Υποτίθεται ότι η τουλάχιστον αμφιλεγόμενη κυβερνητική απόφαση για περιορισμό στο 80% των τακτικών χειρουργείων στο ΕΣΥ και η εξυπηρέτηση μόνο των ογκολογικών και των επειγόντων χειρουργικών περιστατικών πάρθηκε έτσι ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού στα νοσοκομεία. 

Πρόκειται για χονδροειδές ψέμα, για μία απίστευτα κυνική κυβερνητική μεθόδευση. Και αποδεικνύεται από το εξής γεγονός: Από το προηγούμενο Σάββατο, ημέρα κατά την οποία θα έπρεπε να «τρέξουν» τα νέα δεδομένα, μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (μεσημέρι Πέμπτης) σχετική εγκύκλιος για την εφαρμογή της απόφασης δεν έχει φτάσει στα ελληνικά νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι παρασκηνιακά και χωρίς ανακοινώσεις η κυβέρνηση μοιάζει να παίρνει πίσω όσα ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή αντιλαμβανόμενη ότι η μεθόδευση αυτή θα δημιουργήσει και δεν θα λύσει προβλήματα. 


Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς νοσοκομειακές πηγές που μίλησαν στην «Εποχή», το συγκεκριμένο μέτρο πάρθηκε μόνο και μόνο για να αποκτηθεί ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Στην πράξη οι διευθυντές των νοσοκομείων θα έπαιρναν γιατρούς και νοσοκόμους/νοσοκόμες που εργάζονταν στα χειρουργικά τμήματα των νοσοκομείων και θα τους τοποθετούσαν, μέχρι νεωτέρας, είτε σε θαλάμους Covid-19 (μπορεί και στις ΜΕΘ) είτε όπου αλλού προέκυπτε ανάγκη. 

«Δεν τους ενδιέφεραν οι θάνατοι από άλλα περιστατικά γιατί αυτοί δεν απασχολούν τα δελτία ειδήσεων, τους ενδιαφέρουν μόνο οι θάνατοι από τον Covid-19 γιατί αυτοί στοιχίζουν επικοινωνιακά» τόνισε στην «Εποχή» νοσοκομειακός γιατρός με τουλάχιστον 20ετή εμπειρία στο ΕΣΥ. Και είναι ένας ισχυρισμός ο οποίος δεν μπορεί να διαψευστεί εύκολα.

Το απαράδεκτο μέτρο θα είχε δύο οδυνηρές συνέπειες: Αφενός θα ανέβαζε πολύ τη νοσηρότητα/θνητότητα από χειρουργικές παθήσεις (από τα απλά περιστατικά όπως οι παθήσεις χολής μέχρι τα πιο σύνθετα), αφετέρου πολλές οικογένειες, προκειμένου να χειρουργηθεί εγκαίρως ο άνθρωπός τους, θα κατέφευγαν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας μια περιουσία για επέμβαση που στο ΕΣΥ θα στοίχιζε ελάχιστα ή και καθόλου. Είναι λογικό γιατί αν κάποιος διαθέτει ένα έστω και μικρό κομπόδεμα, το διαθέτει σ' αυτήν την έκτακτη περίπτωση και δεν παίρνει το ρίσκο της αναμονής. 

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, στα χειρουργεία του ΕΣΥ θα εισάγονταν μόνο τα ογκολογικά και τα επείγοντα περιστατικά. Την επιλογή, που είναι δύσκολη, θα την έκαναν οι διευθυντές των χειρουργικών τμημάτων των νοσοκομείων στους οποίους έπεφτε και η ευθύνη για το χαρακτηρισμό ενός περιστατικού ως επείγοντος. Δεν είναι πάντως τόσο απλό, όσο ακούγεται. 

Ιδού και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι ένας ασθενής έχει σπασμένο ένα μεσοσπονδύλιο δίσκο. Είναι σαφές ότι μπορεί να ζήσει μ' αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα, έστω και αν οι πόνοι είναι πολλές φορές αφόρητοι. Αποτελεί το συγκεκριμένο επείγον περιστατικό; Τέτοιου είδους αποφάσεις θα κληθούν να πάρουν οι διευθυντές των χειρουργικών τμημάτων αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο. Με απλά λόγια, μπορεί ένας ασθενής να αφεθεί στον πόνο του γιατί η περίπτωσή του δεν θα θεωρηθεί απειλητική για τη ζωή. 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί σε σχετική ανακοίνωσή τους ανέφεραν: «Η κυβερνητική άνωθεν εντολή για μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων κατά 80% στις περιοχές κινδύνου που ανακοίνωσε απόψε ο κ. Χαρδαλιάς εξειδικεύοντας τα νέα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης είναι μεθόδευση καταστροφική και θανατηφόρα.

Αποτελεί ανοιχτή ομολογία από την κυβέρνηση πως όλους τους προηγούμενους μήνες ούτε θωράκισε το ΕΣΥ, ούτε προσλήψεις έκανε και γι’ αυτό πάλι όπως την άνοιξη θέλει να μετακινήσει προσωπικό από τα χειρουργεία προς τα ΤΕΠ, τις πτέρυγες Covid και τις ΜΕΘ Covid. Αποτελεί ανοιχτή ομολογία πως η κυβέρνηση απλά δεν ενδιαφέρεται για την εκτίναξη της θνητότητας και της νοσηρότητας στις χειρουργικές παθήσεις. Δεν την ενδιαφέρουν θάνατοι που δεν απασχολούν τα δελτία ειδήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την ανακοίνωση του συγκεκριμένου μέτρου "απέδρασαν" οι υπουργοί Υγείας κ.κ. Κικίλιας-Κοντοζαμάνης κι έβαλαν μπροστά τον κ. Χαρδαλιά».

Η κυβέρνηση, κοντολογίς, επιχείρησε να καλύψει τις δικές της ευθύνες για τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, απαγορεύοντας μέχρι νεωτέρας τις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις πέρα από ελάχιστες. Γιατί περί αυτού πρόκειται. 

Προέκυψε, εκτός από την οργή των νοσοκομειακών γιατρών, και η σύσσωμη αντίδραση της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για κυνική και απαράδεκτη απόφαση. Κάπως έτσι η κυβέρνηση παίζει εδώ και μία εβδομάδα κρυφτό και διστάζει να εφαρμόσει αυτά που η ίδια αποφάσισε και ανακοίνωσε, μέσω του Νίκου Χαρδαλιά. Κρατήστε και αυτό: Τις σχετικές ανακοινώσεις τις έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και όχι ο υπουργός Υγείας...

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet