Την Πέμπτη εγκαινιάζεται η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης σε συνθήκες πανδημίας. Συνθήκες που είχαν επιβάλει την αναβολή της στο πρώτο λοκντάουν και που τώρα οδηγούν για πρώτη φορά, στη διαδικτυακή της εκδοχή, χωρίς πάγκους εκδοτών αλλά με μεγάλη συμμετοχή και πάλι.
Κάπου εκατό εκδότες και φορείς δήλωσαν συμμετοχή και συνολικά θα οργανωθούν σχεδόν 200 εκδηλώσεις. Μεγάλο νούμερο για τα δεδομένα του διαδικτύου αλλά μεγάλο υπήρξε και το ενδιαφέρον του εκδοτικού κόσμου, των συγγραφέων, των μεταφραστών, των ακαδημαϊκών, για μια έκθεση που, μετά το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, είχε υποστεί πλήγμα αλλά τα τελευταία χρόνια πήρε τ’ απάνω της ξανά κερδίζοντας πολύ θετικές κριτικές αλλά και την εμπιστοσύνη συμμετεχόντων και κοινού.
Μεγάλα ονόματα έχουν περάσει, πράγματι, τα τελευταία χρόνια από την έκθεση, κάτι που συνεχίζεται και φέτος. Έστω διαδικτυακά θα δούμε συγγραφείς όπως ο διάσημος ελληνικής καταγωγής Αμερικανός μετρ του Αστυνομικού, Τζορτζ Πελεκάνος, ο Αιγύπτιος συγγραφέας του «Μεγάρου Γιακουμπιάν» Αλάα Αλ Ασουάνι (που θα μιλήσει για την καινούρια «Ανεκπλήρωτη Δημοκρατία» του και την Αραβική Άνοιξη), ο Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Πολ Μέισον, συγγραφέας του «Μετακαπιταλισμού» (και πιο πρόσφατα του βιβλίου «Καθαρό, λαμπρό μέλλον»), ο φημισμένος Ισπανός μυθιστοριογράφος Χαβιέρ Θέρκας, ο Γάλλος διεθνολόγος Ζιλ Κεπέλ (ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής και Ισλάμ), ο Ιταλός συγγραφέας Πάολο Τζιορντάνο και ο Γάλλος πανεπιστημιακός Φρεντί Βινέ με σημαντικά βιβλία για την πανδημία, οι επίσης Ιταλοί Ντάβιντε Ενία (με μυθιστόρημα για το Προφυγικό και τη Λαμπεντούζα), και Φραντσέσκα Μελάντρι (της οποίας το μυθιστόρημα «Σωστό αίμα» πραγματεύεται την ιστορία της ιταλικής κατοχής στην Αιθιοπία), ο πολυδιαβασμένος Σουηδός Νίκλας Νατ οχ Νταγκ, ο Γάλλος Πιερ Ασουλίν, ο Βρετανός ελληνιστής Ρόντρικ Μπίτον, ο Πορτογάλος Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο, ο Περουβιανός Σαντιάγο Ρονκαλιόλο και αρκετοί ακόμα, πάνω από είκοσι τον αριθμό.
Κεντρικό αφιέρωμα
Κεντρικό αφιέρωμα της έκθεσης είναι το «Ο χρόνος στη λογοτεχνία, η λογοτεχνία στο χρόνο». Εκεί θα δούμε εκδηλώσεις όπως «Οι τρεις διαστάσεις του χρόνου» (με τους Βαγγέλη Καραμανωλάκη, Γιώργο Ξηροπαΐδη, Δημήτρη Τζιόβα), «Η χρήση του παρελθόντος στη λογοτεχνία», «Ο συγγραφέας και η εποχή του. Την εκφράζει ή την υπερβαίνει;», «Διαδρομές βιβλίων. “Ξαφνικός θάνατος” αλλά και πολλές ζωές» με ομιλητές όπως οι Ελισάβετ Κοτζιά, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Βασίλης Παπαδόπουλος, Κώστας Καραβίδας, Ελένη Παπαργυρίου, Μιχάλης Μοδινός, Θανάσης Αγάθος, Γιώτα Κριτσέλη, Εμμανουέλα Κάντζια.
Θα δούμε το αφιέρωμα «Ο πλανήτης σε πανδημία και ο ιός της γραφής», το αφιέρωμα «Λογοτεχνία και μνήμη», «Το ’21 σήμερα», το «Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία», την «Παιδική και Εφηβική Γωνιά», τα Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, Μετάφρασης, Λογοτεχνικής Performance ενώ ήδη ολοκληρώνεται το ελληνογερμανικό επαγγελματικό πρόγραμμα «Let’s Talk», προϊόν συνεργασίας της έκθεσης με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.
