Για την πρωτοβουλία του κοινού κειμένου ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα25 ενάντια στην απαγόρευση συγκεντρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση, μιλούν αποκλειστικά στην «Εποχή» η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασιλη και ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

 

«Επισκεφθήκαμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό επικρατείας κ. Γεραπετρίτη ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε και να ζητήσουμε την άμεση ανάκληση της αυταρχικής, αντισυνταγματικής  και προβοκατόρικης διάταξης απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα για τέσσερις ημέρες.

Στο αυτονόητο για το δημοκρατικό μας πολίτευμα αίτημα, ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει πως δεν κατανοεί το πρόβλημα. Λογικό για τον ίδιο, καθώς στην αδυναμία του να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση, επιστρατεύει το προσφιλές δόγμα του "νόμος και τάξη". Αντί για γιατρούς και ΜΕΘ, ΜΑΤ και καταστολή. Αντί για ενσυναίσθηση και κατανόηση των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας, αυταρχισμός. Μπροστά σε αυτή την ανεύθυνη και διχαστική λογική, και στην αποδεδειγμένη ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης, οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει προστατεύσουν την ατομική και δημόσια υγεία. Οι αγώνες για τη δημοκρατία είναι μπροστά μας και χρειάζονται όλους μας γερούς και δυνατούς.»

 

Όλγα Γεροβασιλη,
γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
 

«Το ΜΕΡΑ25 ενστερνίστηκε και προσυπέγραψε το κείμενο φορέων και προσωπικοτήτων που κυκλοφόρησε και καταδικάζει απερίφραστα την αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης, για καθολική απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων. Παράλληλα, καλέσαμε και καλούμε τα μέλη και τους φίλους μας να κάνουν το ίδιο, προσυπογράφοντας αυτό το κείμενο, ώστε να προστεθούν σε μια όσο το δυνατόν πιο ηχηρή καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού.

Η απαγόρευση κάθε δημόσιας συνάθροισης άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή μάλιστα υψηλότατων χρηματικών προστίμων και συλλήψεων, μας θυμίζει ασφαλώς άλλες εποχές. Το γεγονός ότι αυτή η απαγόρευση δεν πήρε ποτέ έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων αλλά αποτελεί απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, παραπέμπει ευθέως στις χειρότερες μέρες της πολιτικής μας ιστορίας.

Πρόκειται ασφαλώς για μια κίνηση όχι μόνο βαθιά αντιδημοκρατική, αλλά και προφανώς αντισυνταγματική, γεγονός που επισημαίνει, εξάλλου, και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Η απαγόρευση, όμως, ακόμα και κάθε συμβολικής διαμαρτυρίας, ακόμα κι όταν αυτή αφορά ολιγομελείς ομάδες βουλευτών και μάλιστα με δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, συνιστά, κατά τη γνώμη μας, ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στα πολιτικά μας δικαιώματα και παράλληλα σημαίνει την αρχή της πολιτικής εκτροπής από τη δημοκρατική νομιμότητα. 

Η κυβέρνηση διολισθαίνει συνειδητά, υπό την κάλυψη της πανδημίας, σε αντιδημοκρατικές πρακτικές, προδιαγράφοντας έτσι τη μονιμοποίηση της περιστολής των πολιτικών μας δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα τεράστιο και άμεσο κίνδυνο τόσο για τη δημοκρατία μας όσο και για τη δυνατότητα της κοινωνίας μας, να παραμείνει ενωμένη στη μάχη κατά της πανδημίας.»

 

Κλέων Γρηγοριάδης,
κοινοβουλευτικος εκπροσωπος του ΜέΡΑ25

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet