Η εφημερίδα «Εποχή» τεντώνει τα αυτιά της και δυναμώνει τη φωνή της

 

Μπορεί να είμαστε εν μέσω λοκντάουν, αλλά η «Εποχή» μπορεί να ταξιδέψει, από νομό σε νομό. Και αποφάσισε να το κάνει, παρά τους περιορισμούς και με σεβασμό σε αυτούς που διαφυλάσσουν τη δημόσια υγεία. Αποφάσισε, δηλαδή, να ξεκινήσει ένα ταξίδι με στάσεις σε πόλεις της περιφέρειας, για να συναντηθεί με τους αναγνώστες της και να δημιουργήσει νέους, αλλά και νέες σχέσεις με τους παλιούς. Για να δημιουργήσει τη δυνατότητα να δούμε από πιο κοντά τα ιδιαίτερα ζητήματα συγκεκριμένων τόπων, επιχειρώντας να περιγράψουμε θετικές και αρνητικές όψεις και να ανιχνεύσουμε προοπτικές προωθητικών σχεδιασμών. Για να συναντήσει την άποψη της Αριστεράς ότι η πολιτική της πρώτα από όλα χρειάζεται να συγκροτείται στο χώρο αναφοράς της.
Το ταξίδι της Εποχής ξεκινά από τα Χανιά της Κρήτης, αφού εκεί έχει πολλούς αγαπημένους φίλους και αναγνώστες, που αγκάλιασαν το ξεκίνημα αυτού του ταξιδιού με θέρμη. Τους ευχαριστεί όλους. Όσους συνεισέφεραν σε ιδέες για θέματα και συνεργασίες, σε κείμενα, σε διάδοση της προσπάθειας της. Μάλιστα κάποια από τα κείμενα που απαρτίζουν αυτό το 8σέλιδο ένθετο ξεπέρασαν τις δυνατότητες χώρου της έντυπης εκδοχής αυτού του αφιερώματος. Έτσι μπορείτε να τα βρείτε σε πληρέστερες εκδοχές στη νέα ιστοσελίδα της Εποχής, www.epohi.gr

Η πρώτη ομάδα συνάντησης πρότεινε θέματα για το 8σέλιδο αυτό ένθετο (που να σημειώσουμε ότι ξεκίνησε ως 4σέλιδο): υποδομές, ιστορικά μνημεία, αγροτική παραγωγή, πολιτισμός. Πεδία που εδώ και χρόνια τα βαραίνει η σκιά της τουριστικής... μονοκαλλιέργειας που βασιλεύει στο νησί. Ωστόσο, όλα τα πεδία τα συνέχει μια κοινή ραχοκοκκαλιά: ο νεοφιλελευθερισμός έχει σχέδιο και το εφαρμόζει συστηματικά και επίμονα. Είτε πρόκειται για τη φύση είτε πρόκειται για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη μνήμη, τη γνώση είτε πρόκειται για την ανθρώπινη ζωή, επιχειρεί να περάσει σαν οδοστρωτήρας πάνω από όλα, εφόσον υπολογίζει ότι μπορεί να αποδώσει κέρδος σε λίγους, κατασπαταλώντας δημόσιο χρήμα, κοινά αγαθά, φυσικούς πόρους. Αυτή η ιδεολογία υπηρετήθηκε για δεκαετίες από τοπικούς και κεντρικούς παράγοντες και πολιτικούς, σε όλη την έκταση της χώρας, αφήνοντας πίσω της κουφάρια ανάπτυξης, προπομπούς της λήθης. Αυτής τη λήθης που υπηρετεί με το αζημίωτο, η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο, παραμένουν ζωντανά κύτταρα κινητοποίησης και αγώνα. Νέοι, και όχι και τόσο νέοι, άνθρωποι που ερευνούν, μαθαίνουν, δραστηριοποιούνται, συνεργάζονται. Που δημιουργούν εστίες όπου υλοποιούν έναν εναλλακτικό τρόπο να ζούμε, να εργαζόμαστε, να συνυπάρχουμε μεταξύ μας και με τη φύση. Τους ευχαριστούμε για τη γνώση και την εμπειρία που μοιράζονται στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος.

Αυτό το σαββατοκύριακο, λοιπόν, η καρδιά του φύλλου της Εποχής φιλοξενεί ένθετο για τα Χανιά. Σας καλούμε να πάρετε στα χέρια σας αυτήν τη νέα προσπάθεια και να την ταξιδέψετε ακόμα πιο μακριά, με στόχο να αποτελέσει συνεκτική ουσία για υπερτοπικές, συλλογικές θεάσεις και λύσεις.

 

Στην καρδιά της Εποχής, στο ένθετο 8σέλιδο για τα Χανιά: 

 

«Το Καστέλι της πόλης αντιστέκεται» της Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη

www.epohi.gr/article/37579/hania-to-kasteli-ths-polhs-antisteketai

 

Φρούριο Ιτζεδίν: «Μνήμη που παλεύει με το χρόνο» της Ειρήνης Καλαΐτζάκη

www.epohi.gr/article/37582/froyrio-itzedin-mnhmh-poy-paleyei-me-to-hrono

 

Φαράγγι Καντάνου: «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία» του Ευτύχη Παπαδοπετράκη

www.epohi.gr/article/37575/o-dromos-eihe-th-dikh-toy-istoria

 

«Ποιος πληρώνει το λογαριασμό της "ανάπτυξης";» ο Πέτρος Λυμπεράκης και ο Γιάννης Μπαρτζώκας γράφουν για έξι αναπτυξιακά κουφάρια στο νομό: Λιμνοδεξαμενές Αγ. Θεοδώρων, Χρυσοσκαλίτισσας, Ομαλού, Φράγμα Βαλσαμιώτη, Κλειστό Κολυμβητήριο Ακρωτηρίου, Ποδηλατοδρόμιο Καθιανών

www.epohi.gr/article/37585/hania-poios-plhronei-to-logariasmo-ths-anaptyxhs-meros-a
www.epohi.gr/article/37603/hania-poios-plhronei-to-logariasmo-ths-anaptyxhs-meros-v 

 

Φυτική παραγωγή: «Καλλιέργησε και μη ερεύνα, δεν γίνεται» του Γιώργου Καλλιτεράκη

www.epohi.gr/article/37611/hania-kallierghse-kai-mh-ereyna-den-ginetai


«Η νέα γενιά δίνει... καλά κρασιά» ο νεαρός οινοποιός Αντώνης Ντουράκης μιλά στην Ζωή Γεωργούλα

www.epohi.gr/article/37612/hania-h-nea-genia-dinei-kala-krasia


Τρία διαφορετικά φεστιβάλ με διεθνή εμβέλεια: «Τα Χανιά του σύγχρονου πολιτισμού» της Νικολέτας Βρέκα

www.epohi.gr/article/37613/ta-hania-toy-syghronoy-politismoy

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet