Τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, ο Έβο Μοράλες επέστρεψε στη Βολιβία μετά από ένα χρόνο εξορίας. Ο Μοράλες διέσχισε τη γέφυρα που ενώνει τη Βολιβία με την Αργεντινή, έχοντας στο πλευρό τον αργεντινό πρόεδρο, Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος του παρείχε πολιτικό άσυλο. Στην άλλη πλευρά της γέφυρας, στην πόλη Βιλαζόν, τον περίμεναν χιλιάδες Βολιβιανοί, οι οποίοι επευφημούσαν «Έβο! Έβο!».

 «Δεν αμφέβαλα ότι θα επιστρέψω, αλλά δεν ήμουν σίγουρος ότι θα επιστρέψω άμεσα. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή», είπε ο Μοράλες στους Βολιβιανούς που έσπευσαν να τον καλωσορίσουν. Αναφερόμενος στο πραξικόπημα πρόσθεσε: «αδέλφια μου, ανακτήσαμε τη πατρίδα μας με υπομονή και χωρίς βία. Επιστρέψαμε και είμαστε εκατομμύρια». Και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που κατέστησαν δυνατή την επιστροφή του: «οι πραξικοπηματίες είπαν ότι το MAS δεν θα επιστρέψει στην κυβέρνηση και ο Έβο δεν θα επιστρέψει στη Βολιβία. Σήμερα χάρη στον βολιβιανό λαό το MAS είναι κυβέρνηση και ο Έβο είναι στη Βολιβία».

Ο Μοράλες από την Βιλαζόν ξεκίνησε ένα συμβολικό ταξίδι με σταθμούς το χωριό Ορινόκα, στο οποίο γεννήθηκε, και την πόλη Τσιμόρε, στην οποία έκανε τα πρώτα του βήματα σαν αγροτοσυνδικαλιστής. Στο ταξίδι του τον συνόδευσε αυτοκινητοπομπή.

Η επιστροφή του διαδραματίστηκε μόλις μια μέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και λίγες εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών. Στις εκλογές το κόμμα του «Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό» (MAS) πέτυχε μια θριαμβευτική νίκη, αφού συγκέντρωσε 55% των ψήφων και αναδείχθηκε σε νικητή χωρίς δεύτερο γύρο.

Σημειώνουμε ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν με καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Μετά το πραξικόπημα του περσινού Νοέμβρη, τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε μεταβατική κυβέρνηση, στην ηγεσία της οποίας βρέθηκε η λευκή, συντηρητική πολιτικός, Τζανίνα Ανιές. Η Ανιές χωρίς να έχει εκλογική νομιμοποίηση, επιχείρησε να φέρει αλλαγές σε νευραλγικούς τομείς. Συγκεκριμένα, προώθησε την ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας ηλεκτροδότησης, διόρισε πρέσβη στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με Κούβα και Βενεζουέλα. Ο πρώτος μήνας της διακυβέρνησης της σημαδεύτηκε από την κλιμάκωση της βίας. Η αστυνομία και ο στρατός σκότωσαν 39 πολίτες που συμμετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Όλοι τους προέρχονταν από τους αυτόχθονες πληθυσμούς. Η αντίδραση της Ανιές ήταν σοκαριστική, αφού χορήγησε ασυλία στους δράστες. Η ενέργεια της αυτή δείχνει ότι η δεξιά στη Βολιβία αδυνατεί να αναγνωρίσει τους αυτόχθονες ως πολίτες, αλλά και ως το εκλογικό σώμα το οποίο οφείλει να πείσει.

Την ίδια περίοδο απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του Μοράλες και άλλων στελεχών του «MAS» για τρομοκρατία και ανταρσία. Για τον Μοράλες ενεργοποιήθηκε, επίσης, ένταλμα σύλληψης. Το ένταλμα ακυρώθηκε πρόσφατα, ανοίγοντας το δρόμο, για την επιστροφή του πρώην προέδρου.

Με την επιστροφή του Μοράλες και την επανεκλογή του «MAS» κλείνει μια ταραχώδης περίοδος για τη Βολιβία. Είναι ενθαρρυντικό σημάδι ότι η δεξιά αναγνώρισε την ήττα της και ότι ο στρατός δεν ακολούθησε τις παραινέσεις ακροδεξιών ομάδων να παρέμβει και να καταλάβει την εξουσία. Αντίστοιχα, ο Αρσέ, ο νέος πρόεδρος της χώρας, δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε αντίποινα, δείχνοντας διάθεση για αποκλιμάκωση της έντασης. Προτεραιότητες του είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας και η επανεκκίνηση της οικονομίας που έχει μπει σε ύφεση.

Ο Αρσέ θα αντικαταστήσει τον Μοράλες, που υπήρξε πρόεδρος της χώρας για 14 χρόνια. Σχολιαστές υποστηρίζουν ότι έχει αποστασιοποιηθεί από αυτόν. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας έκανε κάποιες κριτικές αποστροφές για το «MAS». Ακόμα, έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Μοράλες δεν θα είναι μέλος της νέας κυβέρνησης και έχει τονίσει ότι το κόμμα είναι απαραίτητο να ανανεωθεί με νέα πρόσωπα. Ωστόσο, δεν τον έχει «αδειάσει». Σε κοινή γραμμή με τον πρώην πρόεδρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά την εκλογή του, ζήτησε την παραίτηση του γενικού γραμματέα του «Οργανισμού Αμερικανικών Εθνών» (OAS) για την εμπλοκή του στο πραξικόπημα.

Θα είναι δύσκολο τόσο για το MAS, όσο και για τη Βολιβία, να αφήσει τον Μοραλες στο παρελθόν. Ο Μοράλες είναι ιδρυτικό μέλος του MAS και σήμερα συνεχίζει να είναι πρόεδρος του κόμματος. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 50% και οι αυτόχθονες πληθυσμοί απέκτησαν μεγαλύτερη αυτονομία. Μέσα από την ανάδειξή του σε πρόεδρο ισχυροποιήθηκαν και απέκτησαν υπόσταση εκατομμύρια πολίτες. Ο Μοράλες αν και έχει υποστεί φθορά, συνεχίζει να είναι δημοφιλής.

Αλεξάνδρα Λαοπόδη Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Λατινική Αμερική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet