Μόνο ως δραματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στους δεκάδες ασθενείς με κορονοϊό που πρέπει να εισαχθούν για νοσηλεία σε αυτά.
Τα κατά μέσο όρο 800 ημερήσια κρούσματα μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Όπως περιγράφουν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, γιατροί και νοσηλευτές, σε κάθε εφημερία νοσοκομείου οι διαθέσιμες κλίνες Covid-19 και ΜΕΘ Covid-19 γεμίζουν.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αυξημένη ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορονοϊού, με δεκάδες υγειονομικούς εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων να βρίσκονται σε καραντίνα 14 ημερών, με αποτέλεσμα τα υπάρχοντα κενά σε προσωπικό να μεγεθύνονται.
Μέχρι στιγμής για να μπορέσουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να αντέξουν τις ανάγκες, πάρα πολλές κλινικές άλλων ειδικοτήτων έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και έχουν μετατραπεί σε κλινικές κορονοϊού, με αποτέλεσμα ασθενείς που νοσηλεύονταν σε δημόσια νοσοκομεία να μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές με απόφαση του νοσοκομείου. Ωστόσο δεν έχουν διευκρινιστεί τα δεδομένα σε σχέση με την οικονομική κάλυψη που θα παρέχει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τη νοσηλεία κάθε ασθενή που μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική, αν για παράδειγμα ο ασθενής χρειαστεί κάποια νέα επέμβαση κ.λπ.
Το επόμενο δυσοίωνο βήμα αποτελεί η μεταφορά ασθενών με κορονοϊό σε νοσοκομεία αναφοράς εκτός Θεσσαλονίκης, με προτεραιότητα σε αυτά που βρίσκονται στην Αθήνα.
Μεγάλη επιβάρυνση στους ασθενείς επέφερε και η απόφαση του υφυπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, να αναστείλει τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία σε ποσοστό 80%, προκαλώντας την αντίδραση ασθενών, συγγενών και γιατρών.
Σε σχέση με τις πολιτικές ευθύνες και την οχτάμηνη ολιγωρία της κυβέρνησης, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Δάφνη Κατσίμπα, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν προχώρησε στη θωράκιση του ΕΣΥ τους προηγούμενους μήνες, με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ενώ, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, εξηγεί ότι, την ώρα που αναμένεται περαιτέρω μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, όλες οι κλινικές Covid-19 είναι σχεδόν γεμάτες με ασθενείς.
Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση είναι ήδη δραματική και πρέπει επειγόντως να γίνουν μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, αλλά και να διατεθούν σοβαρά ατομικά μέσα προστασίας στους εργαζόμενους. Η πρόεδρος της ΕΝΙΘ καταγγέλλει επίσης ότι οι νέες κλίνες ΜΕΘ που προστίθενται δεν στελεχώνονται με νέο εξειδικευμένο προσωπικό και λειτουργούν «εκ των ενόντων».
Εκτός ελέγχου και τα σχολεία
Σε οριακή κατάσταση φαίνεται πως λειτουργούν τα δημόσια σχολεία της Θεσσαλονίκης σε όλες τις βαθμίδες. Μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται να αντιμετωπίσει της επιπτώσεις της επιλογής της να ανοίξει τα σχολεία με υπεράριθμα τμήματα, ωστόσο η τεράστια διασπορά του κορονοϊού δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστα τα σχολεία της πόλης.
Όπως δηλώνουν εκπαιδευτικοί, κάθε σχολείο υπάρχει τουλάχιστον ένα κλειστό τμήμα, με αρκετούς καθηγητές να βρίσκονται σε καραντίνα, είτε γιατί είναι θετικοί, είτε γιατί ήρθαν σε άμεση επαφή με κρούσμα. Επικρατεί φόβος σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί που υπερασπίζονται την ανάγκη τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά θέτουν το ερώτημα προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, γιατί δεν έχει επιλεγεί αυτή την ύστατη ώρα η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων, όπως έγινε λίγο μετά την πρώτη καραντίνα.
Η πρόωρη καραντίνα και οι επιπτώσεις της
Η παραπάνω εκρηκτική υγειονομική συνθήκη οδήγησε την κυβέρνηση στις αρχές της εβδομάδας να πάρει την απόφαση να εφαρμόσει στη Θεσσαλονίκη και τις γειτονικές Σέρρες σε ενισχυμένη καραντίνα, πολύ πριν πάρει την απόφαση για καραντίνα σε ολόκληρη τη χώρα.
Ως ταφόπλακα για την τοπική οικονομία της εστίασης και του λιανεμπορίου χαρακτηρίζουν επαγγελματίες και εργαζόμενοι την απόφαση της κυβέρνησης για τοπική καραντίνα. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα για ακόμη μια φορά δέχονται αφόρητη πίεση, καθώς είτε τίθενται σε αναστολή εργασίας, χάνοντας ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους, είτε συνεχίζουν να δουλεύουν κάτω από δύσκολες υγειονομικές και εργασιακές συνθήκες.
Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων της πόλης συνεχίζει να δέχεται καταγγελίες για κρούσματα σε supermarket τα οποία είτε αποσιωπούνται από την εργοδοσία, είτε δεν πραγματοποιείται ιχνηλάτηση στο προσωπικό του κάθε καταστήματος. Παράλληλα ερωτήματα διατυπώνονται για τα υγειονομικά μέτρα και εάν τηρούνται στον κλάδο της βιομηχανίας, που συνεχίζει να λειτουργεί, καθώς σε πολλές περιπτώσεις έχει υπάρξει διασπορά κρουσμάτων λόγω της έλλειψης μέτρων σε χώρους μαζικής εργασίας.
Σε σχέση με την εστίαση και το λιανεμπόριο οι επιχειρηματίες του κλάδου δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, ενώ εκφράζουν φόβους για χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις, κάτι που θα δημιουργούσε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων με απολύσεις εργαζομένων, χρέη και βίαιη φτωχοποίηση.
Γιατί έφτασε η Θεσσαλονίκη σε αυτό το σημείο;
Πολλά έχουν ειπωθεί σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους η πόλη της Θεσσαλονίκης έφτασε σε αυτό το δυσάρεστο σημείο, να κατέχει την πρωτιά σε κρούσματα στη χώρα. Τη συζήτηση αυτή προσπάθησε να αποπροσανατολίσει η κυβέρνηση της ΝΔ και τα φίλα προσκείμενα σε αυτή μέσα ενημέρωσης, ωστόσο οι πολίτες της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως γνωρίζουν ότι καμία γεμάτη πλατεία από νέους 20άρηδες δεν γέμισε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της πόλης.
Είναι γεγονός ότι σε νυχτερινά κέντρα η κατάσταση ξέφυγε, για πολλά Σαββατόβραδα λειτουργούσαν σαν να μην τρέχει τίποτα, γεμάτα με όρθιους πελάτες. Η κυβέρνηση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όμως δεν ήταν εκεί.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν πήρε είδηση τα ασφυκτικά γεμάτα αστικά λεωφορεία, με τα οποία πολίτες όλων των ηλικιών είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται, καθώς πρόκειται για το μοναδικό μέσο μεταφοράς.
Όσο για τους πιστούς που έσπευσαν να κοινωνήσουν και να φιλήσουν τις εικόνες το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου, ούτε λόγος από την κυβέρνηση. Οι φωτογραφίες με το συνωστισμό έξω από τον ιερό ναό του Αγ. Δημητρίου έκαναν τον γύρω του διαδικτύου, ενώ παρά την κυβερνητική απαγόρευση, στελέχη και βουλευτές της ΝΔ βρέθηκαν κανονικά στην επίσημη δοξολογία.
Σημαντικό ζήτημα χαρακτηρίζεται επίσης το γεγονός ότι ενώ υπήρχαν τα δεδομένα για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη, ο ΕΟΔΥ βρέθηκε μόλις για 10 ώρες στη νέα παραλία για τη διενέργεια τεστ, ενώ οι τοπικοί άρχοντες δεν διεκδίκησαν ούτε στιγμή τα κλιμάκια να παραμείνουν περισσότερο και να βρεθούν σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια δωρεάν τεστ κορονοϊού στους πολίτες.
Η σημασία της επίσκεψης Τσίπρα
Την πυρίκαυστο ζώνη της Θεσσαλονίκης επέλεξε να επισκεφθεί την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε μια κίνηση πολιτικού συμβολισμού.
Επισκέφθηκε το νοσοκομείο Παπανικολάου, που δοκιμάζεται από την πανδημία με γεμάτες τις κλινικές και τις ΜΕΘ κορονοϊού. Συναντήθηκε με τη διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά και με το Σωματείο των Εργαζομένων.
«Η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας συνολικά είναι δραματική», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, και έκανε λόγο για «εγκληματικές ευθύνες» για την αδράνεια στην προετοιμασία του ΕΣΥ. «Ο φόβος και η αγωνία που έχουμε είναι να μην αντιμετωπίσουμε καταστάσεις Μπέργκαμο. Δηλαδή να μη βρεθούμε στη δύσκολη στιγμή εκείνη όπου θα γίνεται επιλογή ασθενών που θα τους παρασχεθεί η βοήθεια στην εντατική μονάδα», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών και αύξηση του προσωπικού.
Σε σχέση με το κομβικό ζήτημα των τεστ κορονοϊού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «είναι αδιανόητο να μη συνταγογραφούνται και να μην καλύπτονται δωρεάν τα διαγνωστικά τεστ, που μπορούν να προλάβουν καταστάσεις πριν επιδεινωθούν».