Ποικιλία εκδηλώσεων
Σταχυολογώντας από το πρόγραμμα, οι βιβλιόφιλοι και, γενικότερα, οι πολίτες που ενδιαφέρονται για το βιβλίο και την κίνηση των ιδεών, μπορούν, για παράδειγμα, να δουν τις εκδηλώσεις: «Νέα σκοτεινή εποχή: η τεχνολογία και το τέλος του μέλλοντος» με τον Τζέιμς Μπριντλ, «Γυναίκες λογοτέχνιδες στην Ελλάδα του 19ου και του 20ού αιώνα» με τις πανεπιστημιακούς Μαίρη Μικέ, Χριστίνα Ντουνιά, Λίζυ Τσιριμώκου που θα μιλήσουν για τη Μιμίκα Κρανάκη, τη Μαρία Πολυδούρη και τη Νίκη-Ρεβέκκα Παπαγεωργίου (εκδήλωση εντασσόμενη στη θεματική «Λογοτεχνία και μνήμη»), «Το παράλογο και το μαγικό ως αληθές, μέσα από τη Λογοτεχνική Performance» με τους Κώστα Γεμενετζή, Άντζελα Δημητρακάκη, Θωμά Συμεωνίδη, «Αφιέρωμα στον Ανδρέα Φραγκιά» με τους Βαγγέλη Ραπτόπουλο, Παντελή Βούλγαρη, Θοδωρή Χιώτη, «Προφητείες από έναν άλλον κόσμο» που οργανώνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου με ομιλητές τους Ορέστη Ανδρεαδάκη, Αριστείδη Αντονά, Νικήτα Σινιόσογλου, Συραγώ Τσιάρα, «Αναζητώντας τον Ξένο και τον Καμύ στον χρόνο» με την καθηγήτρια του Yale Άλις Κάπλαν, επίσης τους Ιωάννη Πρελορέντζο και Σταύρο Ζουμπουλάκη, «Ο κορονοϊός και οι πανδημίες του παρελθόντος» με τους Φρεντί Βινέ, Τάσο Τέλλογλου, «Προσεγγίζοντας την Ελληνική Επανάσταση 200 χρόνια μετά» (οργάνωση: Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) με τους πανεπιστημιακούς Ελευθερία Ζέη, Δημήτρη Μπαχάρα, Δημήτρη Κουσουρή, Ηλία Κολοβό, «Τίτος Πατρίκιος: οι σταθμοί μιας ποιητικής διαδρομής», «Μνήμη των στρατοπέδων και γραφή» με Μαρία Καβάλα, Αίγλη Μπρούσκου, Οντέτ Βαρών-Βασάρ, «Λογοτεχνικό Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας», «200 χρόνια από την Επανάσταση: Οι πρωταγωνιστές - Τα καθοριστικά ζητήματα» με τους Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Θάνο Βερέμη, Στέφανο Καβαλλιεράκη, Αθανάσιο Συροπλάκη, «Ο χρόνος στο αστυνομικό μυθιστόρημα» με τους Τεύκρο Μιχαηλίδη, Βίκυ Χασάνδρα, Βασίλη Δανέλλη, Αριστοτέλη Σαΐνη, «Από την Ελληνική Επανάσταση στο ελληνικό έθνος-κράτος: Ιστορία και μνήμη» με τις πανεπιστημιακούς Χριστίνα Κουλούρη, Λίνα Λούβη, Γιάννη Κοτσώνη, «Θέματα πολιτισμού και δημοκρατίας την εποχή της πανδημίας» με τους πανεπιστημιακούς Νικόλα Σεβαστάκη, Γιώργο Καραβοκύρη, «Γιατί το PEN International τώρα;», «Δύο γυναίκες πεζογράφοι από τη Συρία: Ράσα Αμπάς και Ραμπάμπ Χαϊντάρ» όπου οι δύο γυναίκες πεζογράφοι μιλούν με την Αλεξάνδρα Μπύχλερ για την προσπάθειά τους να βρουν μια νέα πατρίδα (συνεργασία ΕΙΠ και Literature Across Frontiers).
Και ανάμεσα στους Έλληνες συγγραφείς που συμμετέχουν είναι οι Σοφία Νικολαΐδου, Αύγουστος Κορτώ, Μιχάλης Μοδινός, Μάκης Τσίτας, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μιχάλης Μακρόπουλος, Γιώργος Γκοζης, Σώτη Τριανταφύλλου, Αντιγόνη Βλαβιανού, Αλέξανδρος Μασσαβέτας, Γιώργος Χουλιάρας, Έλενα Χουζούρη, Λέων Ναρ, Λένα Διβάνη, Μάριος Χατζηπροκοπίου, Άγης Πετάλας, Κώστας Καλφόπουλος, Δημήτρης Σωτάκης, Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Χρήστος Κυθρεώτης, Κώστας Καβανόζης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης.
Εκδηλώσεις από εκδότες
Η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης οργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και έχει δύο στούντιο, ένα στην έδρα του Ιδρύματος, στην Αθήνα, και ένα στο Βελλίδειο στη Θεσσαλονίκη. Βέβαια αυτές τις μέρες θα κριθεί το κατά πόσο το τελευταίο θα λειτουργήσει, καθώς η πανδημία στη Θεσσαλονίκη είναι σε μεγάλη έξαρση. Στην ιστοσελίδα της έκθεσης, thessalonikibookfair.gr, θα υπάρχει κανάλι YouTube που θα μεταδίδει το πρόγραμμα των στούντιο ενώ, παράλληλα, θα μεταδίδονται και εκδηλώσεις που οργανώνουν οι εκδότες σε δικές τους πλατφόρμες. Το συνολικό αυτό πρόγραμμα θα υπάρχει πάντα στην ιστοσελίδα, όπου θα υπάρχουν και ατομικές σελίδες εκθετών, κάθε εκδότης δηλαδή που συμμετέχει θα διαθέτει και δική του ιδιαίτερη σελίδα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα κάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με διαδικτυακή παρουσία και εκείνη, την Πέμπτη στις 11.30. Η έκθεση, που ξεκινάει στις 19 Νοεμβρίου, θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 29 Νοεμβρίου και θα μεταδίδεται καθημερινά, σχεδόν όλη μέρα διαδικτυακά.