Κρατάει 38 χρόνια αυτή η κολόνιαΑρχίζει, αύριο, στη Δράμα το 38ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και το 21ο Διεθνές, το οποίο θα διαρκέσει έως το ερχόμενο Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου.
Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν σε όλα τα τμήματα, 210 ταινίες, ελληνικές και ξένες. Παρά τις δυσκολίες, λοιπόν, το ετήσιο ραντεβού των ανθρώπων που αγαπούν και δημιουργούν τις μικρού μήκους ταινίες, δίνεται και φέτος στη Δράμα. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, σημειώνει: «Το φεστιβάλ το κάνουμε γι’ αυτό το ανέσπερο φως που λάμπει στα μάτια των νέων κινηματογραφιστών, των νέων σκηνοθετών και των συνεργατών τους, που θα γίνουν κάποια στιγμή, εάν δεν είναι ήδη, τα μάτια, τα αυτιά και η ψυχή της ελληνικής κοινωνίας, που θα καταγράψουν τα μελλοντικά όνειρά της, οδηγώντας την στην έξοδο του τούνελ».
Στο ελληνικό διαγωνιστικό θα πάρουν μέρος και θα διεκδικήσουν τα βραβεία, 41 ταινίες, οι οποίες επελέγησαν από τις 168 που υποβλήθηκαν. Στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για ανεξάρτητες παραγωγές. Από αυτές οι 4 είναι ντοκιμαντέρ και οι 4 κινούμενα σχέδια.
Οι ταινίες κινούνται γύρω από μια πλούσια θεματική, με επίκεντρο, όπως είναι φυσικό, τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, η οποία σημαδεύεται από τη μεγάλη οικονομική κρίση. Άλλα θέματα που απασχολούν τους σκηνοθέτες είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις, ο έρωτας, η οικογένεια, οι υπαρξιακές αγωνίες, η κακοποίηση των παιδιών, θέματα ιστορίας κ.λπ.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό, που φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια παρουσίας, θα προβληθούν 57 ταινίες από 47 χώρες. Τρεις ελληνικές ταινίες επιλέχθηκαν για το Διεθνές Διαγωνιστικό: «Σύκο» του Νικόλα Κολοβού, «Ο σπόρος» της Ιφιγένειας Κοτσώνη και «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα.
Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ, είναι εμπλουτισμένο, όπως κάθε χρόνο, με μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως:
- Short matters! 2015: Ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014 (EFA)
- 1ο Βαλκανικό Πανόραμα: Μια νέα μόνιμη ενότητα του Φεστιβάλ με τρία προγράμματα: Tιμητικό αφιέρωμα στη Βουλγαρία και συγκεκριμένα στην Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου της Βουλγαρίας, μια επιλογή των σημαντικότερων βαλκανικών ταινιών που διαγωνίσθηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας τα τελευταία χρόνια και βαλκανικές ταινίες από το ALTCINE δηλαδή μια επιλογή από το μοναδικό online φεστιβάλ βαλκανικών ταινιών μικρού μήκους altcineAction!
- Μάστερκλας από τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη
με θέμα: «Η νέα τεχνολογία στον κινηματογράφο και η εφαρμογή της»
(Τετάρτη 16/9)
- Μίνι τιμητικό αφιέρωμα στον διευθυντή φωτογραφίας και μοντέρ Νίκο
Καβουκίδη για τα 60 χρόνια προσφοράς του στο ελληνικό σινεμά
(τελετή έναρξης 14/9).
- 6o Σπουδαστικό Πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής.
- Προβολές για παιδιά.
- Εκθέσεις εικαστικών σε συνεργασία με ανεξάρτητους καλλιτέχνες και τοπικούς φορείς.
- Αίθρια λογοτεχνικά μεσημέρια, σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη.

Στρα.Κερ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet