Η αντιπολίτευση υπό απαγόρευση

 

Μπορεί στην ανακοίνωση της δεύτερης καραντίνας ο κ. Μητσοτάκης να έδειχνε αιφνιδιασμένος, ωστόσο σαφή σημάδια της επιδείνωσης της κατάστασης ήταν φανερά ήδη από τον Σεπτέμβριο, όπως έδειξε με στοιχεία στη συνέντευξη Τύπου την επόμενη μέρα (χθες) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Γιατί δεν τα αξιολόγησε ο πρωθυπουργός; Διότι θα τον υποχρέωναν να πάρει αναγκαία μέτρα, που ποτέ δεν διανοήθηκε ως τώρα, όπως δείχνει η κυβερνητική πρακτική. Το απολογητικό ύφος που είχε ορισμένες στιγμές κατά το τελευταίο του «διάγγελμα», δεν εμπεριείχε ίχνος μεταμέλειας.

Παρόμοιοι λόγοι, άλλωστε, τον οδήγησαν και στη ματαίωση της ερώτησης προς τον πρωθυπουργό, που είχε προγραμματιστεί για χθες, Παρασκευή, αλλά ματαιώθηκε αυθαίρετα με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Πιθανότατα επειδή για το οξύ πρόβλημα του συνωστισμού στις δημόσιες συγκοινωνίες το κυβερνητικό επιτελείο δεν είχε τίποτα σημαντικό να πει, καθώς οχτώ μήνες δεν βρήκε τίποτα να κάνει για την ουσιαστική βελτίωσή τους. Μόνο που αυτός δεν είναι λόγος για τη βάναυση καταπάτηση του δικαιώματος και της υποχρέωσης της αντιπολίτευσης να κρίνει και να επικρίνει την κυβέρνηση. Πράγμα που η ΝΔ δεν φαίνεται να σέβεται ουσιαστικά, καθώς, εκτός από την τυπική ματαίωση της ερώτησης, η γενικότερη τακτική της είναι να υποτιμά και να συκοφαντεί τις παρεμβάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα όταν δεν μπορεί να τις αποσιωπήσει.

Στη συνέντευξη Τύπου με την οποία θέλησε να ξεπεράσει την αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική ματαίωση, ο Αλ. Τσίπρας στήριξε με πειστικά επιχειρήματα τον ισχυρισμό ότι η δεύτερη καραντίνα δεν ήταν αναπόφευκτη και φέρει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη, που είναι υπεύθυνος για τις πράξεις και τις παραλείψεις που μας οδήγησαν εδώ. Τις οποίες δεν φαίνεται να έχει οποιαδήποτε διάθεση να αναθεωρήσει, καθώς αποτελούν στοιχεία της γενικότερης νεοφιλελεύθερης αντίληψης που κυριαρχεί στη ΝΔ: κάθε κοινωνική δαπάνη, κάθε δαπάνη που ενισχύει δημόσιες δομές υγείας, παιδείας, συγκοινωνιών, το αφανισμένο από την κρίση λαϊκό εισόδημα, είναι ύποπτη και μπορεί να χαρακτηριστεί «πεταμένα λεφτά».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet