H κυβέρνηση, πρωτοστατούντος του πρωθυπουργού, με ιστορική απρέπεια κερδοσκοπεί με το μάτι στραμμένο προς στο άκρο δεξιό μέρος της εκλογικής δεξαμενής της.
Την Τρίτη, οι εκδηλώσεις μνήμης, επικαιροποίησης και απόδοσης τιμής για τους εξεγερμένους, ζωντανούς και νεκρούς, του Πολυτεχνείου δεν θα είναι όπως κάθε χρόνο. Η παγίδευση της κοινωνίας στο θανάσιμο εναγκαλισμό του κορονοϊού επιβάλλει άλλου είδους απόδοση τιμής, πιο συμβολική παρά μαζική καθώς το λοκντάουν, ως υγειονομική άμυνα, υποχρεώνει σε ορισμένους κανόνες. Ωστόσο, οι διάφορες οργανώσεις και κόμματα, έως τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν συνέπιπταν σε κοινές επιλογές, όπως ήταν αναμενόμενο. Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι και αυτοί που αποφάσισαν οργάνωση πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ, η Συνάντηση και άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, δηλώνουν ότι θα πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην παραβιαστούν οι κανόνες υγιεινής.
Σε εντελώς αντίθετο κλίμα κινείται η κυβέρνηση, παρά το ότι θα περίμενε κανείς να αντιμετωπίσει με ευελιξία τις αποφάσεις, των διαφόρων μερών για την πορεία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τη σύγκρουση μιλώντας στη Βουλή με ανοίκειο τρόπο, χαρακτηρίζοντας «σαχλαμάρες» τα περί «υπεύθυνης ανυπακοής» που ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης υποπίπτοντας ακόμη και σε ιστορικές απρέπειες: «Άντε να τελειώνουμε πια με τα ιδεολογικά άβατα σε αυτή την αίθουσα. Σας τα είπα για την Εθνική Αντίσταση, θα τ’ ακούσετε και για το Πολυτεχνείο!» είπε καταχειροκροτούμενος, μάλιστα, από τους όρθιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στα κόμματα της Αριστεράς.
Πρόθεση ήταν απλά και μόνο, κάτω από την ασφυκτική πίεση των λαθών του για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι απλώς να κάνει αντιπερισπασμό και να αλλάξει την ατζέντα, πράγμα καθόλου αδιάφορο, αλλά και να κερδοσκοπήσει αποβλέποντας στο «εύγε» από το αντικομουνιστικό υπόβαθρο της παράταξής του και το ακροδεξιό πέρας της. Ήταν χαρακτηριστική η φράση στελέχους της ΝΔ, που φιλοξενείται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής: Ο Κ. Μητσοτάκης «μίλησε στην καρδιά της παράταξης» σημειώνει. Και η Εστία, επίσης, θυμήθηκε άλλες εποχές και στον κύριο τίτλο της αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός "θέτει" φρένο στη δικτατορία της Αριστεράς»!
Αλ. Τσίπρας: η πράξη αποδίδει την τιμή
Μιλώντας στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, παρατήρησε ότι «η κάθε πολιτική παράταξη και η κάθε κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη πόσο τιμά το συμβολισμό των πράξεων της αντίστασης». Και όσον αφορά την πορεία του Πολυτεχνείου υπογράμμισε ότι «δεν σημαίνει ότι, στο όνομα των μέτρων προστασίας που πρέπει να πάρουμε όλοι μας, δεν θα λειτουργούν οι θεσμοί, δεν θα υπάρχει δυνατότητα να εκφραστούν οι κινήσεις, τα κόμματα, οι πολίτες, οι φορείς, με τρόπο που σέβεται τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει επιλέξει, λόγω των συνθηκών του γενικού απαγορευτικού, να καταθέσει με πολυμελή αντιπροσωπεία του στεφάνι στο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια, να πορευθεί στο ΕΑΤ – ΕΣΑ, στα γραφεία του ΣΦΕΑ (Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξόριστων Αγωνιστών 1967-1974), όπου παρουσία του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα θα κατατεθεί στεφάνι, ενώ κατόπιν τα εβδομήντα - ογδόντα περίπου άτομα (βουλευτές, κομματικά στελέχη και νεολαίοι) θα πορευθούν στην αμερικανική πρεσβεία.
Συμβολικά επιλέγει και το ΜέΡΑ 25 να τιμήσει την επέτειο τόσο στην Αθήνα όπου θα πορευθούν και οι εννιά βουλευτές του, όπως και αντιπροσωπείες του σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Ο Δ. Κουτσούμπας, στη Βουλή, απάντησε αμέσως στις απειλές του Κ. Μητσοτάκη με τη φράση «η απαγόρευση δεν θα περάσει» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση με τον αυταρχισμό της «θέλει να ξεμπερδέψει με την ουσία του Πολυτεχνείου». Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, «έχει αποδείξει ότι μπορεί να διοργανώσει πορείες με τρόπο που δεν απειλεί τη δημόσια υγεία».
Ο ΣΦΕΑ, που είναι και ο διοργανωτής της πορείας μαζί με την πρυτανεία του Πολυτεχνείου, ήταν ακόμη σε διαβουλεύσεις με τις Αρχές του Πολυτεχνείου για να καθορισθεί μια κοινή στάση. Ο ΣΦΕΑ, όπως κάθε χρόνο, θα καταθέσει στεφάνι και ο πρόεδρός του, όπως και ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου, θα εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία.
Συμμετέχουν στην πορεία
Ανακοινώσεις συμμετοχής στην πορεία έβγαλαν εκτός από το ΚΚΕ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Σε κοινή ανακοίνωσή τους δώδεκα οργανώσεις αυτού του χώρου, μεταξύ των οποίων το ΚΚΕ μ-λ, το ΝΑΡ, η ΟΚΔΕ, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το ΣΕΚ κ.ά., σε κείμενό τους σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «το μαχόμενο εργατικό κίνημα, αγωνιζόμενο για τη ζωή, ενάντια στη θανατοπολιτική της κυβέρνησης, ξέρει να αγωνίζεται και συγχρόνως να προστατεύει και να προστατεύεται από τον κορονοϊό. Το αποδείξαμε και στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Τα ατομικά μέτρα αυτοπροστασίας και της προστασίας του διπλανού μας, της μάσκας και των αποστάσεων είναι αυτονόητα».
Άλλες εννιά οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Αριστερή Ανασύνθεση, η ΔΕΑ, η Λαϊκή Ενότητα, η Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά κ.ά., καλούν επίσης με κοινή ανακοίνωσή τους το λαό για συμμετοχή. «Συμμετέχουμε στη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου, για τη μνήμη των σπουδαίων δυνατοτήτων του αγωνιζόμενου λαού, ενάντια στην ασφυξία και στη σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλλουν!» σημειώνουν και προσθέτουν: «Με αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας για όλους μας, με ενότητα, συνεννόηση και συντονισμό όλων των αγωνιζόμενων δυνάμεων για τη συλλογική προστασία μας από τον ιό της πανδημίας αλλά και τον ιό της καταστολής».
Ο «απαρέγκλιτος» κ. Χρυσοχοΐδης
Σε δηλώσεις του, μετά από μακρά σύσκεψη, ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης επιχείρησε, με ένα αφόρητα συναισθηματικό περιτύλιγμα, να αποκρύψει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Δήλωσε ότι «δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο» και ότι «δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις». Και θέλοντας να εμφανισθεί αποφασιστικός κατέληξε. «Απαγορεύεται εφέτος η πορεία, η Αστυνομία θα εφαρμόσει το νόμο απαρέγκλιτα».
Είναι ασαφές, ωστόσο, πώς η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την απαγόρευσή της, που εγκυμονεί πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή των πολιτών που θέλουν να πορευθούν. Ιδίως όταν οι οργανώσεις λαμβάνουν όλα τα μέτρα που διασφαλίζουν τους υγειονομικούς κανόνες. Η βία που θα ασκηθεί, εκτός από επικίνδυνη για τους πολίτες –δεν πρέπει να ξεχνάμε τους δυο νεκρούς του 1980 (Κανελλοπούλου και Κουμής από το μπλοκ του ΚΚΕ εσωτερικού)–, μπορεί να αποδειχθεί και μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Απ’ αυτή την άποψη πολλοί σημείωναν ότι η κυβέρνηση, πιθανότερο είναι να αποκλείσει το ευρύτερο κέντρο εντελώς και να εμποδίσει κάθε προσέγγισή του από πολίτες.