Συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα

 

Τελικά, το μεγάλο πρόβλημα του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς το «έλυσε» η κυβέρνηση με το γενικευμένο απαγορευτικό. Με αυτή τη διαπίστωση φωτογράφισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τον εξαιρετικά προβληματικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, που, αντί να αντιμετωπίσει με έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα την πανδημία, αποφεύγει συστηματικά την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που η κρίση οξύνει, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αποφύγουμε ισοπεδωτικές για την κοινωνία και την οικονομία αποφάσεις, όπως το γενικευμένο απαγορευτικό.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χθεσινή συνέντευξη Tύπου, η ανοδική έως αλματώδης τάση της καμπύλης κρίσιμων μεγεθών, όπως ο αριθμός των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων ή των μεταφερόμενων στις ΜΕΘ, ήταν σαφής ήδη από τον Σεπτέμβριο. Η εκθετική αύξηση αυτών των μεγεθών στις αρχές Νοεμβρίου θα μπορούσε να προβλεφθεί .

Ακόμα καλύτερο, βέβαια, θα ήταν να είχαν αποφευχθεί αυτές οι επαληθεύσεις, αλλά τα μέτρα που θα τις απέτρεπαν θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πολύ νωρίτερα και να μην είναι κυρίως κατασταλτικά. Με στοιχεία που επίσης έδωσε ο Αλ. Τσίπρας έδειξε πως η κυβέρνηση δεν προχώρησε, με επιλογή της, στην ενίσχυση του ΕΣΥ, στη βελτίωση των συγκοινωνιών, στην εμπέδωση του αισθήματος εμπιστοσύνης στις υποδείξεις των επιστημόνων.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν προσεκτικά απ’ όλους τα αναγκαία μέτρα, καθώς και την επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην ακολουθήσει τη γνωστή από την περίοδο που ήταν η ΝΔ στην αντιπολίτευση τακτική της τυφλής αντιπαράθεσης. Χωρίς αυτό να σημαίνει σιωπητήριο, όπως δείχνει και η επερώτηση, που ματαιώθηκε με κυβερνητική ευθύνη, αλλά και η επιλογή για αντικατάστασή της με τη χθεσινή συνέντευξη.

Ειδικά στο ερώτημα γιατί δεν ζητάει εκλογές, απάντησε ότι σκοπός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι να παίξει με την υγεία του λαού προκαλώντας εκλογές μέσα στην πανδημία. Ζήτησε, μάλιστα, από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών, ώστε να καταστεί δυνατή η χάραξη και η άσκηση πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεών της αποδεκτή και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Υπό τον όρο ότι δεν θα επιμείνει στην κατάθεση αντεργατικών νομοσχεδίων και θα αναστείλει τον πτωχευτικό νόμο, επιλογές

 

Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, η δραματική αυτή κατάσταση δεν ήταν αναπόφευκτη. Η ασφυξία του συστήματος υγείας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγκληματική αδράνεια, στον εγκληματικό εφησυχασμό του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. Το δεύτερο λοκντάουν φέρει την υπογραφή του. Και αποτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Η χώρα είχε μια και μοναδική ευκαιρία τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας, επέλεξε να θριαμβολογεί και να αυτοαποθεώνεται.

 

Τι δεν έκανε η κυβέρνηση

 

* Δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

* Δεν μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ.

* Δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.

* Δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή του συνωστισμού.

* Δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο.

* Δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων, αντίθετα αύξησε αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.

 

Τι έκανε που δεν έπρεπε να κάνει

 

* Ανακοίνωσε αυτάρεσκα μετά την πρώτη φάση ότι νίκησε οριστικά τον κορονοϊό, στέλνοντας το απατηλό μήνυμα του εφησυχασμού και της επιστροφής στην κανονικότητα.

* Επέλεξε, αντί να λάβει αναγκαία μέτρα με ευθύνη της πολιτείας, να αναπαράγει διαρκώς το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να στοχοποιεί ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.

* Άφησε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 και 100 ευρώ για ένα τεστ, μόνο και μόνο για να κάνουν χρυσές δουλειές ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

* Άφησε τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών στη μοίρα τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης.

* Άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της κρίσης, με την αναστολή συμβάσεων, τη νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και της ύφεσης.

* Στο απόγειο της υγειονομικής κρίσης, έφερε και έναν πτωχευτικό νόμο που υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες.

* Και εξασφάλισε την ασυλία μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ, με διαφημιστική δαπάνη εκατομμυρίων, ώστε να βοηθούν στη διαρκή ωραιοποίηση της πραγματικότητας.

 

Η προειδοποίηση ήρθε νωρίς

 

Σήμερα λοιπόν, μετά και την άρνησή του να προσέλθει να απαντήσει στη Βουλή σε ερώτησή μου, κάλεσα αυτή τη συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσω την πραγματικότητα ως έχει. Και η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης βάζει λουκέτο στη χώρα γιατί άφησε το ΕΣΥ να είναι στα όρια του και γιατί πλέον οι ΜΕΘ δεν επαρκούν.

Βάζει λουκέτο για δεύτερη φορά επειδή αδράνησε. Και αδράνησε παρά το ότι τα στοιχεία ήταν εξόχως ανησυχητικά εδώ και αρκετό καιρό.

Η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως διαρκώς η κυβέρνηση καυχιέται. Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες τα πάει, θα έλεγα, εξαιρετικά άσχημα. Και ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση το κρύβουν επιμελώς. Η αλήθεια όμως είναι σκληρή. Και έχουμε χρέος να την δούμε κατάματα.

 

 

Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα οι θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν βεβαίως αυξηθεί παντού. Στην Ιταλία αυξήθηκαν 15%. Στην Ισπανία 23%, στη Γαλλία 28%. Στην Ελλάδα όμως είχαμε μια αύξηση από τον Ιούνη έως σήμερα 263% (βλ. πίνακα). Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα κρούσματα (βλ. πίνακα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC παρατηρούμε τρομακτική επιδείνωση και στα κρούσματα από τον Ιούνη και μετά. Η Ελλάδα έχει 13 φορές περισσότερα κρούσματα από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα.

Μιλάμε δηλαδή για μια κατάσταση που βγήκε εκτός ελέγχου. Αλλά δεν βγήκε χθες εκτός ελέγχου.

Πάμε τώρα σε μια πολύ ουσιαστική σύγκριση. Η σύγκριση με τις άλλες χώρες, στο τι έχουν κάνει για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, μετά την έναρξη της πανδημίας. Η σύγκριση είναι αποκαρδιωτική. Πρώτα απ’ όλα, στους πόρους για τη στήριξη του ΕΣΥ. Η Ελλάδα έδωσε μόλις 233 εκατομμύρια, τη στιγμή που η Ισπανία έδωσε 5,3 δισ. και η Ιταλία 3,3 δισ. Τα λέω για να έχουμε μια εικόνα σύγκρισης με άλλες χώρες, μια σύγκριση που διαψεύδει απολύτως το αφήγημα ότι η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται συγκριτικά καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες την υγειονομική κρίση ή ότι είναι και πρωταθλήτρια, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης.

Θέλω όμως να σας παρουσιάσω ίσως το πιο εξοργιστικό στοιχείο. Τη σύγκριση του αριθμού των εργαζομένων στο ΕΣΥ, μόνιμων και συμβασιούχων, τον Σεπτέμβρη του 2019, δηλαδή αυτό που αφήσαμε εμείς φεύγοντας από την κυβέρνηση, σε σύγκριση με αυτό του Σεπτέμβρη του 2020, δηλαδή επτά ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας. Η εικόνα που μας δίνει το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, από την απογραφή δηλαδή, είναι μια εικόνα εξοργιστική.

 

 

Συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς

 

Έρχομαι τώρα και στο θέμα της ερώτησης μου που σήμερα ακυρώθηκε, γιατί ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει, προφανώς ελλείψει επιχειρημάτων. Το θέμα που αφορά τον καθημερινό αναγκαστικό συνωστισμό στα ΜΜΜ, τη στιγμή που κουνούσε το δάχτυλο στους πολίτες όλο αυτό το διάστημα για την ατομική τους ευθύνη. 

Η χθεσινή του τοποθέτηση, ότι «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία», είναι επιεικώς απαράδεκτη. Να τα γεννήσει προφανώς δεν μπορεί. Όμως να ακυρώσει με το που εξελέγη το διαγωνισμό που είχαμε προχωρήσει εμείς για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορούσε και με το παραπάνω.

Όπως μπόρεσε και ο κ. Πατούλης της Περιφέρειας Αττικής να ακυρώσει την προμήθεια 92 λεωφορείων νέας τεχνολογίας, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (βλ. πίνακα).

Και το χειρότερο είναι πως την ώρα που τα λέει αυτά τα ειρωνικά πως δεν μπορεί να γεννήσει λεωφορεία, υπάρχουν πάνω από 200 οχήματα τα οποία παραμένουν παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια.

Μπορούν να βγουν άμεσα στο δρόμο, αρκεί να προχωρήσει η επισκευή μικρών βλαβών που παρουσιάζουν καθώς και η τοποθέτηση οδηγών.

Η κυβέρνηση μας εγκαλεί βέβαια ότι επί των ημερών μας υπήρχε η ίδια εικόνα στα ΜΜΜ. Καταρχάς, είναι αδιανόητο να συγκρίνει το σήμερα της έκτακτης ανάγκης με τις μέρες της κανονικότητας. Αλλά ακόμη και αυτό το επιχείρημά τους είναι ψευδές, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ τόσο τα προγραμματισμένα όσο και τα εκτελεσμένα δρομολόγια του 2020 είναι λιγότερα από τα αντίστοιχα του 2019.

Το άλλο ζήτημα, και θέλω να κλείσω με αυτό, πριν αναφερθώ στην οικονομία, είναι αυτό των σχολείων. Και εκεί απόλυτος εφησυχασμός και αδράνεια. Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου εν μέσω της πανδημίας αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. Δεν άκουσαν ούτε εμάς, ούτε τους δασκάλους, ούτε τους καθηγητές. Δεν άκουσαν κανέναν.

Το αποτέλεσμα; Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν πάνω από 700 κρούσματα σε μαθητές. Αναλογικά δηλαδή πρέπει να είναι ακριβώς απόλυτη αναλογία σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Και σήμερα υπάρχουν πάνω από 500 κλειστά τμήματα, πριν το λοκντάουν λόγω κορονοϊού.

 

Η οικονομία στον κατήφορο

 

Η πραγματική εικόνα της οικονομίας είναι πολύ διαφορετική με αυτήν που θέλει να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης. Ο μέσος όρος της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, στο 7,4% για την Ε.Ε., στο 9% για την Ελλάδα. Κι αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το λοκντάουν.

Ας δούμε πώς αντιμετωπίζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες την κρίση.

* Καμία εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών εδώ, ενώ Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία εφαρμόζουν αντίστοιχα προγράμματα.

* Καμία εισοδηματική ενίσχυση αυτοαπασχολούμενων εδώ, ενώ Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Τσεχία ενισχύουν με κρατική επιχορήγηση το εισόδημα των επαγγελματιών.

* Επιστρεπτέα ενίσχυση που διογκώνει το χρέος των επιχειρήσεων εδώ, αντί της απευθείας επιχορήγησης σε ευρωπαϊκές χώρες, της μη επιστρεπτέας δηλαδή. Όπως στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Δανία, στην Ολλανδία, στη Σουηδία, στην Τσεχία.

* Επιδότηση της ανεργίας με ένα οριζόντιο επίδομα εδώ, αντί για επιδότηση της εργασίας και αναπλήρωση μισθών, όπως κάνουν πολλές άλλες χώρες με πολύ μικρότερο πρόβλημα ανεργίας από εμάς: Για παράδειγμα το κράτος αναλαμβάνει την αναπλήρωση του μισθού στη Γαλλία και την Τσεχία κατά 100%, στη Σουηδία κατά 82% έως 96%, στην Ολλανδία κατά 90%.

* Καμία επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων μέχρι σήμερα, εδώ. Επιδότηση ενοικίου σε αρκετές χώρες, στην Ιταλία, τη Σουηδία, την Τσεχία, την Ισπανία και αλλού.

Παρόλες τις μεγάλες δυνατότητες που είχαμε, έδωσαν μέχρι τέλος Σεπτέμβρη μόλις 5,3 δισ. -είπαν ότι έδωσαν 24 δισ.- σε άμεσες δαπάνες (2,9% του ΑΕΠ) για τη στήριξη της οικονομίας, γεγονός που μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις της ευρωζώνης, ενώ και τα μέτρα αναβολών πληρωμών που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα, δημοσιονομικά δεν ξεπερνούν τα 1,2 δισ. (0,7% του ΑΕΠ).

Η περίφημη δε επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Και μάλιστα με παρακράτηση, δίνεται με παρακράτηση των επιδομάτων αναστολής εργασίας, πράγμα που σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίζει σχεδόν ολοσχερώς την ενίσχυση.

Και χθες ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα ίδια μέτρα που έχουν ήδη οδηγήσει σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο. Τα μέτρα που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει έγκαιρα και κοινωνικά δίκαια, είναι αυτά που έχουν ήδη οδηγήσει σε 130.000 νέους ανέργους. Στο 12% των εργαζομένων σήμερα να έχουν μισθό από 200 ευρώ και κάτω. Και στη μείωση κατά 4 δισ. ευρώ του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

 

Δραστικά μέτρα τώρα!

 

Αυτή που σας παρουσίασα είναι δυστυχώς η οδυνηρή πραγματικότητα. Η έξαρση της πανδημίας που μπορούσε να είχε αποφευχθεί, σήμερα δυστυχώς απειλεί όσο ποτέ ανθρώπινες ζωές. Την ίδια στιγμή, η οικονομία βουλιάζει. Και ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός που βάζει λουκέτο στην Ελλάδα για δεύτερη φορά για να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσε ο ίδιος και η κυβέρνησή του, συνεχίζει να παριστάνει τον σωτήρα.

Εγώ σήμερα θέλω πρώτα και πάνω απ’ όλα να καταθέσω την αγωνία μου για τις εξελίξεις. Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί, αν τον υπερβαίνει η πραγματικότητα, να το δηλώσει ανοιχτά. Να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει τη βοήθεια όλων μας.

Όχι όμως να συνεχίζει την προπαγάνδα, ενώ είναι αυτός που μας έριξε στο χείλος του γκρεμού. Με ψήφιση νόμων κοινωνικής αναλγησίας μέσα στην πανδημία, όπως για παράδειγμα ο πτωχευτικός και με άλλους που φιλοδοξεί να φέρει για την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Αυτό που απαιτείται έστω και τώρα, έστω και στο και πέντε, είναι ένα συνεκτικό σχέδιο σωτηρίας: 

* Με χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία ΤΩΡΑ.

* Με επέκταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού.

* Με αναμόρφωση του μισθολογίου για τους εργαζόμενους νοσηλευτές και γιατρούς.

* Με επίταξη ιδιωτικών μονάδων.

* Με δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού.

Αλλά και στην οικονομία:

* Με άμεση ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που πλήττονται. οστεί. Με 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικα, 200 για τον δεύτερο και 100 για κάθε παιδί.

* Με τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση, δηλαδή την απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων για να αντέξουν.

* Με την επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της.

* Και φυσικά, με άμεση απαγόρευση των εξώσεων και των ρευστοποιήσεων.

* Να μην τεθεί σε εφαρμογή ο πτωχευτικός νόμος, που ψήφισε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας τις προηγούμενες ημέρες.

 

Να οπλιστούμε με δύναμη

 

Καλούμε κάθε πολίτη να δείξει ψυχραιμία και δύναμη στις δύσκολες μέρες που έρχονται. Να τηρεί όλες εκείνες τις οδηγίες με τις οποίες είμαστε πλέον όλοι εξοικειωμένοι και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε. Αυτό που προέχει είναι η προστασία της ζωής, των ανθρώπων μας, των οικογενειών μας.

 Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία και οργή απέναντι στη συγκλονιστική ανεπάρκεια της σημερινής κυβέρνησης που προκαλεί τεράστια ανασφάλεια σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Εμείς θα είμαστε εδώ κάθε ώρα, κάθε μέρα για να απαιτούμε από την κυβέρνηση να κάνει τα αυτονόητα. Θα είμαστε εδώ να λέμε την αλήθεια, γιατί μόνο αντιμετωπίζοντας την ίδια την πραγματικότητα θα νικήσουμε αυτό τον ιό και θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

Θα είμαστε εδώ, έτοιμοι να κάνουμε το καθήκον μας και να στηρίζουμε την κοινωνία και τους συνανθρώπους μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet