Από την πρώτη μέρα της πανδημίας του κορονοϊού η Βρετανία είναι από τις χώρες που έχουν μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Η κυβέρνηση Τζόνσον διαχειρίστηκε με τραγικό τρόπο (κυρίως) την πρώτη φάση της πανδημίας, κατά την οποία επιχείρησε, μεταξύ άλλων, να διακόψει τα δωρεάν γεύματα που δίνονταν στα σχολεία.
Αυτή η πρόταση προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες, με τον διεθνή άγγλο ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάρκους Ράσφορντ, αρχικά το καλοκαίρι να στέλνει επιστολή στον Μπόρις Τζόνσον που του έλεγε μεταξύ άλλων: «Ως οικογένεια στηριζόμασταν στα πρωινά γεύματα των ομάδων, στα δωρεάν γεύματα του σχολείου και στις ευγενικές δράσεις των γειτόνων και των προπονητών. Οι τράπεζες φαγητού και η κουζίνα αλληλεγγύης δεν ήταν άγνωστες για εμάς. Θυμάμαι πολύ καθαρά τις επισκέψεις μου στο Βόρειο Μουρ για να συγκεντρώσω το χριστουγεννιάτικο γεύμα μας κάθε χρόνο. Τώρα καταλαβαίνω πραγματικά τις τεράστιες θυσίες της μητέρας μου, η οποία με έστειλε να ζω σε σκάφη στην ηλικία των 11 ετών, απόφαση που καμία μητέρα δεν παίρνει ελαφρά την καρδία».
Η διακοπή θα άφηνε περίπου 200.000 παιδιά χωρίς εναλλακτική, καθώς δεν είχαν άλλον τρόπο για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες για τροφή. Ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε αρνητικά στον Ράσφορντ και από εκείνη την ημέρα ο νεαρός ποδοσφαιριστής της Γιουνάιτεντ άρχισε αγώνα ενάντια στη διακοπή των σχολικών γευμάτων, που προκάλεσε μεγάλο κύμα αντίδρασης για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα αυτιά της και να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα του Ράσφορντ. Ο Μάρκους ξεκίνησε την καμπάνια του #endchildfoodpoverty, αναζητώντας ο ίδιος χώρους εστίασης που θα μπορούν να συνεισφέρουν προς τα παιδιά που οι κυβερνώντες αφήνουν να πεινάσουν. Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν επιχειρήσεις, ποδοσφαιρικές ομάδες, διάφοροι οργανισμοί, μεγάλες εταιρείες κ.α. Έτσι στήθηκαν κουζίνες, οργάνωσαν γεύματα, συγκεντρώνουν χρήματα ή είδη πρώτης ανάγκης. Όλα για τις ανάγκες των παιδιών. Όλα χάρη σε έναν ποδοσφαιριστή. O διαδικτυακός χάρτης με τοποθεσίες που τα παιδιά μπορούν να βρουν δωρεάν γεύμα, γέμισε κουκίδες.
Ο αγώνας του Ράσφορντ «λύγισε» και τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μετά το ματς με την Έβερτον, τη περασμένη Κυριακή, τηλεφώνησε ο ίδιος στον Ράσφορντ για να τον ενημερώσει ότι διαθέτει έξτρα 170.000.000 λίρες για τα σχολικά γεύματα. Ο Ράσφορντ με ανάρτησή του στο Twitter ενημέρωσε για την επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, όπως και για τα θετικά βήματα που πραγματοποιούνται. «Μετά το παιχνίδι, είχα μία καλή συζήτηση με τον πρωθυπουργό για να καταλάβω το προτεινόμενο πλάνο και χαίρομαι για τα βήματα που γίνονται για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και η ανησυχία μου είναι για περίπου 1,7 εκατομμύρια παιδιά που θα χάσουν τα γεύματα στα σχολεία τις διακοπές, γιατί το εισόδημα των οικογενειών τους δεν είναι τόσο χαμηλά. Η κυβέρνηση έδειξε θετική στάση και πρέπει να αναγνωριστεί αυτό», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Ράσφορντ. Από τη πλευρά τους, οι άγγλοι παιδίατροι έστειλαν επιστολή στον Μπόρις Τζόνσον που ανέφεραν: «Θέλουμε να εκφράσουμε το σεβασμό μας στον Μάρκους Ράσφορντ και τη γεμάτη δύναμη εκστρατεία του. Η υποστήριξή του για παιδιά και νέους ανθρώπους αποτελεί έμπνευση στις δύσκολες στιγμές. Είμαστε περήφανοι που στεκόμαστε στο πλευρό του γι' αυτό το θέμα».
Πανδημία η τροφική φτώχεια
Ο Μάρκους Ράσφορντ μιλώντας για την προσπάθεια του τονίζει: «Η τροφική φτώχεια είναι μια πολύ σοβαρή πανδημία στην Αγγλία και μπορεί να εκτείνεται σε γενιές, αν δεν γίνει τίποτα. Από μια τάξη 30 παιδιών, τα 9 ζουν σε συνθήκες φτώχειας και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί έως το 2022. Το 45% των παιδιών από μαύρες εθνοτικές ομάδες ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτή είναι η Αγγλία το 2020. Σας ζητώ να ακούσετε τις ιστορίες των γονιών τους, γνωρίζω πολλούς που παλεύουν με την κατάθλιψη, δεν μπορούν να κοιμηθούν αφού ξαφνικά χάσουν τη δουλειά τους. Θυσιάζουν τα γεύματά τους για τα παιδιά τους. Έχω διαβάσει tweets τις τελευταίες εβδομάδες: κάποιος έγραψε ότι αυτοί οι άνθρωποι “κάνουν παιδιά ενώ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα”. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για τη μητέρα μου, αλλά μεγάλωσα σε ένα στοργικό περιβάλλον. Ο άνδρας που βλέπετε μπροστά σας είναι ο καρπός της αγάπης ενός γονέα που θυσίασε όλα όσα είχε για την ευτυχία μου».
Στο δημοτικό σχολείο Anderton Park του Μπέρμιγχαμ κάθε χρόνο τα παιδιά ψηφίζουν για την πιο επιδραστική προσωπικότητα της χρονιάς, η οποία δίνει το όνομά της σε μια αίθουσα διδασκαλίας. Υπάρχει αίθουσα «Μισέλ Ομπάμα», αίθουσα «Μοχάμεντ Άλι» κ.ο.κ. Φέτος η νέα αίθουσα πήρε το όνομα του επιθετικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τα παιδιά να αναγνωρίζουν τον αγώνα του. Η διευθύντρια του σχολείου το έθεσε με τον καλύτερο τρόπο: «Ο Μάρκους σπάει τα στερεότυπα για το πώς πρέπει να είναι ένας νεαρός επιτυχημένος ποδοσφαιριστής, όπως τα ακριβά αυτοκίνητα, οι πισίνες κ.α».