H Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020, θα μείνει στην ιστορία τόσο των ΗΠΑ όσο του πλανήτη μας. Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές των ΗΠΑ ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Οι εκλογές αυτές, που έγιναν την μέρα της πιο θανατερής επίθεσης του COVID-19, χαρακτηρίστηκαν από πόλωση και πάθος.
Την ώρα που γράφονται αυτές γραμμές οι προεδρικές εκλογές δεν έχουν κριθεί. O υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Τζο Μπάιντεν, προηγείται έχοντας εξασφαλίσει 253 εκλέκτορες και ο σημερινός πρόεδρος και υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού, Ντόναλντ Τραμπ, 214. Πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκλεγεί όποιος συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες. Οι πολιτείες Αριζόνα, Νεβάδα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια και Αλάσκα δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τελικά αποτελέσματα και σε κάποιες από αυτές η καταμέτρηση θα συνεχιστεί. Πρέπει να τονίσουμε ότι το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων είναι αντιδημοκρατικός θεσμός. Δίνει σε πολιτείες, όπου κανείς από τους δυο υποψήφιους δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία, πολύ μεγάλη δυνατότητα να εκλέγουν Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο και έδειξε ότι το 61% του κοινού των ΗΠΑ θέλει να καταργηθεί το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων και την αντικατάστασή του με άμεση λαϊκή ψηφοφορία.
Εκλογές στην Γερουσία στην Γεωργία
Καθώς οι αξιωματούχοι της Γεωργίας συνεχίζουν να καταμετρούν τις προεδρικές ψήφους, τα μάτια πέφτουν στην πολιτεία και για έναν άλλο λόγο: δύο μάχες για την Γερουσία εξακολουθούν να είναι στον αέρα - και οι δύο θα μπορούσαν να τραβήξουν έως το 2021. Οι εκλογικοί κανόνες στην Γεωργία επιβάλλουν εκλογές μεταξύ των δύο πρώτων στις 3 Νοεμβρίου εάν κανένας υποψήφιος δεν λάβει το 50% των ψήφων. Ένας ειδικός εκλογικός αγώνας για μία από τις έδρες της Γερουσίας των ΗΠΑ φαίνεται ότι θα καταλήξει σε μια επαναληπτική περίοδο τον Ιανουάριο μεταξύ του Δημοκρατικού Ραφαήλ Γουόρνοκ και του Ρεπουμπλικάνου Κέλι Λόφλερ που κατέχει την έδρα. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στη δεύτερη κούρσα της Γερουσίας, όπου ο Ρεπουμπλικανός Ντέιβιντ Πέρντου που κατέχει την έδρα βρίσκεται επί του παρόντος μπροστά από τον Δημοκρατικό Τζον Οσόφ, αλλά οι ψήφοι εξακολουθούν να καταμετρώνται σε περιοχές με δημοκρατική παράδοση. Εάν ο Πέρντου δεν μπορεί να διατηρήσει το 50% των ψήφων, θα υπάρξει μια επαναληπτική διαδικασία. Οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να κερδίσουν την πλειοψηφία στην Γερουσία. Πρέπει να αλλάξουν χέρια τρεις έδρες για να το κάνουν και μέχρι στιγμής έχουν κερδίσει μόνο μία.
Βουλή των Αντιπρόσωπων
Στη Βουλή των Αντιπρόσωπων τα πράγματα είναι καλύτερα μολονότι οι Δημοκρατικοί έχασαν έδαφος. Οι Δημοκρατικοί κατέχουν πια 208 έδρες (-5) και οι Ρεπουμπλικανικοί 190 (-6). Σε αυτό το νομοθετικό σώμα εκλέχτηκαν μέλη της κινηματικής αριστερής τάσης του Δημοκρατικού κόμματος.
Δημοψηφίσματα
Οι ψηφοφόροι αποφάσισαν για περισσότερα θέματα από το ποιος θα καταλάβει τον Λευκό Οίκο. Οι πολιτείες έθεσαν πολλά διαφορετικά ζητήματα στις εκλογές αυτές, όπως εάν θα νομιμοποιήσουν τη μαριχουάνα, θα περιορίσουν την πρόσβαση σε άμβλωση, να μεταρρυθμίσουν τις εκλογικές διατάξεις κλπ. Σε Αριζόνα, Νιου Τζέρσεϋ, Νότια Ντακότα αποφάσισαν να νομιμοποιήσουν τη μαριχουάνα για ιατρικούς και ψυχαγωγικός λογούς.
Κριτικές
Ο Πολ Μέισον τονίζει τρία σημεία.1 Το πρώτο είναι ότι, δίνοντας τρισεκατομμύρια δολάρια ως δημοσιονομικά κίνητρα, ενισχύοντας τα πορτοφόλια των αμερικανών μεσαίας τάξης μέσω ποσοτικής χαλάρωσης, και στιγματίζοντας τους μαύρους και την αριστερά, ο Τραμπ ενεργοποίησε τη βάση υποστήριξής του. Ακόμα κι αν χάσει, θα έχει πάρει περισσότερες ψήφους από το 2016. Σε μια κουλτούρα γεμάτη νεοφιλελεύθερά παραμύθια- ότι η ασθένεια είναι ένα σημάδι αδυναμίας, ότι η ευημερία έρχεται όταν όλοι κοιτάζουν αδιάκοπα τον εαυτό τους - αφήνοντας περισσότερους από 233.000 ανθρώπους να πεθάνουν από το Covid-19,δεν πρόκειται ποτέ να σπάσει ο δεσμός μεταξύ των λευκών ρατσιστών ψηφοφόρων και του πρόεδρού τους.
Το δεύτερο είναι ότι το Δημοκρατικό κατεστημένο δεν έχει στρατηγική: για αυτές τις εκλογές, για την κυβέρνηση, για τις επόμενες εκλογές ή για τον υπόλοιπο 21ο αιώνα. Αντιμέτωπο με μια ολιγαρχική κλίκα έτοιμη να αναπτύξει αφηγήματα κατευθείαν από το ακροδεξιό τυφλοσούρτη, το προοδευτικό ήμισυ της πολιτικής των ΗΠΑ δεν έχει καν μια στρατηγική λειτουργία για να ταιριάξει με τους παίκτες. Δεν υπάρχει κανείς στην προοδευτική πτέρυγα του οποίου δουλειά είναι να σχεδιάσει μια διαδρομή προς την εξουσία υπό τις δεδομένες συνθήκες, και ακόμη και αν υπήρχαν, δεν υπάρχουν μοχλοί για να τραβήξουν. Με τη διεξαγωγή πολέμου ενάντια στους ανθρώπους της βάσης- εναντίον των Μπέρνι Σάντερς και Ελίζαμπεθ Γουόρεν, των οποίων οι ομάδες εκστρατείας, η εμπειρογνωμοσύνη και οι ακτιβιστές απομακρύνθηκαν από την εκστρατεία του Μπάιντεν - η Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή κατάντησε μια μηχανή διαχείρισης ψήφων. Και ακόμη και αυτή δεν λειτούργησε.
Το τρίτο συμπέρασμα είναι σημαντικό για το μέλλον. Ο Τραμπ προσέλκυσε μεγάλους αριθμούς Ισπανόφωνων, παρά την πολιτική του να κλειδώνει τα παιδιά τους σε κλουβιά και να επιτίθεται στο πρόγραμμα Dreamer. Υπήρξε ακόμη και μια μετατόπιση στον Τραμπ μεταξύ των μαύρων εκλογέων. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος το 2024 είναι βέβαιο ότι θα είναι κάποιος που θα επιλέξει να συγχωνεύσει τη λευκή βάση (ιδίως αυτούς της «λευκής υπεροχής) με τα αναδυόμενα δημογραφικά κοινωνικά συντηρητικά άτομα.
Σημείωση
1. « Even if Joe Biden wins, the Democrats’ weaknesses have been mercilessly exposed», 4-11-2020. https://www.newstatesman.com/world/2020/11/even-if-joe-biden-wins-democrats-weaknesses-have-been-mercilessly-exposed
***
Μετρήστε τις καταραμένες ψήφους
Του Τζόνα Φούρμαν
Όλοι έχουν ένα σχέδιο, μέχρι να φάμε τα μούτρα μας. Όπως φάνηκε και κατά τη Νύχτα των Εκλογών όσοι από εμάς αφιερωθήκαμε στον αγώνα για να χάσει ο Τραμπ, νιώσαμε να μας τραβά από το λαιμό ο γάντζος της ακροδεξιάς. Τα συστημικά ΜΜΕ μας κουνούσαν χάρτες βαμμένους κόκκινους και έκαναν λόγο για Δημοκράτες που χρειάζονται «από κάτι να κρατηθούν». Κάποιοι από την Αριστερά έσπευσαν να τονίσουν την αποτυχία του κόμματος και την οπισθοχώρηση στην ατζέντα.
Να σκεφτούμε όμως το ενδεχόμενο αυτό να είναι το σχέδιο, να φάμε τα μούτρα μας; Εδώ και βδομάδες ξέρουμε για το σχέδιο του «κόκκινου αντιπερισπασμού», που στρέφεται εναντίον των επιστολικών ψήφων, που στάλθηκαν σε πολλές πολιτείες και θα προσμετρηθούν ή και θα παραληφθούν ακόμα, μετά τα μεσάνυχτα της Νύχτας των Εκλογών. Τα σωματεία οργανώθηκαν για αυτή την περίπτωση, προγραμματίστηκαν μαζικές κινητοποιήσεις και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα προσέφυγε στα δικαστήρια, προσμένοντας σε καθυστέρηση της καταμέτρησης. Ο Τραμπ ξεκάθαρα έδωσε διαταγή στο Ανώτατο Δικαστήριο να σταματήσει την καταμέτρηση.
Το σημείο κλειδί σε αυτό το σχέδιο είναι ότι στηρίζεται στη συγκαταβατικότητα του κόσμου. Εδώ και εβδομάδες φωνάζαμε ότι δεν θα κάνουμε τη χάρη στον Τραμπ και το κόμμα του, πως δεν θα χαρίσουμε τα αποτελέσματα στους Ρεπουμπλικάνους (…)
Το ζήτημα τώρα είναι να καταμετρηθεί κάθε ψήφος. Ναι, να καταργήσουμε το Κολέγιο Εκλεκτόρων. Ναι να κατηγορήσουμε το Δημοκρατικό κόμμα για αδράνεια και οπισθοχώρηση. Ναι να αγωνιστούμε ενάντια στη συστημική, ρατσιστική καταπίεση της ψήφου. Ωστόσο, το σχέδιό μας δεν εξαρτάται από αυτά. Απλά καταμετρήστε τις ψήφους.
Εάν αποδεχθούμε κυριολεκτικά, θεωρητικά ή παθητικά το σχέδιο του Τραμπ, τότε δεν θα χρειάζεται να επιχειρήσει ένα πραξικόπημα, θα του έχουμε επιτρέψει να το κάνει. Ο Τραμπ έχασε την πλειονότητα των ψήφων και όταν αυτές καταμετρηθούν θα φανεί ότι έχει χάσει το Κολέγιο Εκλεκτόρων. Μόνη μας μέριμνα είναι τα ψηφοδέλτια να καταμετρηθούν, και ο αγώνας μας ξεκινάει την επόμενη μέρα.
Ο Τζόνα Φούρμαν ήταν στο οργανωτικό του εργατικού τμήματος της καμπάνιας του Μπέρνι Σάντερς. Αναδημοσίευση από το jacobinmag.com.