Ο αγώνας των γυναικών στην Πολωνία, αλλά και πολλών ανδρών που αντιλαμβάνονται ότι ο αγώνας για την καταπάτηση των δικαιωμάτων είναι κοινός, τρόμαξε την ακροδεξιά κυβέρνηση του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης και την έκανε να οπισθοχωρήσει.
Η περίφημη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ουσιαστικά περιόριζε ακόμη περισσότερο τον ήδη σχεδόν απαγορευτικό νόμο για τις εκτρώσεις, προκάλεσε εβδομάδες διαδηλώσεων και σθεναρής αντίστασης των γυναικών και όλου του προοδευτικού κομματιού της κοινωνίας, καθώς και εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο.
Ο επικεφαλής του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, προσπάθησε να αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις στην πλημμύρα των αντιδράσεων σε όλη τη χώρα, απειλώντας και ζητώντας την υπεράσπιση των εκκλησιών με κάθε μέσο, λόγω της παρουσίας ακτιβιστριών μέσα στους ναούς κατά τη διάρκεια της λειτουργίας με συνθήματα και μοίρασμα φυλλαδίων.
Διακόσιοι στρατηγοί εν αποστρατεία υπέγραψαν μια επιστολή προς την κυβέρνηση κατά της πρότασης του Κατσίνσκι, ζητώντας από τους κυβερνώντες να σεβαστούν τη βούληση της πλειονότητας της κοινωνίας και υπογραμμίζοντας ότι οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες δεν είναι εχθροί των διαδηλωτών. Αυτό αποδεικνύεται και από φωτογραφίες που δείχνουν στρατιωτικούς και αστυνομικούς να ενώνονται με το πλήθος.
Υπήρξαν, όμως, επιθέσεις ακροδεξιών και παραστρατιωτικών ομάδων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, χωρίς να καταφέρουν να τις διαλύσουν.
Παρόλο που το 54% των Πολωνών υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες, το κυβερνών κόμμα προσπάθησε να τις δαιμονοποιήσει, λέγοντας ότι οι διαδηλωτές δεν έχουν συγκεκριμένους στόχους, αλλά είναι βάνδαλοι που ανήκουν σε «βίαιες αριστερίστικες ομάδες».
Εξέγερση της πολωνικής κοινωνίας
Την ερχόμενη Τετάρτη θα δικαστούν τρεις ακτιβίστριες με την κατηγορία της προσβολής του θρησκευτικού αισθήματος επειδή κόλλησαν μια αφίσα με την εικόνα της Παναγίας που είχε για φωτοστέφανο το ουράνιο τόξο.
Η επανάσταση των γυναικών έχει μετατραπεί πλέον σε εξέγερση της πολωνικής κοινωνίας ενάντια στις πεπαλαιωμένες αντιλήψεις μιας χώρας στην οποία μέχρι σήμερα κυριαρχούσε ο ασφυκτικός έλεγχος της καθολικής εκκλησίας και μιας αυταρχικής κυβέρνησης, που θεωρούσε ότι ήταν ελεύθερη να αυθαιρετεί και να ποδηγετεί ακόμη και τη δικαιοσύνη.
Όμως, η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει βυθιστεί στα τάρταρα πλέον, αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το 71,5% των Πολωνών έχει τη γνώμη ότι ο Κατσίνσκι πρέπει να παραιτηθεί, εκ των οποίων το 38% είναι δικοί του ψηφοφόροι.
Επίσης, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, ο συνασπισμός με επικεφαλής το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης μπορεί να υπολογίζει στο 26% των ψήφων, 10 μονάδες κάτω από τις αρχές του μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014.
Μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση 150.000 ανθρώπων, το Σάββατο 31/10, στη Βαρσοβία, αλλά και χιλιάδων άλλων πολιτών σε άλλες πόλεις, παρά τις απαγορεύσεις λόγω πανδημίας, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι κάλεσε τους διαδηλωτές σε διάλογο, ενώ ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, πρότεινε την αλλαγή του νόμου, ούτως ώστε να επιτρέπει την έκτρωση σε περίπτωση δυσπλασίας του εμβρύου, πλην της περίπτωσης του συνδρόμου Down. «Αποφάσισα», είπε ο Ντούντα, «να παρουσιάσω ένα νομοσχέδιο που να αποδίδει στις γυναίκες της Πολωνίας τη δυνατότητα να διακόψουν εκουσίως την εγκυμοσύνη τους στην περίπτωση κατά την οποία οι προγεννητικές εξετάσεις ή άλλες ιατρικές προϋποθέσεις καταδεικνύουν με μεγάλη πιθανότητα ότι το έμβρυο θα γεννηθεί νεκρό ή βεβαρυμμένο με μια ανίατη ασθένεια ή με μια δυσπλασία που θα το οδηγήσει άμεσα και αναπόφευκτα στον θάνατο».
Οι διεκδικήσεις διευρύνονται
Το κίνημα απέρριψε την πρόταση, όπως ήταν επόμενο..
Προς το παρόν, ο νόμος «παγώνει» και δεν εφαρμόζεται, όμως οι διεκδικήσεις διευρύνονται και, σύμφωνα με την ακτιβίστρια Μάρτα Λέμπαρτ από το κίνημα Ogólnopolski Strajk Kobiet (OSK)-Απεργία των Γυναικών- που στηρίζει τις διαμαρτυρίες, το κίνημα ζητά την επαναφορά της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων, αλλαγές στη χρηματοδότηση της υγείας, οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία, κοινωνική στήριξη των ΑμεΑ, πλήρη αναπαραγωγικά δικαιώματα για τις γυναίκες (πρόσβαση στη νόμιμη έκτρωση, αντισυλληπτικά, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση), ανθρώπινα δικαιώματα, σεβασμό των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, και, τέλος, την παραίτηση της κυβέρνησης.
Το πλήθος που πλημμύρισε τους δρόμους και τις πλατείες σε κάθε γωνιά της Πολωνίας αποτελείται κυρίως από τη νέα γενιά που αντιτίθεται στην επιρροή της καθολικής Εκκλησίας πάνω στους θεσμούς, στην παιδεία και στην κουλτούρα της Πολωνίας και έχει τις δικές της διεκδικήσεις, χωρίς δεσμούς με το παρελθόν και χωρίς ιδιαίτερη σύνδεση με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα.
Το δυναμικό αυτό κίνημα φαίνεται ότι δεν σκοπεύει να υποχωρήσει, αλλά, αντίθετα, θα βαθαίνει την πολιτικοποίησή του και θα συμπεριλαμβάνει όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Η διαμαρτυρία των γυναικών για το δικαίωμα ελέγχου του σώματός τους έφερε μαζί της την ωρίμανση των αιτημάτων για δημοκρατία και ελευθερία, μια αληθινή επανάσταση που δεν είναι δυνατό να σταματήσει.
Πριν από λίγες μέρες ο Κατσίνσκι ισχυρίστηκε σε ένα βίντεο ότι «αυτές οι επιθέσεις έχουν στόχο την καταστροφή της Πολωνίας, το τέλος του πολωνικού έθνους όπως το γνωρίζουμε». Λοιπόν, για μια φορά ο Κατσίνσκι είχε δίκιο.
Με την επανάσταση των γυναικών μάλλον πλησιάζει στ’ αλήθεια το τέλος του πολωνικού έθνους με τη μορφή που του είχαν δώσει ο Κατσίνσκι και οι όμοιοί του, η καθολική Εκκλησία και το συντηρητικότερο κομμάτι της κοινωνίας.
Η κόκκινη αστραπή έπεσε πάνω στα κεφάλια τους.