«Δεν θα αφήσουμε να γίνει κόκκινος ο νομός Σερρών» δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, φθάνοντας στις Σέρρες με ελικόπτερο(!) το πρωί της Κυριακής 25/11 για να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τις τοπικές αρχές, με θέμα την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην περιοχή, προφανώς θεωρώντας τη στιγμή κατάλληλη για έναν παραπολιτικό υπαινιγμό. Είχε προηγηθεί, μετά τη σποραδική επανεμφάνιση κρουσμάτων από τα μέσα Αυγούστου, η αύξησή τους σε 10 στις 20/10, σε 19, συν 32 από μαζικά rapid test που άρχισαν στο μεταξύ με πρωτοβουλία του Δήμου στις 21/10, γεγονός που επέφερε την ένταξη της περιφερειακής ενότητας στο πορτοκαλί, σε 37 συν 28 στις 22/10, σε 35 συν 14 στις 23 /10, σε 54 στις 24/10.
Στο μεταξύ, τα Μέσα αναφέρονταν σε «γνωστή συρροή» ενώ η πόλη βούιζε για μαζικές αφίξεις από Θεσσαλονίκη όλο το προηγούμενο διάστημα, κατά το οποίο υπήρχε περιορισμός στο χρόνο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης. Μαζικές αφίξεις που εξυπηρετήθηκαν με αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων στα πεζοδρόμια και απουσία ελέγχων για την τήρηση οποιουδήποτε περιορισμού, ιδιαίτερα –επισημαίνουν κάποιοι– σε 2-3 καταστήματα στα οποία τοπικοί άρχοντες και παράγοντες ήταν συχνά θαμώνες, ενώ υπάρχουν ψίθυροι και για περιπτώσεις στενότερων σχέσεων. Οι προσπάθειες του δημάρχου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με εμφανίσεις στα ΜΜΕ, για τους γνωρίζοντες μάλλον επιβεβαίωναν τις σχετικές ευθύνες της δημοτικής αρχής.
Ο «νομός Σερρών», λοιπόν, δεν έγινε κόκκινος εκείνη την Κυριακή, αλλά την Πέμπτη 29/10, όταν στις 28/10 τα κρούσματα εκτινάχθηκαν στα 134 συν 24, από τα οποία τα 31 προερχόταν από την Κωστοπούλειο Στέγη, ένα από τα καλύτερα ιδρύματα προστασίας ηλικιωμένων της χώρας. Τις επόμενες μέρες συνέχισε να καταγράφεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων, παρά τη διακοπή διενέργειας μαζικών rapid test, με ρεκόρ 168 κρουσμάτων στις 5/11. Η κατάσταση, όπως ήταν αναμενόμενο, ανέδειξε τις τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας στην περιοχή. Στο νοσοκομείο Σερρών, αυτή τη στιγμή, εργάζονται 83 μόνιμοι και 15 επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 161 οργανικών θέσεων και 50 ειδικευόμενοι για 89 οργανικές θέσεις. Ήδη 6 γιατροί έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Ανάλογες είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Η λύση που βρήκε το υπουργείο Υγείας για να ενισχύσει το νοσοκομείο ήταν η μετακίνηση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας, διακόπτοντας τη λειτουργία δύο από τα επτά, και κλείνοντας δεκατρία περιφερειακά ιατρεία. Συμπτύχθηκαν κλινικές, κυρίως του Χειρουργικού Τομέα για να εξοικονομηθούν κρεβάτια Covid, που γεμίζουν μόλις δημιουργηθούν. Εννοείται ότι από τα υπόλοιπα περιστατικά εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα. Οι τρόφιμοι της Κωστοπουλείου Στέγης παραμένουν εκεί σε όροφο που χαρακτηρίστηκε(!) Covid. Όσοι ασθενείς χρειάζονται διασωλήνωση δεν μεταφέρονται πλέον στο υπερπλήρες ΑΧΕΠΑ αλλά στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Ο χαρακτηρισμός της κατάστασης ως έκρυθμης θα αποτελούσε κοινοτοπία.
Όσο για το χρώμα του νομού, δεν παρέμεινε κόκκινο για πολύ: έγινε γκρί στις 3/11 και είναι άγνωστο για πόσο θα παραμείνει τέτοιο.