου, σύμφωνα με τον Γιάννη Σπιλάνη, «ώστε να καλλιεργηθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός και να δεχθεί η τοπική κοινωνία τα κλειστά κέντρα».

Για το λόγο αυτό κωλυσιεργεί σκοπίμως και την ολοκλήρωση του νέου ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού, χωρητικότητας 1.200 θέσεων, που είχε συμφωνηθεί και ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνει ο Νίκος Ζάχαρης. «Ο υπουργός και η κυβέρνηση επίτηδες δεν προχωρούν το έργο, προκειμένου να πιεστεί η τοπική κοινωνία και να δεχτεί αντ’ αυτού τη δημιουργία του κλειστού υπερκέντρου των 5.000 θέσεων, που έχουν ήδη δημοπρατήσει».

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet