Θα μπορούσε να αποφευχθεί το νέο λοκ ντάουν στη χώρα; Η "Εποχή" απευθύνθηκε στον επιστημονικό συνεργάτη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και πρώην Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο ο οποίος εντόπισε τις μεγάλες κυβερνητικές ευθύνες για τη σχεδόν ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού. Παράλληλα το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το περίγραμμα της αντιπολίτευσης που πρέπει να ασκήσει η Κουμουνδούρου.

 

Mήπως θα έπρεπε να πάμε σε λοκ ντάουν νωρίτερα;

Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι η κυβέρνηση δεν έκανε αυτό που θα έπρεπε να κάνει τους τελευταίους οκτώ μήνες, ώστε να μην μας πιάσει απροετοίμαστους το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Πρόκειται για μία μεγάλη ευθύνη που δεν μπορούν να την αποφύγουν. Πράγματι, υπήρξε ένα είδος αμεριμνησίας θα μπορούσαμε να πούμε, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που τώρα βασανίζει το ΕΣΥ και την υγεία των πολιτών. Πιθανόν κάποια μέτρα θα έπρεπε να παρθούν νωρίτερα. Η τρομερή αντίφαση με τον πρωθυπουργό να κάνει διάγγελμα πριν από πέντε ημέρες και να ανακοινώνει μέτρα και ταυτόχρονα να διαδίδουν ότι δεν προβλέπεται ένα νέο λοκ ντάουν και μετά, μόλις διαπίστωσαν την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν απολύτως αναμενόμενη και δεν συνιστά έκπληξη, να παίρνουν την απόφαση για λοκ ντάουν είναι μεγάλη ήττα. Και για το ΕΣΥ και για την κοινωνία και για την κυβέρνηση.

 

Τρεις εβδομάδες είναι αρκετές;

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι για ένα χρονικό διάστημα που αφορά τους επόμενους 8-10 μήνες δεν πρόκειται να ξεμπλέξουμε ούτε από τον κορονοϊό ούτε από τα περιοριστικά μέτρα. Έτσι, δεν πρέπει να καλλιεργούνται φρούδες ελπίδες ότι μπορούμε να επανέλθουμε σε μία σχετική κανονικότητα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αν, βέβαια, αυτό επιβληθεί με πολιτική απόφαση για να κινηθεί η αγορά σαν απεγνωσμένο μέτρο, η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει και την ευθύνη της πιθανής υγειονομικής κατάρρευσης που θα ακολουθήσει.

 

Είναι το δεύτερο "κλείσιμο" μέσα στον ίδιο χρόνο. Τι προβλήματα αυτό μπορεί να προκαλέσει στο υγειονομικό κομμάτι;

Το λοκ ντάουν, εκτός από μία απεγνωσμένη κίνηση που μπορεί να είναι και αναγκαία, δημιουργεί μία σειρά άλλων προβλημάτων υγείας. Αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη έχει να κάνει με τη σοβαρή επιβάρυνση της ψυχικής υγείας πολλών ομάδων του πληθυσμού. Η δεύτερη έχει να κάνει με το γεγονός ότι το λοκ ντάουν μπορεί να παραλύσει το υπόλοιπο κομμάτι του συστήματος υγείας που δεν ασχολείται με τον covid, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει επιβάρυνση προβλημάτων υγείας, αλλά και αύξηση των θανάτων που λογίζονται ως παράπλευρες απώλειες της πανδημίας. Άρα, όταν παίρνει κάποιος τέτοια μέτρα, πρέπει να τα "ζυγίζει" όλα. Το μείγμα των μέτρων πρέπει να διασφαλίζει πως διαφυγές που ενισχύουν την ψυχική και σωματική ευεξία όπως άσκηση, ακόμα και εκδρομή στη φύση, πρέπει να ενισχύονται εντός των πλαισίων των μέτρων προστασίας. Προβλέπω πάντως ότι και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση θα κάνει λάθος και το ΕΣΥ θα σταματήσει ουσιαστικά να λειτουργεί στο μη covid κομμάτι του.

 

Παρά το γεγονός ότι είμαστε πλέον σε καθεστώς λοκ ντάουν δεν μειώνεται η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ. Έτσι δεν είναι;

Η ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης και βελτίωσης των υποδομών του ΕΣΥ είναι όσο ποτέ απαραίτητη. Είναι ανόητο να νομίζουν μερικοί ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό, δεν θα ξεμπερδέψουμε τόσο εύκολα, το είπα και προηγουμένως. Είναι λοιπόν απαραίτητο να βελτιωθούν οι δομές του συστήματος. Βεβαίως απαιτείται ο αναπροσανατολισμός του, που θα όφειλε να έχει συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της, προς ενα ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ με οικογενειακό γιατρό και ομάδα Υγείας, που είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης επιδημιών σαν αυτή που ζούμε και αντοχής των νοσοκομείων. Όμως οι ιδεολογικές εμμονές δεν το επιτρέπουν. Αλλά, είναι αλήθεια ότι ως προς το κομμάτι της ενίσχυσης του ΕΣΥ δεν ακούσαμε τίποτα άλλο πέρα από παραπλανητικούς αριθμούς. Και αναφέρομαι στους 6.700 ανθρώπους με τους οποίους υποτίθεται ότι έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ.

 

Τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν εν τέλει ανοιχτά σε αντίθεση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Συμφωνείτε με αυτό το μέτρο;

Αποτελεί γεγονός ότι υπάρχει ένα ντιμπέιτ για το ζήτημα στην επιστημονική κοινότητα. Είναι αλήθεια ότι στα παιδιά κάτω των 10 ετών το ποσοστό της μετάδοσης τόσο ανάμεσα στα παιδιά όσο και στην οικογένεια είναι χαμηλό. Σε ηλικίες από τα 10 έτη αυξάνεται και τελικά φτάνει στα επίπεδα του γενικού πληθυσμού. Επίσης, τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσουν τα τεχνολογικά μέσα που απαιτούνται στην τηλεκπαίδευση. Το αποδέχομαι αυτό. Θέλω να πω και το εξής: Τα σχολεία πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα που θα κλείνει σε μία κοινωνία, δεν θεωρώ άρα ότι είναι λάθος το μέτρο να παραμείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία. Το να παρθούν όμως όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

 

Να "εκμεταλλευτούμε" λίγο την ιδιότητά σας στον ΠΟΥ. Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες για τον ιό και τα μέτρα προστασίας;

Υπάρχει ένα ινστιτούτο μέτρων, σταθμών και στατιστικής ανάλυσης στον ΠΟΥ της Ευρώπης. Με κάποιες επιστημονικές προβολές έφτασαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική και γενικευμένη χρήση της μάσκας πάνω από 95% σε μία κοινωνία μπορεί να σώσει μέχρι και 266.000 ζωές μέχρι την 1η Φεβρουαρίου στα 53 κράτη μέλη. Η Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα ξεπέρασε τα 10.000.000 κρούσματα. Και το δυσάρεστο είναι ότι έχει αρχίσει να αυξάνεται και η θνητότητα όσων εισάγονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Παρατηρήθηκε μία αύξηση την προηγούμενη εβδομάδα (σε σχέση με την προ-προηγούμενη) που έφτασε στο 32%. Αυτό δείχνει την αναγκαιότητα των μέτρων, αλλά και το ότι σε κάποιο βαθμό καθυστερήσαμε. Δεν υπάρχει, πάντως, καμία αμφιβολία για τη μεγάλη δυναμική αυτής της πανδημίας και για το μεγάλο κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και ότι φαίνεται να είναι αδιόρθωτη χωρίς καμία τάση για αυτοκριτική.
'Οπως και να έχει πάντως είναι απαραίτητα τα μέσα προστασίας που μπορεί να πάρει ο καθένας μας. Πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας και αποφυγή του συνωστισμού.

 

Τι είδους αντιπολίτευση θα πρέπει να κάνει κατά τη γνώμη σας ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα στο θέμα της πανδημίας;

Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Ή θα συνεχίσουμε να αναλύουμε, να εξηγούμε και να επεξεργαζόμαστε προτάσεις με βάση μία κοινωνική, ταξική ανάλυση της πραγματικότητας που με τη σειρά της εδράζεται σε πραγματικά επιστημονικά δεδομένα ή θα διολισθήσουμε σε αντιεπιστημονικές, κυνικά ατομοκεντρικές και κοινωνικά ρατσιστικές απόψεις. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να εδραιωθεί μία ιδιότυπη ηγεμονία του ακροδεξιού λόγου. Επίσης, ή θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ή θα υποκύψουμε σε "συντεχνιακές" πιέσεις που βέβαια εξηγούνται από τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της κυβέρνησης και που οδηγούν σε πτώχευση και σε καταστροφή μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Η αντιπολίτευσή μας θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνη όσον αφορά το ζήτημα της προστασίας της ζωής των συμπολιτών μας, αλλά θα είναι παράλληλα σκληρή και πάντα τεκμηριωμένη όσον αφορά τα ταξικά κοινωνικά αποτελέσματα που έχει η συνολική πολιτική της κυβέρνησης, η διαχείριση της πανδημίας αλλά και το ίδιο το λοκ ντάουν. Θα διεκδικήσουμε κοινωνικά προσανατολισμένες πολιτικές σωτηρίας της κοινωνίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet