Κυρίες και Κύριοι (όπως μας αποκαλούσε), ο Δημήτρης Ψαριανός δεν είναι πια κοντά μας. Στην τελευταία του ανάρτηση στο fb μας ευχήθηκε καλό Σάββατο και μας αφιέρωσε το τραγούδι «Δακρυσμένα μάτια», ύστερα σιώπησε, μας άφησε απρόσμενα και έφυγε για τον παράδεισο κοντά στους αγαπημένους του Φλέρυ και Μάνο. Η απώλειά του βύθισε σε πένθος το ελληνικό τραγούδι που το αντιπροσώπευσε με ειλικρίνεια, σεμνότητα και σεβασμό.

Ευαίσθητος και αισθαντικός καλλιτέχνης με αξεπέραστες ερμηνείες, ταυτίστηκε με το απαράμιλλο έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Μεγάλος Ερωτικός». Το 1972, ο μεγάλος συνθέτης μελοποίησε στίχους της Σαπφούς, του Καβάφη, του Ευριπίδη, του Ελύτη υμνώντας τον πιο αγνό και καθαρό έρωτα, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από την ποίησή τους. Αυτόν τον εμβληματικό κύκλο τραγουδιών τον εμπιστεύτηκε στην Φλέρυ Νταντωνάκη και στον Δημήτρη Ψαριανό. «Προσπάθησα να δημιουργήσω απλά τραγούδια αλλά όχι εύκολα», εξηγούσε ο συνθέτης στο σημείωμα του δίσκου, «γι’ αυτό διάλεξα με προσοχή τους τραγουδιστές. H Φλέρυ Νταντωνάκη με πάθος, σπάνια φωνή, εσωτερική ένταση, και ο Δημήτρης Ψαριανός, απέριττος, νεανικός και γνήσια λαϊκός. Και οι δυο τους τραγουδώντας τον “Μεγάλο Ερωτικό” νομίζω δίνουν μαθήματα ήθους, αλήθειας, μαγείας στο λαϊκό τραγούδι».

Ο Δημήτρης Ψαριανός γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1948 στην Πρέβεζα. Σπούδασε τραγούδι και κιθάρα και ξεκίνησε ως τραγουδιστής της ροκ στα τέλη των 60s και στις αρχές των 70s. Τραγουδούσε στη σκηνή του «Κύτταρο», εκεί τον άκουσε ο Δημήτρης Βερνίκος, σκηνοθέτης και φίλος του Χατζιδάκι και τους έφερε σε επαφή. Το 1980 ερμήνευσε «Τα ερωτικά» σε μουσική του Χρήστου Γκάρτζου και ποίηση Πάμπλο Νερούδα σε ελεύθερη απόδοση Λευτέρη Παπαδόπουλου, όπου το τραγούδι «Μικρή και τριανταφυλλένια» γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το 1982, δέκα χρόνια αργότερα από το Μεγάλο Ερωτικό, συμμετέχει στο δίσκο «Κέντρο Διερχομένων» του Νίκου Μαμαγκάκη σε τρία τραγούδια που η ερμηνεία τους παραμένει αξεπέραστη. Ο πιο δημοφιλής στο μεγάλο κοινό είναι ο δίσκος του «Τραγούδια που αγαπώ». Συνολικά κυκλοφόρησε έξι προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε, ως τραγουδιστής και συνθέτης, σε άλλους 21. Ο Δημήτρης Ψαριανός συνεργάστηκε με δημιουργούς όπως ο Αργύρης Κουνάδης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Κώστας Καπλάνης, ο Άκος Δασκαλόπουλος, ο Γιώργος Κοντογιώργος, ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Κώστας Βίρβος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Στέλιος Φωτιάδης, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Σάκης Τσιλίκης και άλλοι. Τα τελευταία χρόνια εμφανιζόταν σε μικρές μουσικές σκηνές όπως στου Στράτου, στην Αλεξάνδρεια, στο Υποβρυχίο, όπου οι φίλοι του και το κοινό απολαμβάναμε τον εκφραστικό του πλούτο και τη γοητεία της φωνής του. Ο Δημήτρης Ψαριανός ήταν ένας ευγενικός, γλυκύτατος άνθρωπος, τρυφερός φίλος, εγκάρδιος, ενθαρρυντικός, αισιόδοξος πάντα με μια καλή κουβέντα. Μας άφησε με «Δακρυσμένα μάτια» και απαρηγόρητους, σε ηλικία 72 ετών.

Λυπούμαστε αφάνταστα για την απώλειά του και συμμεριζόμαστε τη θλίψη των οικείων του.

Καλό του ταξίδι…

 

 

Ο Μεγάλος Ερωτικός (1972) του Μάνου Χατζιδάκι είναι κύκλος τραγουδιών και ηχογραφήθηκε στα στούντιο της Columbia, μεταξύ 16 Σεπτεμβρίου και 28 Νοεμβρίου του 1972. Ωστόσο το έργο ξεκίνησε να γράφεται από τον Χατζηδάκι, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της ελληνικής δικτατορίας. Tραγούδησαν η Φλέρυ Νταντωνάκη και ο Δημήτρης Ψαριανός. Το εξώφυλλο ήταν του Γιάννη Μόραλη. Το ομώνυμο φιλμ του Παντελή Βούλγαρη, περιελάμβανε στιγμιότυπα της ηχογράφησης του δίσκου και συνεντεύξεις των τραγουδιστών.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet