Ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία το 2022, η προοπτική της ενότητας των κινημάτων της αριστεράς και της οικολογίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μπάμπη Κοβάνη σε προηγούμενο φύλλο της «Εποχής». Αυτή η αναζήτηση – συζήτηση μπολιάζει τις εξελίξεις και στο οικολογικό κίνημα της Ελλάδας σε όλες του τις εκφάνσεις.

Είναι γεγονός ότι, ήδη από το 1989, το εν Ελλάδι οικολογικό κίνημα παρουσιάζει μια έντονη κινητικότητα σε μια προσπάθεια να συγκροτηθεί πολιτικά, να επηρεάσει το πολιτικό σύστημα και τον πολιτικό λόγο, καθώς και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε σχέση με το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για ένα νέο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης.

Η πορεία του κινήματος είναι μεν ενδιαφέρουσα, ωστόσο δεν υπήρξε ποτέ σταθερή και γραμμικά ανοδική. Η προσαρμογή του στην κοινωνία και τα ελληνικά πολιτικά πράγματα πέρασε από την εκλογή εκπροσώπων του στο Κοινοβούλιο, την Ευρωβουλή, τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Κεντρικά πολιτικά πρόσωπα που αναδείχθηκαν κατά καιρούς ήταν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο Νίκος Χρυσόγελος, ο Κώστας Διάκος, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο Νίκος Ηλιόπουλος, ο Γιάννης Τσιρώνης, ο Γιώργος Δημαράς και άλλοι. Βεβαίως έχουν καταγραφεί και διαφορές στο εσωτερικό του με πολιτικές παλινωδίες, συγκρούσεις, διασπάσεις, αλλά και προσωπικές αντιθέσεις.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ιδρύθηκαν το 2002 και από τότε μέχρι και σήμερα είναι το μοναδικό ελληνικό κόμμα, επίσημο μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και ο κύριος πολιτικός φορέας της οικολογίας στη χώρα μας. Το 2009 στις ευρωεκλογές για πρώτη φορά οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέλεξαν ευρωβουλευτή, συγκεντρώνοντας ποσοστό 3,5%. Σημειώνεται ότι το 2014 στις επόμενες ευρωεκλογές, με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου –που αποχώρησε από τους Οικολόγους Πράσινους την ίδια χρονιά- ιδρύθηκε δεύτερο κόμμα με το όνομα «Πράσινοι- Αλληλεγγύη», το οποίο συμμετείχε στις ευρωεκλογές, συγκεντρώνοντας το 0,50%, παράλληλα με την κάθοδο των Οικολόγων Πράσινων, που μετά τη διάσπαση συγκέντρωσαν 0,90% των ψήφων και δεν εξέλεξε κανένα από τα δύο κόμματα ευρωβουλευτή. Στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεργάστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι «Πράσινοι - Αλληλεγγύη» συνεργάστηκαν με τη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και συγκέντρωσαν το 0,48% του εκλογικού σώματος, μένοντας εκτός Βουλής.

 

Θετική η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Η εποικοδομητική συνεργασία των Οικολόγων Πράσινων με τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρκετές περιφέρειες και δήμους κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 αποτέλεσε το πρόπλασμα για την προγραμματική συνεργασία του χώρου με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση της πολιτικής αυτονομίας των δυο πολιτικών χώρων, της αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ένας Οικολόγος Πράσινος βουλευτής, ο Γιώργος Δημαράς και τοποθετήθηκε ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ο Γιάννης Τσιρώνης. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, παρόλο που υπήρξαν κραδασμοί και στους Οικολόγους Πράσινους εξαιτίας της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, επαναλήφθηκε η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξέλεξαν δύο βουλευτές, τον Γιώργο Δημαρά και τον Γιάννη Τσιρώνη. Ο Γιάννης Τσιρώνης επανατοποθετήθηκε ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης τον Οκτώβρη του 2016 τοποθετήθηκε ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Τον Αύγουστο του 2018 μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ο Γιάννης Τσιρώνης παρέμεινε ως βουλευτής και εντάχθηκε στον κυβερνητικό σχηματισμό ως υφυπουργός Περιβάλλοντος ο Γιώργος Δημαράς.

Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 οι Οικολόγοι Πράσινοι συνεργάστηκαν για τρίτη συνεχόμενη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, πάλι με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με την ένταξη υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Και τις τρεις φορές υπήρξε προγραμματική συμφωνία, χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις από πλευράς των Οικολόγων Πράσινων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου του κόμματος: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε κάνει στα ετήσια και έκτακτα συνέδριά μας αποτίμηση των προεκλογικών μας συνεργασιών με το ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε εκτιμήσει ότι μέσω των βουλευτών μας, μέχρι τον Ιούνη του 2019, είχε τονιστεί έντονα η διακριτότητά μας ως Οικολόγων Πράσινων στη Βουλή. Επίσης, αποτιμήσαμε θετικά το έργο που παρήχθη από τις κυβερνητικές θέσεις στις οποίες υπηρέτησαν οι δύο βουλευτές μας».

 

Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων το Νοέμβριο

 

Το συνέδριο του κόμματος έχει προγραμματιστεί για τις 28 – 29 Νοεμβρίου και θα πραγματοποιηθεί –λόγω της έξαρσης της πανδημίας– με ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ανάμεσα στα πολιτικά θέματα που θα απασχολήσουν τους συνέδρους ξεχωρίζουν: αφενός, η θέση και οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων στα σημερινά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα σε συνθήκες προ και μετά κορωνοϊού και, αφετέρου, η ανάπτυξη της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα, οι συμμαχίες και η κάθοδος στις επόμενες εκλογές. 

Σε δηλώσεις τους προς την «Εποχή», στελέχη των Οικολόγων Πράσινων επισημαίνουν ότι: «Στο τελευταίο συνέδριό μας έχουμε αποφασίσει ότι ο βασικός στόχος είναι η αυτόνομη παρουσία στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Στο πλαίσιο αυτό, το Πανελλαδικό Συμβούλιο έχει ήδη απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και ανοίγματος των Οικολόγων Πράσινων σε νέα μέλη και σε μέλη που έχουν αποχωρήσει ή αποστασιοποιηθεί. Εργαζόμαστε για την ενότητα του χώρου της Πολιτικής Οικολογίας μέσα στην κοινωνία και έχουμε βάλει στόχο στην επόμενη βουλή να πιάσουμε το εκλογικό μέτρο και να έχουμε αυτόνομη εκπροσώπηση. Επιδιώκουμε να επεξεργαστούμε όλοι μαζί τη στρατηγική και το πολιτικό πρόγραμμα εκείνων των αλλαγών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και διεύρυνση ενός σύγχρονου κόμματος, του οποίου οι δομές θα ανταποκρίνονται με επάρκεια στην κινηματική και θεσμική του παρουσία στην συνολική πολιτική σκηνή (τοπικά, εθνικά και ευρωπαϊκά). Μέσα από την ανάπτυξη μιας μεγαλύτερης σχέσης με την κοινωνία των πολιτών και τις επαγγελματικές ομάδες, θέλουμε το κόμμα να αποκτήσει δομές που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις».

Τα ίδια στελέχη εξηγούν ότι η θέση του κόμματος για αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εκλογές καθορίζεται ουσιαστικά από το γεγονός ότι αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι θα αναζητηθούν δρόμοι συμπόρευσης και κοινά μέτωπα με την αριστερά.

 

Τα πρόσωπα που θα σηκώσουν το πολιτικό βάρος

 

Έγκυρες πηγές των Οικολόγων Πράσινων αναφέρθηκαν και στα πρόσωπα που αναμένεται να παίξουν ρόλο στα νέα όργανα που θα εκλεγούν από το συνέδριο. Πρόκειται για τους σημερινούς εκπροσώπους του κόμματος Ανδρικόπουλου - Σακοράφα Κατερίνα και Νίκο Πουτσιάκα και το συντονιστή των Οικολόγων Πράσινων Μανώλη Βέμη. Τους πρώην βουλευτές Γιώργο Δημαρά και Γιάννη Τσιρώνη. Τους επικεφαλής των οικολογικών περιφερειακών παρατάξεων και περιφερειακούς συμβούλους Γκανούλη Φίλιππο από την Κεντρική Μακεδονία, Παπακωνσταντίνου Κωνσταντίνο από τη Δυτική Ελλάδα, Λυμπεροπούλου Δήμητρα από την Πελοπόννησο. Τα στελέχη που έχουν παίξει κεντρικούς ρόλους, όπως η Χριστίνα Ευθυμιάτου, ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, ο Ηλίας Γιαννίρης (πρόεδρος στο Πράσινο Ινστιτούτο). Τα νέα μέλη των Οικολόγων Πράσινων -από το πρόσφατο άνοιγμα του κόμματος- όπως ο Ηλίας Παπαθεοδώρου και ο Γιώργος Κωστάκος. Επίσης, ο πρώην επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μιχάλης Μπάκας, καθώς και η Ζωή Βροντίση και η Έλενα Μπότση.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet